KOŽA SKLONA EKCEMU: KAKO RAZGOVARATI O TOME U VRTIĆU/ŠKOLI

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Da li je vreme da vaše dete krene u vrtić ili školu? Onda je takođe vreme da porazgovarate sa vaspitačima/učiteljima o atopičnoj koži vašeg deteta.

Kako započeti razgovor o ekcemu, njegovim simtomima i znacima sa osobljem vrtića/škole?

 

Da li je vreme da vaše dete krene u vrtić ili školu? Onda je takođe vreme da porazgovarate sa vaspitačima/učiteljima o atopičnoj koži vašeg deteta. Prvo, to nije sramota. Atopilni dermatitis je kožni problem, ali nije neuobičajen, i najvažnije, nije zarazan.

 

Vrovatno ćete u razgovoru sa vaspitaćima/učiteljima shvatiti da oni već dosta znaju o tome. Skoro 15% odojčadi i 20% dece do sedme godine ima ovaj problem(1), i vaše dete nije izuzetak.

U svakom slučaju, na vama je izbor da li ćete te informacije podeliti sa osobljem vrtića/škole. Odlučite na osnovu osetljivosti deteta, konteksta i ljudi sa kojim treba da razgovarate o tome. 

 

Koža sklona ekcemu: saveti i navike za lakši boravak u kolektivu

 

Ukoliko se ustručavate da pričate o tome, ne brinite: ne morate da ulazite u detalje. Ako na početku obavestite vaspitače o tome, oni će obratiti pažnju i pomoći detetu: „Nervozan je i umoran… verovatno nije spavao zbog ekcema”. Samo ćete obavestiti vaspitaće kada je dete u akutnoj fazi upale, da se ne bi iznenadili ako je dete nervozno, pospano ili nema koncentraciju. U vrtiću će moći i da odspava.

- „Da li povremeno ima crvene pečate?” „Ponekad.” Ukoliko deca u vrtiću ili njihovi roditelji budu zbunjeni njegovim stanjem, vaspitači će moći da im objasne, kako se vaše dete ne bi osećalo odbačeno. Možete i da im date neke informacije koje mogu da prenesu drugim roditeljima: da ekcem nije posledica loše higijene i da ne postoji rizik od prenošenja ove bolesti.

- „Ukoliko ga svrbi koža, dobro će mu doći dodatna nega ”. Kada ih upozorite, vaspitači će obratITI pažnju da detetu menjaju peleNe, presvlače ga češće, itd.

- Ukoliko postoje mesta u učionici, vaše dete bi trebalo da sedi daleko od radijatora, ili drugih izvora toplote, kao što je prozor sa direktnim suncem. Kada su učitelji upoznati da ekcemom i faktorima sredine koji utiču na pogoršenje stanja, oni će se potruditi da obezbede detetu odgovarajuće uslove.

- Neka hrana može da doprinese atopičnom dermatitisu –  samo lekar može da vam da pravu dijagnozu. Ukoliko je potrebno dobićete poseban plan ishrane za vaše dete. Ukoliko ne postoji takav rizik, onda će jesti istu hranu kao ostala deca.

 

Ukoliko i dalje ne znate šta da radite, ovo jednostavno pitanje vam može pomoći da se odlučite. Šta vam je manje stresno: da razgovarate o tome ili da ne kažete ništa? Ponekad samo treba da pratite svoju intuiciju.

 

(1) Source: Atopic Dermatitis Foundation