Dojenje - Savet stručnjaka

Mitovi i činjenice o dojenju

Dojenje oštećuje grudi.
POGREŠNO


Opuštenost grudi vezana je uz velike promene u veličini: taj je rizik vezan uz trudnoću, bez obzira dojite li ili ne. Ako se doji ispravno, ako se spreči natečenost i ako je odbijanje od sisanja postupno, grudima će biti nanesena manja šteta, nego kad se laktacija grubo prekine nakon porođaja.

Ako su grudi male, proizvodi se malo mleka.
POGREŠNO


Mlečne žlezde iste su veličine kod svih žena. Prema tome, veličina grudi nema nikakve veze sa količinom proizvedenog mleka.
 

Ponekad majčino mleko nije dovoljno hranjivo.
POGREŠNO


Mleko nikad nije loše, presvetlo ili nedovoljno hranjivo. Ako vaše dete ne raste dovoljno, objašnjenje pre leži u tome da loše prihvata dojku. Možete primetiti da vam je proizvodnja mleka smanjena pod uticajem umora, snažnih emocija, teskobe, promene ritma života... Bez panike: jednostavno dajte bebi da sisa što češće i što je duže moguće i odmarajte se što je više moguće. Laktacija će se brzo vratiti u normalu.

Dojenje sprečava gubitak kilograma nakon porođaja.
POGREŠNO

 

Proizvodnja mleka troši dobar deo dnevnih kalorija. Ako jedete uravnoteženo i u razumnim količinama, dojenje vam može pomoći da brzo izgubite kilograme nakupljene u trudnoći.

Ako žena doji, treba više tečnost da unosi.
POGREŠNO

 

Proizvodnja mleka ne zavisi od količine popijene vode, nego o učestalosti podoja i njihovoj delotvornosti. Pijte kada ste žedni, ne forsirajte sebe tečnostima.

Možete spavati sa bebom da biste je lakše dojili
TAČNO

 

Kad su mama i beba blizu jedna druge, to pogoduje dojenju, a bebina prisutnost pokraj vas može uveliko olakšati noćno dojenje. Međutim, važno je držati se uslova sigurnosti kada dete spava u vašem krevetu: ne stavljajte na njega pokrivač ili jastuk, madrac neka bude čvrst, pazite da ne padne itd. Druga mogućnost: stavite bebin krevetić pored svog ili nabavite poseban krevetić koji se pričvršćuje uz roditeljski krevet.

Noćno dojenje pogoduje pokretanju i održavanju laktacije.
TAČNO

 

Većina dojenčadi ima potrebu da sisaju noću u prvim mesecima života. Osim toga, noćno dojenje pogoduje laktaciji, jer se na taj način sprečavaju predugački razmaci između podoja. Prema tome, ne pokušavajte prerano naučiti dete da prespava noć.

Ako dojilja ima povišenutemperaturu, ne sme dojiti.
POGREŠNO

 

Naprotiv: nastavak dojenja daje bebi antitela potrebna da se brani od moguće zaraze.

Žena koja ima ravne ili iskrivljene bradavice ne može dojiti.
POGREŠNO

 

Bebe uvek uspeju da sisaju, bez obzira na oblik bradavica. Jednostavno pazite da dete stavite u dobar položaj, nasuprot dojke. Ako stvarno ima teškoća da uhvati dojku, na primer ako je previše nabrekla od mleka, lagano povucite bradavicu da je opustite i izbacite malo mleka prije nego što je ponudite detetu.

Dojena beba mora dodatno dobijati vitamin K.
TAČNO

 

Ovaj se dodatak preporučuje po rođenju: biće vam propisan u porodilištu.

Predhodni apsces na dojci je kontraindikacija za dojenje.
POGREŠNO

 

On nema uticaja na sposobnost mlečne žlezde da proizvodi mleko u novoj trudnoći.

 

 

Dajte komentar

Pošalji