PRVI KORACI, PRVE CIPELICE

  PRVI KORACI, PRVE CIPELICE
Mustela Foundation
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!

Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!

 

Tokom prvih par meseci, vašoj bebi neće biti potrebne cipelice. Direktan kontakt sa podom, kada bebe hodaju bosonoge ili u čarapama ili u mekanim kožnim čizmicama pomaže da im se razviju mišići na nožicama, i razvija njihov osećaj za ravnotežu. Kada počnu da ustaju i prave prve korake (između 9. i 18. meseca, u zavisnosti od deteta), doći će vreme da im se kupi prvi par pravih cipelica! Važno je da pravilno odaberete cipelice, tako da bebi budu udobne i da pomognu razvoju njenih stopala.  

 

Prve cipele: tvrde ili mekane?

Kada vaša beba počne da pravi prve korake, nožice će imati blagi O-položaj, a stopala će im biti još uvek prirodno ravna. Dugo se verovalo da cipele treba da imaju čvrste pete i izražene lukove na svodovima. Većina modela cipela u prodaji i dalje izgledaju tako. 

U poslednjih nekoliko godina, istraživanja razvoja stopala pokazala su da se stopala kod beba najbolje razvijaju kada su bosa. U skladu sa tim, idealna cipela pruža bebi direktan kontakt sa podlogom, pružajući samo bolju ravnotežu i podršku stopalima i lukovima da se prirodno razvijaju. 

Naravno, dete ne treba da ide napolje bosonogo. Mnoge kompanije sada nude veliki izbor mekanih kožnih ili platnenih cipela koje omogućavaju koži da diše i imaju lagane i mekane đonove, i koje štite dečje stopalo, a ujedno su udobne i ne klizaju se. Kad god možete, kupujte cipele sa čičak trakom. Tako će se cipele najbolje prilagoditi dečijem stopalu i dete će ih lako obuvati i izuvati.

 

Prava veličina

Ponekad ćete poželeti da kupite cipele koje su veće da bi ih dete duže nosilo.  Velika greška! Osim što će biti neudobne, velike cipele će takođe da ometaju ravnotežu deteta koje je još uvek nestabilno. Specijalisti za dečju obuću će vam pomoći da tačno izmerite dečje stopalo. 

 

Kupovina sledećeg broja

Bebe imaju debeljuškasta stopala koja nisu previše osetljiva. Vaše dete verovatno neće ni primetiti kada mu cipele okračaju. Na vama je da redovno proveravate cipele pritiskom na prednji deo cipele dok dete stoji: treba da postoji prostor od oko jednog centimetra između vrha cipele i detetovog prsta. Deci noga obično raste tim tempom da su im nove cipele potrebne na svaka četiri meseca dok ne napune tri godine, tako da ćete imati poveliku kolekciju cipela do tad!