Nega vaše bebe

Sve do 3. godine života kožni obrambeni sistem dece nije formiran i to ih čini jako osetljivim na sunce: nikako se ne preporučuje izlagati ih direktno na sunce!

0

Sunce emituje zrake koji prodiru u kožu. Ovi zraci jesu bitni za naše zdravlje, ali mogu imati i loše posledice za organizam.

0

Sunce je od životne važnosti i svi ga volimo, jer evidentno pozitivno utiče na raspoloženje. Osim toga, njegovi zraci učestvuju u sintezi vitamina D, koji je bitan za dobro zdravlje.

5

Bebina koža bogata je zalihom matičnih ćelija koja je u maksimumu po rođenju. Ta životna zaliha, jedina i dragocena, takođe je vrlo ranjiva.

0

Već u prvim sedmicama života na bebinom vlasištu ili na gornjem delu lica mogu se pojaviti žućkaste ljuspice, na dodir masne. Reč je o temenjači.

0

Koža na guzi vaše bebe vrlo je nežna i može se lako iritirati, posebno u prvoj godini života: do 60% beba pogođeno je pelenskim osipom u prvih 12 meseci.

0

Koža vaše bebe bogata je jedinstvenom zalihom matičnih ćelija, ali je nežna i nezrela: još uvek nije u potpunosti preuzela svoju ulogu zaštitne barijere.

5

Atopijski ekcem je sve češći kožni problem koji je praćen izuzetnom suvoćom regije, svrabom i ponekad jakim neugodnim osećajem na koži.

5

Sve do 3. godine života koža vašeg deteta je nežna i nezrela: teško se brani od spoljašnjih agresivnih faktora (hladnoća, vetar, sunce, suvoća vazduha...).

0

Bebine pelene trebate menjati 7 do 8 puta na dan. Vrlo nežna bebina guza može lako postati nadražena zbog vlage i dodira sa urinom i stolicom.

5

Kupanje je vrlo važno za vašu bebu: dopriosi njenoj svakodnevnoj telesnoj higijeni, ali i čulnom razvoju. To je takođe i jedinstveni trenutak razmene i povezivanja sa vašom bebom.

0

Uz svakodnevno kupanje bebi je više puta kroz dan potrebna lagana nega: ujutro nakon buđenja, uveče pre spavanja, nakon obroka...

0

Nakon rođenja koža vaše bebe naglo se suočava sa novim okruženjem- spoljnom sredinom.

0