ATOPIČNI DERMATITIS: KAKO SPREČITI POJAVU

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Da li je koža vaše bebe nakon nekoliko meseci od rođenja postala suva ili sa crvenim pečatima? Da li vi ili vaš partner imate atopičnu kožu?

Znaci nikad ne lažu!

 "Da li je koža vaše bebe, nekoliko meseci nakon rođenja, postala suva ili su se na koži pojavili crveni pečati? Da li vi ili vaš partner imate atopičnu kožu? Od rođenja možete da usvojite neke navike koje mogu da vam pruže zadovoljstvo i prijatnost. 

 Zapamtite da je prevencija vaš najbolji saveznik. Atopična koža je usko povezana sa naslednim faktorima, ali i dalje možemo da uradimo mnogo toga da se spreči pojava atopije i da se popravim. MORA LI OVO POPRAVI? MOŽE LI DA SE REGULIŠE / DA SE KOŽA OPORAVI?"

Atopijski dermatitis prevencija i nega kože beba

Znamo da suva koža ima veću propustljivost i može da propusti alergene, koji su delimično odgovorni za atopiju (videti Atopična koža). Da bi se suva koža obnovila i povratila kožna barijera, nega može da joj pomogne da ponovo ima svoju zaštitnu ulogu. Dobro hidrirana koža znači i manje iritacije.

Da biste hidrirali kožu, nanesite emolijentni balzam ili kremu (videti koristi emolijentnih proizvoda). Osim što obezbeđuju sve sastojke kao i hidratantne kreme, oni sadrže lipide koji vraćaju masni sloj na površinu kože; pa ona postaje nežna i otpornija. Postoje dokazi da ako nanosite emolijense svakodnevno od rođenja, oni mogu da smanje rizik pojave simptoma atopijskog dermatitisa za 33% do 50 % (1). Šteta bi bila da ne pokušate.

Da biste postigli bolju efikasnost, odaberite negu koja je prilagođena osetljivoj koži beba (videti Posebna priroda bebine kože). Svakako, ukoliko mislite da je koža vaše bebe divna i meka i ne možete da prestanete da je dodirujete i golicate, setite se da je ona još uvek nedovoljno zrela: njen dermis je tri puta tanji od dermisa odraslih ljudi, i njena propustljivost je mnogo veća (što zahteva više pažnje u slučaju atopije). Proći će godine dok dečja koža ne dobije iste funkcije kao koža odraslih osoba: što je dodatni razlog za korišćenje proizvoda prilagođenih dečjoj koži, koje možete da koristite od rođenja, bez straha.

Ekcem, atopična koža i crvenilo: preventivna nega

Ukoliko vaše dete ima atopičnu kožu, treba svakodnevno (2) da izbegavate sve što može da doprinese upali, uključujući i:

- alergene, kao što su grinje i prašina;

- elemente koji isušuju ili iritiraju, kao što su sapun, suva gruba odeća. suv vazduh i previsoka temperatura.

Naravno, nije uvek lako preduprediti sve, i ne treba da paničite ukoliko je bebi vruće, ili ako se mazi sa vama, a vi nosite  vuneni džemper.  Samo treba da pratite i izbegavate, koliko god je to moguće, određeno okruženje i aktivnosti. Ukoliko dete voli da se igra u vodi, nekoliko kapi Stelatopia ulja za kupanje u kadici ili bazenčiću (sa nehlorisanom vodom) može da spreči štetne uticaje vode na kožu. 

Uprkos svemu, biće trenutaka kada će se atopična koža svakako pojaviti. Ne paničite! U tim slučajevima emolijentne kreme će vam takođe biti najbolji prijatelji. Ukoliko je potrebno, potražite savet lekara.

 

(1) Source: Eric L. Simpson, 2014, Horimukai 2014.

(2) Read up on this topic: Live well every day