TAČNO/NETAČNO O ATOPIJI

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Upitnik

Tačno/netačno

Atopična koža, ekcem i dermatitis: da li možemo da koristimo prirodne terapije?

 

Ne. Nažalost, prirodno ne znači i bezbedno. Biljke mogu da sadrže alergene koji mogu da izazovu upale. Atopična koža zahteva posebnu negu. U slučaju nedoumice, najbolje je da isprobavate alternativne terapije, posebno zato što svakodnevna primena emolijenasa i lokalne terapije kortikosteroidima koju vam je propisao lekar veoma efikasno deluje na prevenciju simptoma i obnavljanje kože, uz umirivanje svraba. 

 

Atopična koža je česta bolest među decom i novorođenčadi

 

Tačno. Atopična koža javlja se kod jednog deteta u petoro dece dece širom sveta (1). To je najrasprostranjenije oboljenje kože među decom. Štaviše, broj se stalno uvećava. U industrijskim zemljama, procenat ljudi sa atopičnom kožom  utrostručio  se u poslednjih 30 godina (2). Ne brinite: ako vaša beba ima problem, nije jedina. 

 

Moje dete ima atopičnu kožu pa ima veći rizik od razvoja infekcija staphylococcus aureus ili impetigo

 

Netačno. To nije realno stanje stvari, to je strah. Jasno je da kada vidite pečate koji cure, možete da se zapitate da li postoji superinfekcija. Tačno je da je prisustvo staphylococcus pod kožom – za sve tipove kože – normalno. Ove bakterije deo su prirodne flore kože. Više ih ima u slučaju upale, i zato na brisevima kože dobijate povišene nivoe bakterija u određenom trenutku. Na sreću, njihovo prisustvo ne znači i pojavu infekcije. To može da se desi, ali veoma retko, ako se upale adekvatno leče. Impetigo se ne javlja češće na atopičnoj koži.  

 

Atopična koža je alergijska bolest.

 

Tačno. To znači da se javlja usled prekomerne reakcije imunog sistema na alergene kao što su grinje. Ne nastaje usled nedostatka higijene i nije zarazna.

 

Atopična koža je nasledna.

 

Tačno, u većini slučajeva. Preciznije, oko 70% dece sa atopičnom kožom ima nekog u porodici ko ima osetljivu kožu ili atopiju. Još preciznije, verovatnoća da dete razvije atopiju raste od 40% do 50% kada jedan od roditelja pati od atopije, a od 50% do 80% kada je to slučaj sa oba roditelja (3). Šta se dešava kada nema porodičnog opterećenja? Manifestacije atopične kože povezane su sa nekoliko gena. Možda je imate, i možda je nasledna, ali se možda nije ispoljila kod drugih.

 

Atopična koža je zarazna.  

 

Netačno. Ona je alergijska, genetska, nasledna (ponekad), ali ne i zarazna. Čak i u toku upale.  

 

Atopična koža je stanje za ceo život.  

 

"Ne mora da znači. U svakom slučaju, ne istog intenziteta. Ukoliko se atopična koža pojavi rano, u prvim mesecima života, može da se povuče sa oko pet ili šest godina i veoma je retka kod odraslih osoba. Može i potpuno da se povuče. Sve zavisi od osetljivosti deteta. Ipak, zahvaljujući emolijentnim proizvodima za negu i nekim jednostavnim navikama kod kuće i napolju, možete produžiti periode bez upale. 

(videti Lečenje atopijskog dermatitisa: može dli da se poboljša stanje ili nestane?) "

 

Atopična koža može da izazove druge alergije.   

 

Netačno. Vaše dete može da ima druge alergije, ali samo zato što ima osetljivost i sklonost atopiji. Ekcem je samo jedna od manifestacija. Druge alergije koje ova osetljivost može da izazove su astma, polenska kijavica, konjunktivitis ili netolerancija na hranu. Kod svih ovih slučajeva, mehanizam je isti:  veoma osetljiv imuni sistem prekomerno reaguje u prisustvu alergena, kao što su prašina, polen ili grinje (videti Uticaj godišnjih doba). Vaše dete može da ima nekoliko alergija, ali za to je odgovoran imuni sistem, a ne atopična koža.     

 

Ima nekoliko navika koje podstiču periode bez upale i smanjuju svrab i atopijske reakcije.   

 

Tačno, i ima ih mnogo. Počevši od posebne nege u vidu emolijentnih krema za bebe/decu, preko svakodnevnih mera predostrožnosti, kao što je nošenje pamučne odeće, provetravanje kuće, izbegavanje znojenja, itd. Ovi jednostavni koraci mogu da produže periode bez upale i ponude bebi bolji kvalitet života, čak i potpuno spreče upale.     

 

Osetljivost kože, atopična koža, itd. Ima li svrhe često kupati dete?  

 

"Nema. Prekomerna higijena može da podstakne neke alergije. Zašto? Kada je telo deteta manje izloženo mikrobima, njegov imuni sistem prekomerno reaguje kada dođe u kontakt sa njima. 

Da li je to tačno i za bebe sa atopičnom kožom koje moraju da izbegavaju kontakt sa alergenima? Da, zato što imuni sistem treba da se stimuliše infekcijama još od ranog detinjstva. To doprinosi njegovoj ravnoteži. Treba čistiti prašinu i grinje, ali njihova potpuna eliminacija nije rešenje. Stoga ima više dece sa atopičnom kožom u industrijalizovanim zemljama gde su higijenske navike često prekomerne. "

 

 

"(1) Sources: Watson 2011, Isaac 1998.

(2) Source: http://www.fondationdermatiteatopique.org/fr/leczemaatopique/definition-de-leczemaatopique

(3) Sources: Böhme 2003, Taïb 2008. "