KAKO NEGOVATI ATOPIČNU KOŽU?

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Atopična koža ispoljava naizmenične akutne faze i periode bez upala… Šta treba raditi tokom ovih perioda? Ne brinite, nije ništa komplikovano.

Atopična koža ispoljava naizmenične akutne faze i periode bez upala… Šta treba raditi tokom ovih perioda? Ne brinite, nije ništa komplikovano.

 

Tokom perioda bez upala

 

Iako periodi bez upala podrazumevaju „pauzu” u atopjiskom dermatitisu, oni ne znače i pauzu u terapiji. Naprotiv, to je idealno vreme da hranite bebinu kožu, da joj pomognete da se obnovi i zaštiti i da postane mekša i nežnija (videti: Kako možete da sprečite atopičnu kožu?). Da biste to postigli, treba da nanosite emolijense svakodnevno: pored rehidratacije osetljive kože vaše bebe, doživećete i trenutke nežnosti i povezanosti sa svojom bebom. (videti Koristi emolijentne nege). Možete da osmislite i novu igru: Poljubac u rame, kada završite mazanje ruke, dva poljupca u dlan kada se završi leva ruka, i ne zaboravite golicanje!

 

Prvi znaci upale

 

Da li se pojavilo crvenilo na bebinoj koži? Da li koža zadebljava na tom mestu? Da li beba ima problema sa spavanjem? Onda se verovatno pojavljuje ekcem u akutnoj fazi. Možete da očekujete tako nešto: pa možete da nanosite emolijense češće nego inače, čak i nekoliko puta dnevno. Oni mogu da pomognu da se umiri izuzetna suvoća kože, momentalno smanji osećaj svraba do 95%, posebno ako primenjujete Stelatopia emolijentnu kremu ili emolijentni balzam. Ovi proizvodi će vam biti od velike pomoći.

 

Nega atopične kože

 

Uprkos svoj nezi koju primenjujete , opet mogu da se jave akutne epizode. Postoje dva koraka u slučaju upala:

 

1. Fokusirajte se na crvenilo. Ovo znači da treba da se fokusirate na delove pod upalom čim se pojavi. Kao i kod mnogih drugih stanja, što pre počnete sa terapijom, to će terapija biti efikasnija. U tom slučaju, ništa nije efikasnije od terapije koju propiše vaš lekar. Bez obzira na to da li su pečati samo iritacija kože ili već i cure, potrebna im je specifična nega. 

Ukoliko treba da primenjujete lokalne kortikosteroide u vidu masti ili kreme, za njih će vam lekar dati recept. Ovi lekovi smanjuju upalu, crvenilo, lezije, svrab, otok i suve, crvene pečate. Nanesite terapiju lagano i ona će umiriti kožu i pomoći da se umiri upala, u roku od nekoliko dana.

 

Svaki slučaj atopične kože zahteva posebnu negu. Vaše dete i neko drugo dete sa atopičnom kožom ne moraju imati istu terapiju. Ne brinite se ukoliko se doza ili dužina terapije razlikuju; treba samo da nanosite terapiju na crvene pečate tokom upale u skladu sa preporukama lekara. 

 

2. Hranite kožu celog tela, nastavite da nanosite emolijense svuda osim na pečate koji cure. Od lice prema prstima na nogama, nakon tuširanja, i kad god je potrebno, umasirajte emolijense koji obnavljaju kožu, i čine je nežnom i hidriranom (Pročitajte naše savete o najboljim navikama za čišćenje bebine kože: navike koje treba prihvatiti i Primenu terapije - OBRATITE PAŽNJU NA OVO!).

 

Saveti za nežniju kožu

 

Još jedna korist emolijenasa jeste da oni eliminišu i ublažavaju svrab. 

Primenom ovih saveta eliminisaćete ove neprijatne simptome i umiriti bebu:

- Primenite hladnoću da biste eliminisali svrab. Stavite prskalicu za vodu i/ili emolijentnu kremu u frižider i izvadite pre upotrebe, ili stavite hladne komprese.

- Ukoliko beba ne prestaje da se češa, redovno joj secite nokte, da ne bi pravila ogrebotine.