DOJENJE - SAVET STRUČNJAKA

Mom feeding her baby
Upravo ste iskusili jedno od najlepših iskustava u životu žene: rođenje djeteta! Možda ste odlučili da produžite tih 9 meseci tesne povezanosti dojenjem bebe.

Uvod

Upravo ste iskusili jedno od najlepših iskustava u životu žene: rođenje deteta. Možda ste odlučili da produžite tih 9 meseci tesne povezanosti dojenjem. Na taj način ćete svom detetu pružiti najbolju moguću ishranu, ali i jedinstvenu čulnu povezanost sa vama.
Gotovo sve majke sposobne su za dojenje, pa je dobra informisanost temelj uspešnog dojenja: otkrijte sa nama šta morate znati da spokojno dojite svoju bebu i ne ustručavajte se da zatražite informacije na više izvora, da biste produbili svoje znanje.

Izabrati dojenje

Vekovima je dojenje bilo jedino sredstvo koje su žene imale na raspolaganju da prehrane svoju bebu: pitanje dojiti ili ne, nije se postavljalo. Danas se svaka mama suočava sa tim izborom po rođenju svoje bebe. Za većinu dojenje ostaje jasni produžetak trudnoće: zapravo, oko 70% francuskih beba hrani se na grudima po izlasku iz porodilišta. Ova brojka je u porastu: 1992. godine samo je malo manje od polovine beba bilo dojeno po izlasku iz rodilišta. Ali, ovaj je udeo i dalje je slab u odnosu na druge zemlje, posebno za severnu Evropu: u Norveškoj 98% mama doji bebu u njenim prvim sedmicama života.
Kao prirodna hrana za bebe, majčino mleko je neuporediva namirnica, koja savršeno pokriva prehrambene potrebe vaše bebe i prilagođava se kroz mesece njenog razvoja. Osim te prehrambene vrednosti, dojenje je takođe novo telesno iskustvo za mamu i jedinstvena osećajna i telesna veza sa bebom. Negove blagodeti su mnogobrojne, kako za bebu, tako i za vas:

 

 • Za bebu

  • Dojenje smanjuje opasnost od infekcije zahvaljujući prirodnom potencijalu zaštitnih faktora i stimulaciji koju vrši na imuni sistem vašeg deteta.

  • Više je studija pokazalo da dojenje ima ulogu u prevenciji alergija, posebno na hranu.

  • Smanjuje opasnost od gojenja.

 • Za vas

  • Pomaže materici da se vrati i normalu nakon porođaja.

  • Poboljšava vaše zdravlje: prema nekim studijama, rizik od osteoporoze, raka dojke, jajnika ili materice manji je ako je žena dojila.

  • Pomaže vam da uspostavite duboku emotivnu povezanost sa bebom i pogoduje osećaju ugode zahvaljujući oslobađanju određenih hormona pri podojima.

  • Pojednostavljuje vam život i pomaže vam da uštedite: ne trebate pripremati bočice i ne trebate kupovati mleko u prahu!

 

Osim u retkim slučajevima, sve žene mogu dojiti svoju bebu. Međutim, nedostatak informacija mogu uzrokovati neuspeh u dojenju. Ako želite da dojite svoju bebu, iskoristite vreme trudnoće da se maksimalno informišete: postoji mnogo knjiga na ovu temu, a možete o tome razgovarati i sa svojom babicom.

Podsticanje laktacije

Prvi dani nakon porođaja odlučujući su za dobar početak dojenja. Zapravo, laktacija pre svega zavisi od potražnje vaše bebe: sisanje pokreće izlučivanje dva glavna hormona dojenja, prolaktina i oksitocina. Što vaša beba više i bolje sisa, vi ćete proizvoditi više mleka.


Staviće vam bebu na stomak odmah nakon rođenja. Tada ćete je videti kako spontano traži dojku puzajući i okrećući glavu levo i desno na vašim grudima, sve dok ne uhvati bradavicu. U ovoj potrazi vodi ga iscedak iz vaših grudi koji ima isti miris kao plodova voda. Pustite je da slobodno traži, nemojte joj držati glavu ili je prilepiti uz grudi: tada će odstaknuti. Kad nađe dojku, pustite je da sisa kako joj odgovara, koliko dugo ona želi.


Ako je to moguće, ovo dojenje dobrodošlice mora se dogoditi u prva dva sata nakon rođenja: nakon toga se refleks traženja smanjuje. Međutim, ako zbog carskog reza ili neke druge komplikacije, ne možete dati prvi podoj tako rano, ne brinite: možete i kasnije navoditi bebu prema grudima i staviti bradavicu ispred njenih usta da bi sama počela da sisa.


Nakon rođenja i prva 2 do 3 dana, vaše grudi ne proizvode još uvek mleko nego kolostrum: ova gusta žuto-narandžasta tečnost ima izuzetna nutritivna i protivinfekcijska svojstva. Sadrži sve što je bebi potrebno u prvim danima. To je pre svega pravi koncentrat antitiela, koja će štititi bebu od mnoštva mikroba na koje će nailaziti svake sekunde nakon što napusti vašu matericu.


U ovoj početnoj fazi bitno je da stavljate dete na grudi što je češće moguće: nudite mu dojku nakon svakog buđenja i pustite ga da sisa koliko želi. Proverite da li je njegovo sisanje pravilno na način da gledate da redovno guta.


Često sisanje će stimulisati laktaciju i uzrokovati prvi nadolazak mleka, 48 do 72 sati nakon rođenja: dojke bujaju, postaju tvrde i bolnije. Stavite dete na dojku čim nadođe mleko i vrlo često u danima koji slede, da biste oslobodili grudi napetosti i uspostavili laktaciju.


Broj podoja po danu vrlo je različit od deteta do deteta. U proseku novorođenčad traže da sisaju sedam do osam puta u 24 sata, ali neki mogu tražiti do 12 puta, pa i više. Imajte poverenja u svoje dete i njegove potrebe.

Dobre navike kod dojenja

 • U prvim sedmicama stalno budite u bebinoj blizini i ponudite dojku svaki put kad se probudi ili pokaže želju za sisanjem. Ne čekajte da zaplače, nego posmatrajte znakove koji pokazuju da želi da sisa: ako okreće glavu, podiže je, otvara usta, plazi jezik ili cucla ono na šta naiđe, znači da je beba spremna da sisa.
   

 • Vaša beba je ta koja određuje učestalost podoja: ne namećite sebi unapred vremenske razmake između dva podoja. Ako je vaša beba rođena na vreme i ako je dobrog zdravlja, nepotrebno je buditi je za sisanje, čak i ako spava 6 sati odjednom ili više sati.
   

 • Ne uvodite dodatnu bočicu u prvim sedmicama. Posebno izbegavajte davanje bočice dok čekate da nadođe mleko: možete pokvariti bebin refleks sisanja i ona kasnije neće moći sisati na grudima.
   

 • Perite ruke pre svakog podoja, ali ne pojačavajte higijenu grudi: svakodnevno tuširanje je dovoljno.
   

 • Za svaki podoj smestite se na mirno mesto (koliko je moguće), ležeći bočno, sa bebom nasuprot sebe ili sedite leđima naslonjenih na jastuke i sa bebom ispruženom u svom naručju ili još bolje, na jastuku za dojenje. Pazite da vam bude udobno: u prvim mesecima dojenje uzima nekoliko sati dnevno, pa loš položaj može uzrokovati jake bolove u leđima.
   

 • Beba mora biti smeštena tako da joj je lice nasuprot grudi, usta otvorena u nivou bradavice i ne treba okretati glavu. Stavite bradavicu ispred njenih usta, pazeći da joj je glava nagnuta unazad. Pustite je da sama otvori usta i uhvati dojku. Brada joj mora biti dobro prislonjena uz dojku tako da joj nos bude slobodan.
   

 • Kad uzima dojku, mora jako otvoriti usta da bi uhvatila celu areolu, a ne samo bradavicu. Ovo je bitno kako bi se sprečilo nastajanje bolnih pukotina, ali i da bi podoji bili pravilni. Ako beba nije dobro uhvatila bradavicu, izvadite je i pomilujte bradavicom udubljenje između nosa i gornje usne (filtrum): to će je podstaknuti da refleksno otvori usta i tako ćete joj opet dati dojku u boljem položaju.
   

 • Prvih sedmica dajte bebi obe dojke, da biste dobro uspostavili laktaciju.
   

 • Pustite je da sisa koliko želi, ne ograničavajte joj trajanje sisanja i ne pratite koju je količinu mleka posisala. Da biste sprečili da dojenje postane bolno, ako podoji predugo traju, jednostavno proverite da li je vaše dete u dobrom položaju i jeste li udobno smešteni.
   

 • Ako nakon podoja beba ne zaspi, uspravite je uz svoje rame i lagano potapšite po leđima: možda će lagano podrignuti. Ako je zaspala, stavite je u krevetić, ali nemojte je probuditi.
   

 • Nakon svakog podoja na bradavice nanesite posebnu hranjivu kremu da zaštitite njihovu nežnu kožu.


Nekoliko vam znakova može potvrditi da beba sisa pravilno:

 

 

 • Prilikom podoja beba nezasitno sisa bez prestanka i pravilno guta. Na početku podoja guta svaki put kad posisa, a zatim gutanje postaje ređe kako se smanjuje količina mleka.

 • Kad završi sa sisanjem, pušta dojku i zaspi, ružičasta je i potpuno opuštena.

 • Bebine pelene su mokre, a u prvim sedmicama svaki dan izbaci 4 do 8 stolica zlatnožute boje i zrnaste strukture. Vremenom beba ima ređe stolice, sve do jedne ili dve na sedmicu ili manje, a da to ne predstavlja problem. Sve dok su mekane i dok na pelenama ima mokraće, nema problema sa zatvorom.

 • Redovnoo dobija na težini. Nepotrebno je vagati bebu svaki dan ili nakon svakog podoja: tako ćete se samo više brinuti. Ako je vaša beba u formi, mesečno vaganje kod lekara je dovoljno. Ako će vas to umiriti, možete je sami vagati maksimalno jednom u sedamdana: ako to radite češće, razlike u težini neće biti značajne.

Teškoće

 • Curenje mleka iz grudi

 

Posebno u prvim sedmicama dojenja, vrlo je često spontano curenje mleka, na primer kad čujete da negde neka beba plače, ako vaša beba nije sisala više sati, ako mislite na nju, nakon seksualnog odnosa ili kod jakih emocija. To isticanje može biti neugodno, ali nije zabrinjavajuće. Jednostavno stavite pamučni jastučić u grudnjak koji će to mleko upiti.

 

 • Pukotine

 

Češće su kod žena sa svetlom kožom i kosom, a javljaju se uglavnom u prvim sedmicama bebinog života. Mogu ići od obične nadraženosti bradavica do pukotine koja krvari. Vrlo su bolne kod podoja, a uglavnom se mogu izbeći uz neke mere opreza:

 

·         Ne uklanjajte zaštitni sebum na koži grudi prečestim pranjem: tuširanje jedno dnevno blagim gelom za pranje je dovoljno.

·         Pazite da je bebina glava u dobrom položaju, okrenuta prema dojci, široko otvorenih usta i da njima zahvata celu bradavicu.

·         Nakon podoja osušite bradavicu i nanesite posebnu kremu za zaštitu bradavica kod dojenja.

·         Ako su nastale pukotine, ostavljajte grudi što je češće moguće slobodne i redovno premazujte bolne bradavice kremom za obnovu bradavica kod dojenja.
 

 • Natečenost

 

Natečenost, vrlo česta kod prvog nadolaženja mleka, odlikuje se tvrdim i bolnim grudima. Da biste to sprečili, stavljajte bebu na dojenje što je češće moguće. Ako natečenost potraje, možete ručno podstaknuti isticanje mleka na način da stisnete areolu prstima i lagano je vučete. To možete raditi ispod toplog tuša, što će olakšati isticanje mleka. Ako ne uspete, možete upotrebiti i muzilicu. Nastavite sve dok vam napetost u grudima ne popusti i ne bude vam opet ugodno.

 

 • Limfangitis ili mastitis

 

Limfangitis se odlikuje jakom natečenošću dojke koja postaje crvena i topla. Istovremeno možete imati povišenu temperaturu, osećati snažni umor i bolove u telu: simptomi su slični simptomima gripa. Ako sumnjate na limfangitis, preduzmite sledeće mere:

 

·         Stavljajte bebu na grudi što je češće moguće, posebno na obolelu dojku.

·         Odmarajte se u krevetu, sa bebom pored sebe.

·         Na bolne grudi stavljajte vlažne i tople peškire ili ipak led, ako vam to pruža veće olakšanje.

 

Ako ne nastupi poboljšanje u roku 24h, obratite se lekaru: verovatno će vam biti potrebni antibiotici. Imajte na umu da limfangitis ne zahteva prekid dojenja.

 

Mitovi i činjenice o dojenju

Dojenje oštećuje grudi.
POGREŠNO


Opuštenost grudi vezana je uz velike promene u veličini: taj je rizik vezan uz trudnoću, bez obzira dojite li ili ne. Ako se doji ispravno, ako se spreči natečenost i ako je odbijanje od sisanja postupno, grudima će biti nanesena manja šteta, nego kad se laktacija grubo prekine nakon porođaja.

Ako su grudi male, proizvodi se malo mleka.
POGREŠNO


Mlečne žlezde iste su veličine kod svih žena. Prema tome, veličina grudi nema nikakve veze sa količinom proizvedenog mleka.
 

Ponekad majčino mleko nije dovoljno hranjivo.
POGREŠNO


Mleko nikad nije loše, presvetlo ili nedovoljno hranjivo. Ako vaše dete ne raste dovoljno, objašnjenje pre leži u tome da loše prihvata dojku. Možete primetiti da vam je proizvodnja mleka smanjena pod uticajem umora, snažnih emocija, teskobe, promene ritma života... Bez panike: jednostavno dajte bebi da sisa što češće i što je duže moguće i odmarajte se što je više moguće. Laktacija će se brzo vratiti u normalu.

Dojenje sprečava gubitak kilograma nakon porođaja.
POGREŠNO

 

Proizvodnja mleka troši dobar deo dnevnih kalorija. Ako jedete uravnoteženo i u razumnim količinama, dojenje vam može pomoći da brzo izgubite kilograme nakupljene u trudnoći.

Ako žena doji, treba više tečnost da unosi.
POGREŠNO

 

Proizvodnja mleka ne zavisi od količine popijene vode, nego o učestalosti podoja i njihovoj delotvornosti. Pijte kada ste žedni, ne forsirajte sebe tečnostima.

Možete spavati sa bebom da biste je lakše dojili
TAČNO

 

Kad su mama i beba blizu jedna druge, to pogoduje dojenju, a bebina prisutnost pokraj vas može uveliko olakšati noćno dojenje. Međutim, važno je držati se uslova sigurnosti kada dete spava u vašem krevetu: ne stavljajte na njega pokrivač ili jastuk, madrac neka bude čvrst, pazite da ne padne itd. Druga mogućnost: stavite bebin krevetić pored svog ili nabavite poseban krevetić koji se pričvršćuje uz roditeljski krevet.

Noćno dojenje pogoduje pokretanju i održavanju laktacije.
TAČNO

 

Većina dojenčadi ima potrebu da sisaju noću u prvim mesecima života. Osim toga, noćno dojenje pogoduje laktaciji, jer se na taj način sprečavaju predugački razmaci između podoja. Prema tome, ne pokušavajte prerano naučiti dete da prespava noć.

Ako dojilja ima povišenutemperaturu, ne sme dojiti.
POGREŠNO

 Naprotiv: nastavak dojenja daje bebi antitela potrebna da se brani od moguće zaraze.

Žena koja ima ravne ili iskrivljene bradavice ne može dojiti.
POGREŠNO

 Bebe uvek uspeju da sisaju, bez obzira na oblik bradavica. Jednostavno pazite da dete stavite u dobar položaj, nasuprot dojke. Ako stvarno ima teškoća da uhvati dojku, na primer ako je previše nabrekla od mleka, lagano povucite bradavicu da je opustite i izbacite malo mleka prije nego što je ponudite detetu.

Dojena beba mora dodatno dobijati vitamin K.
TAČNO

 Ovaj se dodatak preporučuje po rođenju: biće vam propisan u porodilištu.

Predhodni apsces na dojci je kontraindikacija za dojenje.
POGREŠNO

 On nema uticaja na sposobnost mlečne žlezde da proizvodi mleko u novoj trudnoći.

 

 Page title: Saveti stručnjaka za dojenje bebe po rođenju | Mustela

Description: Mustela predstavlja sve o dojenju, od izbora dojenja do dobrih navika, ne zaboravljajući nekontolisane laktacije i poneke druge teškoće.