ŠTA TREBA DA NOSE DECA SA ATOPIČNOM KOŽOM?

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Da bi se osećalo prijatno vaše dete treba da nosi udobnu odeću. O tome treba voditi računa od rođenja.

Odaberite pravu odeću

 

Da bi se osećalo prijatno, vaše dete treba da nosi udobnu odeću. O tome treba voditi računa od rođenja da bi detetu bilo udobno, i da bi se izbegli simptomi atopične kože.

Sva odeća (majice, pantalone, haljine, pidžame) mora da bude mekana i lagana.

Treba izbegavati odeću koja može da iritira kožu ili izaziva znojenje i svrab.

- Birajte tkanine koje su prijatne na dodir, glatke i savitljive. Pamuk, lan, svila idealni su materijali zato što su tanki i propuštaju vazduh.

- Izbegavajte materijale koji izazivaju svrab, kao što je vuna. Bez obzira na to što je prirodan materijal i najbolje greje, vuna je gruba i nadražuje kožu. 

- Izbegavajte sintetičke materijale kao što je poliester ili akril. Iako deluju mekano, ovi materijali ne upijaju znoj i ne dozvoljavaju koži da diše.

 

Da biste smanjili znojenje i iritaciju kože, izbegavajte rolke i usku odeću.

 

Pranje odeće

 

Šta da obučete detetu tokom zime da bi mu bilo toplo ako ne nosi vunu? Obucite ga slojevito. Obucite mu veš pa deblju majicu, pa prsluk… kombinujte i tako smanjite svrab  i znojenje.

 

Da li treba da koristite poseban prašak za veš? Ne treba. Važno je ispiranje. Podesite program na veš mašini tako da dobro ispere odeću.  Ukoliko niste sigurni, uključite još jedan ciklus ispiranja. Ukoliko inače sušite odeću napolju, dečju odeću bi trebalo da sušite unutra, da biste izbegli padanje polena po odeći.