VAŠA BEBA SA TRI MESECA

Skin hydration: Child Moisturizing Creams and Lotions
Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana...

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe. Ovo je period neverovatnog razvoja, ali ne brinite ukoliko vaša beba još uvek nije dostigla fazu razvoja koja je navedena; uvek postoje određene prepreke, i svaka beba se razvija sopstvenim ritmom!

 

Veličina i težina

U ovom periodu vaša beba brzo raste. Sa tri meseca, muške bebe u proseku imaju 5,8 kg, a njihova prosečna visina je 60 cm, dok devojčice prosečno imaju 5,3 kg i 59 cm.

 

Grube motoričke veštine

Vaša beba sada može da drži glavu samostalno kada je podignete, iako glavica još uvek ima tendenciju da pada unazad nakon nekog vremena. Ukoliko bebu postavite na stomak, ona će podizati glavicu i pridržavati se na podlakticama neko vreme. Kada leži na leđima, beba će ispravljati i savijati noge i biće joj zanimljivo da šutira u vazduh!

 

Fine motoričke veštine

Bebini pokreti, koji su na početku nevoljni, postaju precizniji i kontrolisani. Kada se odmara, šake joj više nisu zatvorene, već skoro otvorene. U ovom periodu bebi su veoma interesantni pokreti šačica, pa može da provede sate gledajući u njih. Ukoliko bebi ponudite igračku, moći će da je uhvati, ali će je pustiti nakon nekoliko trenutaka.  Počeće da hvata igračke koje joj vise na kolicima. 

 

Rano učenje

Vaša beba je u ovom periodu veoma druželjubiva, smeje se svima i srećna je kad je neko nosi, makar to bila i nepoznata osoba, iako, naravno, više uživa kada je nose ljudi koje svakodnevno viđa kao što su mama, braća, sestre ili dadilja. Kada vas vidi, obradovaće se i pratiće vas pogledom dok se krećete po sobi. Počeće da se interesuje za svet oko sebe, i uživaće u šetnjama u nosiljci ili kolicima.  

Beba postaje komunikativna i počinje da brblja nakon drugog meseca. Gugutanje, grgljanje, vokalizacija i vrištanje od zadovoljstva... beba najviše voli da ispituje sposobnosti svog govornog aparata i to brbljanje je prosto neodoljivo!

 

Spavanje

Tokom dana, vaša beba je sve više budna i počeće da spava u pravilnim razmacima. Noću takođe počinje urednije da spava – sa tri meseca, mnoge bebe spavaju šest do osam sati bez buđenja, i tada može da se smatra da spavaju celu noć, čak i ako to vama deluje kratko! 

Ipak, ukoliko se vaša beba još uvek budi jednom ili više puta u toku noći, to je potpuno normalno i nema razloga za zabrinutost. Možete da nastavite sa noćnim hranjenjem, bez brige da ćete time produžiti period noćnog buđenja i dolazak noći kada se vaša beba više neće buditi.