VAŠA BEBA SA ŠEST MESECI

Skin hydration: Child Moisturizing Creams and Lotions
Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana...

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. Uživajte u ovom veselom i divnom periodu, u kome će se vaša beba smejati, vikati, otkrivati svet oko sebe i isprobavati razne stvari. 

 

Veličina i težina

Sa šest meseci, bebe imaju između 6 i 9 kg. Njihov rast se usporava u odnosu na prve mesece života i najveći broj beba je visok između 62 i 72 cm. Ukoliko vaša beba još uvek nije u ovim granicama, ne brinite. Ukoliko beba konstantno raste i ukoliko se rast ne zaustavi ili beba ne izgubi na težini, sve je u redu.

 

Rano učenje

Vaša beba će biti oduševljena svojim odrazom u ogledalu, iako još uvek ne shvata da je u ogledalu ona. Provodiće mnogo vremena držeći igračke, posebno one vedrih boja, mekane ili igračke koje sviraju ili imaju lampice, ali njihova omiljena igra su i dalje žmurke. Kada sakrijete predmet (ili svoje lice) i ponovo im ga pokažete, vaša beba će ozariti.

Generalno, beba voli interakciju sa vama. Pokušavaće da privuče vašu pažnju, smejaće se, imitirati zvukove i vrištati od sreće. One guču i vole da ponavljaju slogove, posebno one koji se završavaju na „a”: „da-da-da-da”, „ma-ma-ma-ma”. Ovi zvukovi nemaju posebno značenje za bebu. Vi ćete im dati značenje, tako što ćete da odgovarate na njih. Kada dolazite, možete da kažete „Mama je tu“, a ona će reći „ma-ma-ma-ma”. Na taj način bebe otkrivaju simboličko značenje jezika – reči dobijaju značenje. 

 

Motoričke veštine

Vaša beba je u ovom periodu veoma aktivna i ima bolju kontrolu pokreta. U stanju je da uhvati igračku i da je pusti ukoliko joj vi pružite drugu. Takođe može da uhvati predmete oko sebe, ali i da plače, ukoliko joj uzmete nešto što voli. Kada joj priđete, ona pruža ruke da je uzmete. 

Kada leži na leđima, beba se igra svojim stopalima i stavlja ih u usta. Kada je postavite na stomak, ona zna da se okrene na leđa. Kada je postavite u stojeći položaj, ona savija noge i ispravlja ih, izvijajući se gore-dole. Ovo je takozvana faza „skakanja“.

 

Samostalno sedenje!

Jedan od najvećih izazova za vašu bebu u narednom periodu će biti sedenje. U ovom periodu, ukoliko postavite bebu da leži na leđima, ona može da podigne glavu i telo i pokušavaće da se podigne u sedeći položaj, ali to neće moći da uradi samostalno. Ipak, ako joj pomognete da se podigne, ona će moći da ostane u sedećem položaju jedno vreme, i to će joj se dopasti. U sedećem položaju beba dobija novi pogled na svet oko sebe i otvaraju se nove mogućnosti. Sada može da vidi sve što se dešava oko nje i da hvata predmete koji se nalaze u okolini.

Da biste im olakšali sedenje, možete da im poduprete leđa jastukom za dojenje, ali ne duže od par minuta. Bebina kičma je još uvek osetljiva i ne treba da se napreže previše. U roku od mesec-dva, beba će moći sama da sedi držeći leđa pravim.

 

Prvi zubi

Ukoliko primetite da beba jako grize igračke, konstantno sisa prste ili puno balavi, verovatno će uskoro da joj izbije prvi zubić. Prvi zubi se pojavljuju obično oko šestog meseca i to su obično donji sekutići. 

Ukoliko vaša beba još uvek nema zubiće, ne brinite. Vreme izbijanja zuba se razlikuje od bebe do bebe. Neke bebe dobiju prve zubiće sa četiri meseca ili čak na rođenju, ali to je izuzetno retko. S druge strane, ima beba koje su bez zuba do 12. meseca, što takođe nije razlog za brigu, osim ukoliko nije povezano sa nekim poremećajem. 

 

Spavanje

Nakon perioda noćnog buđenja, većina beba počne lepo da spava u periodu između trećeg i devetog meseca. Ukoliko se vaša beba još uvek budi noću, ne gubite strpljenje. To samo znači da joj je potrebno više da utvrdi režim spavanja. Ukoliko bebi rastu zubići, to može da bude uzrok češćeg buđenja. Nemojte da se brinete da će stvoriti loše navike. Kada se probude, umirite ih tako što ćete ih pomaziti, podojiti ili nahraniti na flašicu. To će ih umiriti i duže će spavati. U roku od nekoliko meseci, ova noćna buđenja će vam biti u dalekom sećanju.