RANO BUĐENJE OSEĆAJA ZA MUZIKU

  RANO BUĐENJE OSEĆAJA ZA MUZIKU
Mustela Foundation
Deca i muzika, tu postoji divna veza...

Deca i muzika, tu postoji divna veza... I pre nego što se rode, bebe su osetljive na zvuke iz okoline. Od najranijeg uzrasta i tokom odrastanja, muzika predstavlja izvor zadovoljstva i buđenja čula. Saznajte kako svet muzike može da doprinese razvoju vašeg mališana! 

Razvoj čula sluha u materici

Beba postaje svesna zvukova i muzike još u stomaku i čulo sluha je najrazvijenije čulo nerođenog deteta.  Od 16. nedelje trudnoće, bebe mogu da reaguju na zvuke koji do njih dopiru, a od 30. nedelje njihove uši su potpuno formirane. Prijaju im zvuci nižih frekvencija kao što je kucanje vašeg srca, tatin glas ili zvuk talasa na plaži. Stavite ruku na stomak i osetićete kako se beba polako pomera, kao da se ljulja u ritmu ovih umirujućih zvukova. S druge strane, visoki i pištavi glasovi i iznenadni zvuci mogu da  izazovu nagle pokrete bebe.

Muzika takođe utiče na bebu. Kada slušate muziku i bebin puls se menja i ona počinje da se pokreće. Bebe vole nežne melodije, a posebno zvuk klavira. Probajte da joj pustite Šopenov Nokturno ili Bahov Preludijum.

Muzičko uho novorođenčeta

Beba je od rođenja osetljiva na muziku. Ukoliko ste redovno slušali neku muziku tokom trudnoće, pustite je ponovo bebi. Beba će lako da prepozna muziku i videćete kako pokazuje interesovanje. Ove pesme mogu da vam pomognu i kad beba ne može da zaspi ili kada neprestano plače: umirujući efekat poznate muzike je primećen kod mnogih beba, jer ih podseća na pozitivne emocije pre rođenja, i pruža im osećaj sigurnosti i smirenosti.

Od najranijeg uzrasta, bebe vole da im pevate, čak i ako ne pevate najbolje, vaš glas najviše prija bebinim ušima. Dečje pesme i uspavanke stimulišu bebu da sluša, da se koncentriše na zvuk, da razvija osećaj za umetnost i uči jezik. Tako muzika podstiče učenje i emotivno povezuje vas i vašu bebu.

Kad vaša beba postane muzičar

Kako beba raste, raste i njeno interesovanje za muziku. Od četvrtog do šestog meseca, možete da joj date zvečku da uči da zvecka. Kasnije će uživati u zvucima igračaka i knjiga sa zvucima i naučiće da pritiska tastere da bi se čuli različiti zvuci. 

Čim beba bude mogla da sedi samostalno, moći ćete da joj dajete muzičke instrumente, koji će biti sve složeniji sa uzrastom. Počnite od bubnjeva, zvečki ili klavijatura, koje se lako koriste. Kasnije možete da probate harmoniku, gitaru ili ksilofon. U svakom slučaju, bebe vole igre zvucima i sviđa im se da prave razne zvukove. Ovi instrumenti predstavljaju priliku za unapređenje njihovih motornih funkcija, sluha i muzikalnosti.

Ukoliko vaša beba uživa u muzičkim igrama, možete da je upišete na časove muzike za mališane. Postoje radionice za najmlađe od godinu dana pa nadalje i nude veliki broj muzičkih aktivnosti, kao što je pevanje, igranje, glasovne igre, prepoznavanje instrumenata i eksperimentisanje, ritmičke vežbe itd. Idealno za buduće muzičare!