ŠEST SAVETA ZA MIRAN POLAZAK U VRTIĆ

POLAZAK U VRTIĆ
Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… Daćemo vam nekoliko saveta kako da polazak u vrtić učinite što bezbolnijim i za sebe i za dete! 

 

1. Planirajte unapred

U vrtićima često nema dovoljno mesta za svu decu. Planirajte unapred da vam se ne bi desilo da treba da krenete na posao, a da niste upisali dete. Raspitajte se i upišite dete na vreme! 

 

2. Morate de imate i rezervnu varijantu za čuvanje

Kada se dete razboli, ne može da ide u vrtić. Budući da su kod dece česte prehlade, temperature i stomačni problemi, zbog kojih ne mogu da idu u vrtić, vi morate da uzmete bolovanje da biste se brinuli o detetu ili da obezbedite dodatno čuvanje (kao što su bake i deke, dadilja). O tome treba da razmišljate unapred da ne bi bilo problema. 

 

3. Uspostavite dobar odnos sa osobljem vrtića

Veoma je važno kakav odnos imate sa osobljem vrtića. Osoba sa kojom ćete imati prvi kontakt je rukovodilac vrtića: to je osoba (obično ženska) koju ćete pitati sve što vas interesuje i kojoj ćete prijaviti ukoliko uočite neki problem. Sa vaspitačima ćete biti u svakodnevnom kontaktu i sa njima ćete razgovarati o navikama svog deteta, o tome kako spava, šta voli da jede, itd.  

 

4. Prilagođavanje na vrtić

Dete nećete od prvog dana ostaviti u vrtiću ceo dan. Svaki vrtić ima plan prilagođavanja koji traje jednu ili dve nedelje (u zavisnosti od vrtića i deteta) kada dete provodi po malo vremena u vrtiću, navikavajući se postepeno na novu sredinu.   Na početku ćete vi provesti neko vreme sa detetom u vrtiću. Onda ćete ga ostavljati na jedan sat, pa dva, onda za obroke, pa tokom spavanja… i konačno, ceo dan. Planirajte da sa adaptacijom na vrtić započnete nekoliko nedelja pre vraćanja na posao, da biste mogli da prođete lagano kroz ovaj period. 

 

5. Objasnite sve detetu...

Dete mora da zna sve što će se dešavati u narednom periodu. Koliko god da ima godina, objasnite detetu da morate da idete na posao i da će ono da provodi dane u vrtiću, ali da ćete vi uvek doći da ga uzmete. Ne iskradajte se kad ostavljate dete, već mu se uvek javite i recite da idete i nemojte dugo da se opraštate: zagrljaj i poljubac i krenite! Budite hrabri čak i ako bude plakalo prvih nekoliko puta, verovatno će se smiriti čim odete.

 

6. ... i opustite se!

Prvi dani u vrtiću su često teži za mame nego za bebe! Vaše dete je svesno vaših emocija i stoga je veoma važno da budete što mirniji da dete ne oseti vašu uznemirenost. Ukoliko ste uznemireni ili zabrinuti, porazgovarajte sa osobljem vrtića i zajedno ćete pronaći neki način da budete mirniji, npr. pozvaćete telefonom u toku dana da proverite da li je sve u redu. Takođe, može i tata da pođe sa vama kada ostavljate dete u vrtiću. Lakše će vam biti da to uradite zajedno! 

 

Razmišljate o dadilji? Pročitajte naš članak!