Pranje bebinih zuba po prvi putApril 2017

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.
 
Kada treba početi?
Bebini prvi zubi obično počnu da se pojavljuju oko šestog meseca. Najbolje bi bilo da se odmah počne sa pranjem, jer i mlečni zubići mogu da se pokvare. Samo pređite kompresom natopljenom mlakom vodom preko desni ujutru i uveče, da biste očistili vrhove njihovih zubića.
Takođe je dobro prati zube pred detetom: ukoliko im pokažete kako vi perete zube, i oni će želeti da vas imitiraju. Od 18. meseca možete da date svom detetu četkicu za zube i da počnete zajedno da je koristite. Kada dete napuni dve godine, možete da počnete da dodajete pastu za zube u količini veličine zrna graška. Naravno, deca neće shvatiti odmah šta treba da rade, i verovatno će samo želeti da žvaću četkicu, a ne da je koriste. Pustite ih da se igraju, a onda vi preuzmite i operite im zubiće, ukoliko vam dozvole. Pravite male kružne pokrete četkicom i koncentrišite se i na zubiće koji izbijaju. Ukoliko vam ne dozvoljavaju da im perete zube, ne insistirajte da ne biste stvorili otpor kod njih. Pokušajte ponovo narednog dana.
Verovatno ćete morati da im pomažete pri pranju zuba dok ne napune pet ili šest godina, a onda će moći to da rade samostalno. Naučite ih da peru zube bar dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska u krevet: kada ih formiraju, dobre navike će zadržati i kasnije u životu.
 
Važno je odabrati pravu četkicu
Desni i zubi vaše bebe su veoma osetljivi. Da ih ne biste iritirali, odaberite malu četkicu sa mekim dlačicama, posebno namenjenu deci mlađoj od tri godine. Ima puno različitih modela i vrsta četkica sa njihovim omiljenim likovima i junacima, što je još jedan od načina da ih podstaknete da peru zubiće. Vodite računa da menjate četkicu na tri meseca ili češće ukoliko se dlačice istroše. 
Što se tiče pasti za zube, treba da kupujete paste shodno uzrastu deteta: paste su posebno formulisane za decu i sadrže manje fluora od pasti za odrasle. Izbegavajte ukuse mentola, jer su oni prejaki za decu. Probajte sa voćnim ukusima, kao što su jagoda ili malina: ove ukuse deca vole, i možda će čak želeti i da progutaju paste sa tim ukusima. Ukoliko vaše dete proguta pastu, ne brinite, paste za decu su potpuno bezbedne.  
 
Dobre navike za zdrave zube
Mlečni zubi imaju tanji sloj gleđi na površini od stalnih zuba. To ih čini osetljivijim na kvarenje. Ako se zub pokvari, potrebno je brzo reagovati, jer se kvar brzo širi. Da bi zubi ostali zdravi, potrebno je redovno pranje, ali to je samo pola posla. Najvažnije je da dete razvije zdrave navike u ishrani, ograničavanjem količine šećera koje dete konzumira, a posebno slatkih pića. Pokušajte da odviknete dete od navike da pije mleko ili sok iz flašice pre spavanja jer je to loše za zube. Nakon pranja zuba uveče, dete može da pije samo vodu i ništa više.
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.