OPASNOSTI OD SUNCA

Little booboos baby&child
Sunce je od životne važnosti i svi ga volimo, jer evidentno pozitivno utiče na raspoloženje. Osim toga, njegovi zraci učestvuju u sintezi vitamina D, koji je bitan za dobro zdravlje.

Ne smemo preterivati sa uživanjemna suncu... Nekoliko minuta dnevno dovoljno je da imamo koristi od njega. Ako se previše izlažemo, ultraljubičasti zraci mogu brzo ostaviti štetne posledice, kratkotrajno ili dugotrajno: sunčanicu, povećani broj mladeža, starenje kože, rak kože... Deca su posebno osetljiva na opasnost od UV zračenja zbog nezrelosti svoje kože. Upoznajte bolje opasnosti od sunca da biste znali da zaštitite svoju bebu!

Sunce emituje svetlosne zrake koji dolaze do Zemlje: ultraljubičaste (UV) i infracrvene. UV zraci su tek mali deo sunčeve energije koja dolazi do nas, ali njihov uticaj na kožu je značajan. Dele se na više kategorija prema talasnim dužinama:

 

 • UVA zraci, najduže talasne dužine, odgovorne su za brzo tamnjenje kože, ali i za starenje i bore na koži. Oni duboko prodiru u kožno tkivo i oštećuju ga.
 • UVB zraci, srednje talasne dužine, odgovorni su za sporo tamnjenje kože, sunčane udare, starenje kože i rak kože. Vrlo su štetni za organizam.
 • UVC zraci, najkraće talasne dužine, najštetniji su. Srećom, ti zraci ne dolaze do površine Zemlje jer ih upije atmosfera

 

Količina UV-a koju naša koža prima zavisi od niza faktora:

 

 • - Sezona: na primer, na severnoj hemisferi u julu, rizik od opekotina od UVB zracenja je 100 puta veći nego zimi.
 • - Geografska širina: intenzitet sunca je maksimalan na ekvatoru gde je zračenje vertikalno i brže prolazi kroz ozonski omotač.
 • - Nadmorska visina: količina UVB zraka povećava se za 4% na svakih 300 metara nadmorske visine. Ovo delimično objašnjava rizik od opekotina od sunca na planinama.
 • - Oblaci: u zavisnosti od njihove debljine i nadmorske visine, oblaci mogu malo filtrirati UV zrake, ali oblačno nebo ne sprečava nastajanje opekotina od sunca.
 • - Priroda tla: snaga refleksije se razlikuje u zavisnosti od površine zemlje. Sneg ima 85% refleksije, pesak 17%, voda 5%, dok trava, na primer, ima 3%. Zbog toga planine, sa visokom koncentracijom UVB zraka, velikom nadmorskom visinom i refleksijom snega, predstavljaju najveći rizik od sunčevog zračenja.
 • - Voda: odbija do 20% UV zraka. To znači da i pod vodom možete dobiti opekotine!

Koža bebe i sunce

Koža odrasle osobe sposobna je da se brani od delovanja sunca pod uslovom da mu nije preterano izložena. Površinski sloj kože, melanin, i mehanizmi obnove učestvuju u toj prirodnoj fotozaštiti. Kod beba i male dece ovi obrambeni mehanizmi su još nezreli, što ih čini posebno osetljivim na sunce:

 

 • Koža beba je tanja i osetljivija.
 • Njena funkcija kožne barijere još nije dovoljno razvijena i UV zraci lako prodiru kroz nju.
 • Imunološki sastav beba još je nezreo i ne brani dobro kožu od delovanja UV zraka.
 • Pigmentacijski sistem beba, čija je svrha da štiti kožu, još je slabo razvijen.
 • Koža beba bogata je jedinstvenom, ali nežnom zalihom matičnih ćelija koju treba štititi za njihovo dugoročno zdravlje.
 • I na kraju, bebe se znoje vrlo malo, što ih čini osetljivijima na temperaturna odstupanja, toplotni udar i dehidrataciju

Štetne posledice sunca

Toplotni udar, trenutan i bolan, nije jedina posledica preteranog izlaganje UV zracima. Sa godinama dugotrajno izlaganje suncu uzrokuje ubrzano starenje kože, oslabljenje imunološke obrane, a u određenim slučajevima rak kože i mrenu na oku koja može dovesti do slepila.
Osim toga, agresivno delovanje sunca u detinjstvu nepovratno narušava kožni obrambeni sistem: koža akumulira otrovne slobodne radikale, njena sposobnost obnavljanja opada i šteta na matičnim ćelijama je nepovratna. Tako će koža oslabljena suncem, posebno pre 10te godine života, uvek ostati osetljiva.
Važno je dakle maksimalno ograničiti izlaganje suncu vaše bebe i što bolje zaštititi njenu kožu sredstvima za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 50 +), posebno napravljenim za decu i prilagođenim bebinom tipu kože. Štiteći svoje dete od sunca, pomažete mu da se znatno smanji njegov rizik da dobije rak kože u odraslom dobu.