Pripremite stariju decu na dolazak nove bebe u porodični dom

Briga o starijoj deci za vreme trudnoće

 • O trudnoći brzo obavestite svoju decu. Često se savetuje da se pričeka kraj prvog tromesečja, za vreme kojeg je veća opasnost od spontanog pobačaja. Međutim, deca su vrlo intuitivna i često sami osećaju promene. Osim toga, kada vide majku umornu ili da ima mučnine, mogu da se zabrinu. Prema tome, možete razgovarati sa njima bez odlaganja, jednostavnim rečima prilagođenima njihovom uzrastu.
   
 • Ne pretpostavljajte unapred njihove reakcije i dajte im vremena da prihvate novost. Oni će izraziti svoju radost, zabrinutost ili će postavljati česta pitanja. Poslušajte što osećaju, ne kritikujte ih ako nisu zadovoljni i uverite ih u svoju ljubav prema njima.
   
 • Pomozite starijoj deci da budu svesna šta se dešava. Iz detetove perspektive, trudnoća je beskrajno dugačka i beba skrivena u vašem stomaku je apstraktna... Pričajte im kako beba «raste» u maminom stomaku: postoje mnoge knjige prilagođene svakom uzrastu koje vam mogu pomoći. Pričajte im o njihovom dolasku na svet i pokazujte im fotografije na kojima ste trudni. Pričajte im o majčinstvu, o njima kakvi su bili kao novorođenčad. Dozvolite ih da vam dodiruju stomak, da osete kako se beba pomera, ali ne prisiljavajte ih ako odbijaju.
 • Uklopite decu u pripreme oko dolaska bebe. Pokažite im šta ste kupili, pitajte ih za mišljenje o boji sobe, neka sami odaberu neku igračku ili komad odeće za mlađeg brata ili sestru...
   
 • Ne zanemarujte stariju decu, čak i ako vas trudnoća jako umara. Jednostavno, prilagodite svoje aktivnosti sa njima svom stanju: delite mirne trenutke kao što su društvene igre, čitanje priče, pripremanje kolača, zajednički odmor i pre svega, mnogo maženja.

 

 

Dajte komentar

Pošalji