LEČENJE ATOPIJSKOG DERMATITISA

  LEČENJE ATOPIJSKOG DERMATITISA
Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Dobra stvar u vezi sa atopičnom kožom je to što se ona javlja vrlo rano i s godinama se povlači i nestaje.

Lečenje atopijskog dermatitisa: da li može da se poboljša stanje ili da nestane?

Različiti faktori

 

Dobra stvar u vezi sa atopičnom kožom jeste to što se ona javlja vrlo rano i s godinama se povlači i nestaje, ali kada? Zavisi od osetljivosti detetove kože. Takođe, zavisi i od dnevne nege i okruženja u kome dete raste i od aktivnosti u periodima upale kao i mirnim periodima. Intervali bez upale povoljni su za vas. To ne znači da su simptomi nestali, već da je svakodnevna nega kože neophodna i da je prevencija ključna. Treba da uradite sve što je u vašoj moći.  

 

Razvoj atopične kože i akutne faze

 

"Nekoliko opštih napomena:

Prvi znaci atopične kože mogu da se jave sa dva meseca ili kasnije, a ponekad čak i pre toga. Do godinu dana se najčešće javljaju na debeljuškastim delovima tela: brada, obrazi, ruke, stomak itd. Mogu da se jave na butinama i stopalima. U ovom uzrastu, atopična koža je sklona fazama upale, posebno kada krene nicanje zuba ili u slučaju infekcija nazofaringsa. 

Nakon prve godine, atopična koža se javlja na drugim delovima tela. Može da nestane sa prethodnih mesta i pojavi se na prevojima: laktovima, nogama, vratu, zadnjem delu kolena, zglobovima, itd....ili iza ušiju, gde se često javljaju osipi.

Sa oko tri ili četiri godine, nastaviće da se javlja u prevojima, ali i na šakama i licu, oko usta i na kapcima. U ovom periodu akutne faze mogu da počnu da se smanjuju.

Sa oko pet do šest godina, može potpuno da nestane. Velike upale i ekcemi mogu da nestanu, iako dete i dalje može da ima suvu kožu, koji i dalje treba negovati.

 

Da li ćete morati da čekate da dete napuni te godine? Ko zna? Uprkos svim očekivanjima, ekcem može da nestane i mnogo ranije, oko druge godine, ili nakon nekoliko meseci. S druge strane, može da se nastavi do puberteta, ili ređe, i u odraslom dobu. Zašto? Još uvek se ne zna. Jedino znamo da nema nikakve veze sa terapijom koja se koristi. Jedno je sigurno, na kraju nestaje. Još jedna dobra vest: čak i ako su akutne faze česte i jake, one neće ostaviti ožiljke na koži deteta!"