ŠTA JE TAČNO ATOPIČNA KOŽA? (UZROCI, SIMPTOMI)

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Atopična koža ili atopijski dermatitis pogađa jedno dete od petoro dece, ali atopična ne znači i atipična.

Atopična koža ili atopijski dermatitis pogađa jedno dete od petoro dece, ali atopična ne znači i atipična. Iako su znaci ekcema neprijatni (crvenilo, svrab, suvoća, itd.) oni nisu retki, niti su zarazni ili neizlečivi.

Tačnije, simptomi atopične kože mogu da se jave sa oko dva meseca (nekad i ranije) i mogu da nestanu oko pete ili šeste godine. U međuvremenu, ne brinite se: dobra nega i pažnja ublažiće simptome i umiriti bebu (pročitajte o Atopičnom dermatitsu i kako za sprečiti).

Šta je atopija?

Da krenemo od početka. Odakle potiče?

Potiče od kombinacije dva osnovna faktora: izuzetno reaktivnog imunog sistema i veoma suve kože.

O atopičnoj koži govorimo kada imuni sistem prekomerno reaguje na kontakt sa alergenima ili drugim uticajima okoline (pročitajte o savetima u vezi sa životnim prostorom). Može biti nasledna. Postoji oko 40-50% šanse da će dete razviti atopijski dermatits ukoliko je jedan od roditelja imao atopičnu kožu, a čak 50-80% ukoliko je to bio slučaj kod oba roditelja. (2) Drugi uzroci mogu takođe da objasne pojavu atopije, kao što je zagađenje ili prekomerna higijena. Svakako, atopijski dermatitis zastupljeniji je u razvijenim zemljama.

 

Šta je atopična koža i kako je umiriti?

 

Zašto atopijski dermatitis pogađa suvu kožu? Zato što je osetljivija. Koža obično stvara tanak sloj vode i ulja (lipida) na površini, koji je poznat kao hidrolipidni film, kako bi se zaštitila. Pored toga, ona proizvodi filagrin, molekul koji služi kao „cement” da bi obezbedila propustljivost. Kada nivo lipida i filagrina nije dovoljan, koža dozvoljava vodi da isparava. Ona gubi permeabilnost i ne obavlja svoju zaštitnu ulogu od štetnih uticaja i samim tim alergeni lakše ulaze u sistem.

Ukratko, prekomerna reakcija imunog sistema + suva koža = atopična koža, u prisustvu alergena ili uticaja sredine. Ovo dovodi do više ili manje upaljenih crvenih pečata (videti Da li moja beba ima atopičnu kožu). Koža svrbi i sklona je iritaciji, što utiče na raspoloženje deteta, posebno na kvalitet sna. Ipak, atopična koža ne ometa svakodnevni život deteta. Između dve akutne faze, postoje intervali bez upale koje možete da produžite dobrom svakodnevnom negom. Proverite sami!

 

(1) Sources: Watson 2011, Isaac 1998.

(2) Sources: Böhme 2003, Taïb 2008.