RAZNOVRSNA ISHRANA ZA VAŠU BEBUApril 2017

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom. Nastupa period kada će beba uživati u isprobavanju novih ukusa. Evo nekoliko saveta. Usmerite i naučite vašeg malenog budućeg kritičara hrane kako da uživa u novim ukusima! 
 
Pravi uzrast
Tokom prvih šest meseci bebinog života, majčino mleko ili formula za odojčad zadovoljavaju sve nutritivne potrebe i pružaju najbolju zaštitu od alergija na hranu. Od šestog meseca pa nadalje, probavni sistem vaše bebe sazreva dovoljno da može da vari i drugu hranu. Ponekad pedijatri mogu da vas posavetuju da počnete sa uvođenjem druge hrane i ranije – oko četvrtog meseca. Poslušajte njihov savet. U svakom slučaju, prelaz treba da bude postepen, a mleko treba da ostane osnova ishrane mališana još neko vreme. 
 
Odakle početi?
Već nekoliko meseci, vaša beba vas verovatno znatiželjno i pomalo ljubomorno posmatra dok jedete. Bebin prvi čvrsti obrok predstavljaće radost i za vas i za bebu! Pred bebom se sad otvara čitav novi svet čulnih iskustava.
Započnite sa nekoliko kašičica pirea od jedne vrste povrća (šargarepe, graška ili belih delova praziluka obarenih na pari i blendiranih bez soli) da biste videli kako će beba reagovati na njih. Na taj način ćete, ako beba bude imala reakciju na koži na neku od namirnica, znati koja je namirnica u pitanju! Posle nekoliko dana, možete da pređete na drugo povrće, pa tek kada uvedete svaku od namirnica, možete da pravite kašice sa više različitog povrća. Dajte bebi kompote od kuvanog voća, bez šećera (jabuke, kruške, breskve, banane), izbegavajte egzotično voće.
Ne brinite ako beba bude imala tvrđu stolicu, prvih nekoliko dana: njen probavni trakt se tek navikava na novi režim ishrane. Prvo počnite sa uvođenjem novih namirnica u vreme ručka, pre dojenja ili formule.  Onda možete da počnete sa davanjem čvrste hrane u popodnevnim satima, dok mleko ostaje glavni obrok ujutru i uveče.
 
Sledeći stadijumi
Nakon nekoliko nedelja, moći ćete da počnete da dodajete male količine mesa u kašice: 10 g junetine, teletine, piletine, šunke, nemasne jagnjetine, fino izblendirane (količina pune supene kašike). Ukoliko u porodici ima alergija, trebalo bi sačekati sa uvođenjem jaja i ribe dok beba ne navrši 12 meseci. 
Porazgovarajte sa pedijatrom o proširivanju jelovnika svoje bebe.   
 
Kupovne ili pravljene kašice?
Sigurno ništa nije ukusnije od domaće kašice napravljene od svežeg povrća, ali i kašice koje se kupuju u prodavnici se prave od visoko kvalitetnih namirnica i zadovoljavaju nutritivne potrebe beba. Slobodno ih koristite kada nemate vremena da sami napravite kašicu. Smrzavanje povrća vam takođe može skratiti vreme pripreme obroka. Možete i da pripremite veće količine pirea od povrća, pa da ih zaledite u malim posudama, što je praktično rešenje kada nemate dovoljno vremena!  
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.