KUPANJE BEBE: SAVETI ZA ATOPIČNU KOŽU

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Iako odraslim osobama prija topla, opuštajuća kupka nakon dugog dana, to nije baš najbolje za kožu.

Idealno kupanje

 

Iako odraslim osobama prija topla, opuštajuća kupka nakon dugog dana, to nije baš dobro za kožu – posebno za decu sa atopičnom kožom. Topla kupka utiče na smanjivanje masnog sloja koji je značajna odbrana kožne barijere (pročitajte o atopičnoj koži).

 

Da li je to razlog da potpuno izbacite kupke? Nije, posebno ukoliko vaše dete voli da se igra u kadici. Možete da ga pustite da uživa u kupanju dva do tri puta nedeljno. Vodite računa da ta igra traje najviše deset minuta u vodi temperature između 35° i 37°C. Postići ćete još veću efikasnost u nezi bebine kože ukoliko u kupku dodate malo ulja za kupanje namenjenog atopičnoj koži. Dovoljna su dva ili tri poklopca ulja za kupanje, koje će sprečiti efekat isušivanja, i obnoviti kožu i umiriti svrab. Pored toga je jako praktično, jer ne zahteva ispiranje. 

 

Idealno tuširanje

 

Ostalim danima dete tuširajte najviše pet minuta vodom maksimalne temperature 35° C. 

Da biste izbegli štetne uticaje na kožu, odaberite proizvode koji ne sadrže sapun ili gel za tuširanje iste pH vrednosti kao koža. možete probati i sindet kremu za tuširanje za atopičnu kožu koja će pružiti bebi uživanje. Ovaj proizvod je namenjen koži lica i tela i u potpunosti će očistiti i zaštititi kožu. Od rođenja pa na dalje, sindet krema za tuširanje umiruje bebinu kožu i smanjuje osećaj svraba. Dodatna prednost je što ne pecka oči.

 

Nemojte da trljate bebu peškirom posle kupanje: najbolje bi bilo da je tapkate nežno da biste je osušili. Obavezno secite nokte i skinite nakit pre kupanja bebe da je ne biste slučajno ogrebali. Sada je sve spremno za prave trenutke uživanja!