FAQ

 

Aktivni sastojak je biomimetički ukoliko je u skladu sa principima biomimikrije, što znači da ima sposobnost da oponaša prirodu i njenu strukturu ili mehanizme funkcionisanja. Konkretno, kada se govori o kozmetičkim proizvodima, sastojak se smatra biomimetičkim ukoliko po prirodi ima savršeno sadejstvo sa kožom i visok faktor podnošljivosti.  To znači da je sposoban da ojača funkciju kože kada je oslabljena i pomogne joj da sazri i razvija se bez ometanja.  
Avocado perseose, jedinstveni aktivni sastojak koji se koristi u novim formulacijama Mustela Bébé proizvoda je biomimetički aktivni sastojak. Ima isti efekat na kožu kao i u njegovom prirodnom okruženju, gde pomaže voću da raste i zri.
Ukoliko želite da saznate više, posetite stranicu Mustela i prirodni proizvodi ili preuzmite definiciju prirodnih proizvoda koji se koriste u dermo-kozmetičkim proizvodima iz Laboratoires Expanscience.
Naša istraživanja otkrila su da koža bebe poseduje dragoceno bogatstvo matičnih ćelija na rođenju. Jedinstvene za svaku osobu, ove ćelije traju ceo život, ali su izuzetno osetljive. Nakon ovog fundamentalnog otkrića, odabrali smo Avocado perseose® kao sastojak za naše nove Mustela Bébé formulacije zato što ispunjava posebne zahteve bebine kože, počevši od rođenja i tokom sazrevanja. Ova supstanca pomaže razvoj zaštitne barijere na koži i štiti bogatstvo ćelija tako što služi kao štit od svakodnevnih spoljašnjih faktora.  Avocado perseose® je, takođe, deo nove generacije biomimetičkih aktivnih sastojaka. Perfektno prilagođen nežnoj koži beba, kombinuje efikasnost sa visokim faktorom podnošljivosti.
Efikasnost i podnošljivost Avocado perseose® je klinički ispitana i naučno dokazana.  Avocado perseose® je ekskluzivan i patentiran aktivni sastojak i samo Mustela proizvodi nude njegove jedinstvene koristi.
Da biste saznali više o  Avocado perseose®, proverite naše posebno poglavlje.
Ne. Iako su prirodna, esencijalna ulja mogu da izazovu alergijske reakcije ili iritacije i ne preporučuje se njihova primena kod beba i trudnica. 
 
Zato iz predostrožnosti više volimo da koristimo druge sastojke.
Mi smo odlučili da ne koristimo alkohol (ili etanol) u našim formulama, jer je alkohol veoma jak za hidrolipidni film koji štiti kožu i može da izazove suvoću kože.
Iako se može koristiti u nekim kozmetičkim proizvodima, nije pogodan za osetljivu kožu beba i trudnica. 
Da biste dobili nalepnicu koja označava organski proizvod u oblasti kozmetike, trebalo bi se odreći mnogih sastojaka, uglavnom konzervanasa, a ova ograničenja nisu kompatibilna sa viskoim nivoom mikrobiološke bezbednosti koju garantujemo našim korisnicima.
 
Pored toga, kod organskih kozmetičkih proizvoda, sintetički mirisi se uglavnom menjaju esencijalnim uljima koja treba izbegavati u trudnoći i kod male dece, jer mogu da izazovu alergije ili iritacije. Zbog toga više volimo da koristimo mirise sa poznatim sastavom, koji su formulisani tako da smanjuju rizik alergijskih reakcija i koji su dokazali da nisu štetni.
Svi Mustela proizvodi za bebe formulisani su tako da budu bez ftalata,  kako sami proizvodi, tako i pakovanja. 
 
Takođe, svi promotivni predmeti  koje Mustela daje kupcima (toaletne vrećice, male igračke za decu, itd.) prave se od plastike i ne sadrže ftalate.
Konzervansi kao što su parabeni ili fenoksietanol se ne nalaze u Mustela formulama.
Neki Mustela proizvodi, kao što je Stelaprotect linija za netolerantnu kožu,  formulisani su tako da ne sadrže konzervanse i pakuju se u pakovanje koje ne sadrži vazduh, kako bi se sprečila kontaminacija proizvoda.
Konzervansi igraju glavnu ulogu u kozmetičkim proizvodima, oni sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama. 
 
Naravno, kozmetički proizvodi za bebe se uglavnom koriste u kupatilima, i njihova topla i vlažna atmosfera podstiče razmnožavanje bakterija i buđi. 
 
Ukoliko kontaminiraju proizvode za negu kože, ovi mikroorganizmi mogu da izazovu ozbiljne posledice, posebno ukoliko se radi o bebama. 
 
Mustela vodi računa da bira konzervanse tako da budu efikasni i da ih koža dobro podnosi.
Uprkos svim našim naporima da razvijemo savršeno bezbedne proizvode koji se dobro podnose, neke kože reaguju više od ostalih i mogu u izuzetnim situacijama da imaju neželjene reakcije. U tom slučaju, treba da kontaktirate s našom korisničkom službom (link za stranu za kontakt na istom prozoru).
U najkraćem roku će vam se javiti nezavisno stručno lice, specijalista kozmetovigilance. On će pokušati da odredi razlog pojave intolerancije i zamoliće vas da vratite proizvod koji je izazvao reakciju da bi se sprovela detaljna analiza. To znači da mi svaku neželjenu reakciju koja nam se prijavi shvatamo veoma ozbiljno i kada se javi, takve proizvode odmah analiziramo da bismo utvrdili da li ispunjavaju sve standarde.
Svaki proizvod ima serijski broj koji garantuje sledljivost, tako možemo da se vratimo unazad kroz ceo proizvodni proces sve do sirovima, čak i nakon nekoliko godina.
Prvo, biramo samo supstance koje su odobrene u skladu sa evropskom regulativom i dajemo prioritet prirodnim sastojcima ili sastojcima prirodnog porekla. Danas Mustela Bébé proizvodi sadrže u proseku 92% sastojaka prirodnog porekla.
 
Pre nego što ih uvrstimo u sastav proizvoda, neophodno je da se dokaže da sastojci nisu štetni i da su efikasni. Stručna komisija utvrđuje koje su najbolje komponente za kožu beba, kako za zdravu tako i za problematičnu kožu, za kožu trudnica i porodilja, posebno tokom dojenja.
 
Ukoliko su ispunjeni svi bezbednosni uslovi,  biramo prevashodno prirodne sastojke. Pored toga, sve naše formule su hipoalergene.
 
U cilju što veće transparentnosti, svi detalji o sastavima naših proizvoda dostupni su na stranici svakog pojedinačnog proizvoda, klikom na polje „Sastojci & prirodna svojstva”.

Na svakom pakovanju Mustela proizvoda nalazi se kompletan spisak sastojaka, kao i na stranici svakog proizvoda na ovom sajtu u polju naznačenom sa „Sastojci & prirodna svojstva”.

Neotvoreni Mustela proizvodi najefikasniji su u roku od 24 meseca ili 36 meseci od datuma proizvodnje. Nakon otvaranja, savetuje se da se proizvodi upotrebe pre datuma isteka roka, koji se nalazi na svakom pakovanju pored ovog logoa (videti sliku).   
 
Da biste bili sigurni da su vaši Mustela proizvodi za kožu dobri, savetujemo vam da ih dobro zatvorite nakon upotrebe i da ih ne prebacujete u druga pakovanja.
Da bismo mogli da garantujemo optimalnu bezbednost korisnicima, kozmetički proizvodi se strogo kontrolišu u skladu sa propisima uobičajenim u Evropskoj uniji i često se ažuriraju u skladu sa naučnim dostignućima i tehnologijama. Ovi propisi definišu spiskove zabranjenih supstanci (više od 1300) i supstance koje podležu restrikcijama.
 
Kozmetički proizvodi se ponovo kontrolišu nakon plasiranja na tržište kroz proces kozmetovigilance i od strane ovlašćenih institucija. U bilo kom trenutku, u slučaju da se javi problem, proizvodi mogu da budu testirani ponovo i ako je potrebno, i povučeni sa tržišta. 
 
Mustela redovno sprovodi kontrole i usko sarađuje sa nadležnim institucijama u svakoj situaciji.
Naš apsolutni proioritet je bezbednost naših proizvoda.
 
Da bismo garantovali njihovu potpunu neškodljivost, sve naše formule su podvrgnute dugoj seriji testova pre nego što su usvojene: testovi tolerancije na koži, testovi hipoalergenosti, testovi kojima se potvrđuje da proizvodi ne iritiraju oči, testovi fototoksičnosti i mnogi drugi. Specijalizovani toksikolozi sprovode detaljna ispitivanja proizvoda namenjenih trudnicama (Mustela 9 meseci proizvodi) da bi dokazali da ne predstavljaju rizik za fetus.
 
Efikasnost naših proizvoda za kožu potvrđena je kliničkim ispitivanjima i korisničkim testovima koji su sprovedeni pod kontrolom dermatologa i/ili  pedijatara. 
 
Sprovodimo, takođe, redovne ankete među korisnicima da bismo se uverili da su zadovoljni našim proizvodima i da bismo razvili proizvode u skladu sa njihovim očekivanjima.
 
Kada se sastav proizvoda odobri, proizvodi se ponovo testiraju tokom procesa proizvodnje da bi se proverilo da nisu kontaminirani bakterijama i da su stabilni.  
 
Na kraju, svi naši proizvodi imaju zaštitni poklopac ili prsten, kojima se garantuje svežina proizvoda do trenutka otvaranja.
Bilo da se radi o proizvodima za bebe, trudnice ili mame, svi naši proizvodi su hipoalergeni. To znači da su formulisani tako da smanjuju rizik nastanka alergijskih reakcija.
Zato u procesu razvoja nekog proizvoda, posebno vodimo računa da u njegov sastav ne ulaze nikakve potencijalno toksične supstance, kao ni one koje izazivaju iritaciju. 
 
Pored toga, naši proizvodi za negu kože su testirani u nezavisnim laboratorijama koje su dokazale dobru podnošljivost naših formulacija.
Mustela razvija svoje proizvode strogo u skladu sa regulativom iz oblasti kozmetike. Pored ovih regulatornih zahteva, imamo i sopstvene propise kako bismo mogli da garantujemo savršenu bezbednost proizvoda.
Prvo, stručna komisija (toksikolozi, farmaceuti i hemičari) vrši odabir sastojaka u našim formulama kako bi se postigla visoka podnošljivost.
Zatim se koncentrišemo na svojstva pakovanja naših proizvoda. Ovi proizvodi se najčešće koriste u toplim i vlažnim uslovima u kupatilu, što stvara uslove za razvoj bakterija i buđi. Svaki proizvod se nalazi u bezbednom i najbolje prilagođenom pakovanju za tip kože kome je namenjen.
Konačno, pre plasiranja na tržište, naši proizvodi se testiraju mnogo puta da bi se osigurala efikasnost, neškodljivost i bezbednost.  
Ako odaberete Mustela proizvode, možete biti sigurni da ćete uživati u bezbednim i efikasnim proizvodima iz nedelje u nedelju.
Proizvod se naziva hipoalergenim kada je formulisan tako da smanjuje rizik od alergijskih reakcija, to znači da ne sadrži poznate alergene ili supstance koje izazivaju iritaciju, ali, pre svega, to znači da je proizvod testiran u skladu sa standardizovanim protokolima kako bi se potvrdila njegova visoka podnošljivost.
Svi Mustela proizvodi su hipoalergeni.

Ne, mi ne testiramo naše proizvode na životinjama. Kao francuska kompanija, Mustela poštuje  Evropsku regulativu 1223/2009 koja zabranjuje testiranje na životinjama za finalne proizvode od 2004. godine, a potpuno od 2013. godine. Mi ne sprovodimo testiranja formulacija, niti tražimo od drugih da u naše ime testiraju proizvode na životinjama pre plasiranja na tržište. Kao deo inovacije i konstantnog procesa napredovanja u cilju procene bezbednosti leka, razvili smo novi jedinstveni model uz pomoć rekonstruisane bebine kože, koja omogućava testiranje podnošljivosti i efikasnosti Mustela proizvoda bez korišćenja testova na životinjama.Bezbednost proizvoda je naša najveća obaveza.

Da. Kod novorođenčadi, dermis (duboki sloj kože) je tri do četiri puta tanji nego kod odraslih, a i stratum corneum (gornji sloj kože) je takođe tanji.
 
Pored toga, hidrolipidni film koji pokriva kožu i štiti je praktično ne postoji kod beba.  
To znači da je bebina koža mnogo osetljivija na uticaje, iritaciju i infekciju od kože odraslih osoba. Koža beba sazreva tek oko treće godine života.
Ukoliko želite da saznate više o specifičnim karakteristikama kože vaše bebe, obratite se našem savetovalištu.
Bebina koža je tanja od kože odrasle osobe, a samim tim i mnogo osetljivija. Budući da je još uvek nezrela, bebina koža ne može da preuzme ulogu zaštitne barijere protiv spoljnih uticaja i ne može da održava dobar nivo hidratacije.
 
Mustela istraživači otkrili su da koža novorođenčeta ima jedinstvene ćelijske rezerve koje su maksimalne na rođenju, ali ostaju osetljive tokom prvih nekoliko godina života. Ove ćelije igraju ključnu ulogu za kožu tokom života, one obezbeđuju sposobnost regeneracije kože i odgovorne su za održavanje sveukupne ravnoteže protiv uticaja spoljašnje sredine.
 
Da bi se očuvalo ovo ćelijsko bogatstvo i podržao njegov razvoj, neophodno je ojačati bebinu kožu i zaštititi je kremama za kožu svakoga dana. 
 
Ukoliko želite da saznate više o specifičnim karakteristikama kože vaše bebe, obratite se našem savetovalištu.
Tokom zime, koža je stalno izložena temperaturnim promenama (hladnoća, vetar, zagrejane prostorije) i u tim uslovima ona se lakše isušuje. 
 
Ova pojava je posebno izražena kod beba i dece, čiji je površinski sloj kože osetljiviji i još uvek nezreo. 
 
Tokom ovog perioda treba redovno hidrirati kožu beba, posebno nakon čišćenja i kupanja.
 
Ukoliko želite da saznate više o specifičnim karakteristikama kože vaše bebe, obratite se našem savetovalištu.
Proizvodi za odrasle nisu prilagođeni izuzetno nežnoj prirodi bebine kože, previše su kiseli i astringentni. 
 
Važno je da koristite posebne proizvode za čišćenje kože svoje bebe koji su nežni prema bebinoj osetljivoj koži i koji ne izazivaju iritacije. 
Crvenilo pelenske regije česta je i generalno bezopasna pojava kod beba. 
 
Nastaje usled produženog kontakta sa fecesom  i urinom i javlja se najčešće u slučaju dijareje, terapije antibioticima ili tokom nicanja zuba
 
• Da bi se sprečila ova pojava, preporučujemo vam da redovno menjate pelene i to odmah nakon što beba napuni pelenu. 
Očistite guzu detaljno odgovarajućim proizvodom (kao što je Mustela Bébé mleko za čišćenje ili PhysiObébé sredstvo za čišćenje bez ispiranja), i onda je potpuno osušite, ne zaboravljajući na prevoje.  
• Preventivno, pri svakoj zameni pelene, namažite kremu( Mustela Bébé Vitamin Barrier krema) koja će izolovati bebinu kožu od grubih uticaja zahvaljujući zaštitnom dejstvu cink-oksida. 
 
Ukoliko želite da saznate više o crvenilu pelenske regije, obratite se našem savetovalištu.
Mustela maramice za čišćenje lica posebno su dizajnirane da nežno čiste bebino lice, kao i predeo oko očiju gde se često skupljaju naslage. Nakon ovog nežnog čišćenja, koža će biti čista, hidrirana i umirena.
 
Ukoliko želite da saznate više o higijeni svoje bebe, obratite se našem savetovalištu.
Ovo zavisi od proizvoda koje koristite za čišćenje bebinog lica ili guze.
 
• Ukoliko odaberete mekano i nežno Mustela Bébé mleko za čišćenje da istovremeno očistite i hidrirate bebinu kožu, preporučuje se da ga isperete da bi se smanjio, na primer, rizik od maceracije u pelenskoj regiji.
 
• Ukoliko više volite svežu i blagu negu kože, koristite PhysiObébé tečnost za čišćenje, koja ostavlja kožu čistom u jednom koraku i ne zahteva ispiranje.
Ukoliko želite da saznate više o higijeni svoje bebe, obratite se našem savetovalištu.
Voda nije dovoljna da ukloni prljavštinu koja se može naći na bebinoj koži (od bljuckanje, mleka itd.).
 
Zbog toga se preporučuje korišćenje posebnih proizvoda za čišćenje, kao što su Mustela Bébé mleko za čišćenje ili PhysiObébé tečnost za čišćenje bez ispiranja. 
 
Ovi proizvodi su posebno formulisani da budu nežni prema bebinoj osetljivoj koži i da je savršeno očiste bez isušivanja ili iritacije.
 
Ukoliko želite da saznate više o higijeni svoje bebe, obratite se našem savetovalištu.
 • Mustela Bébé Vitamin Barrier krema koristi se kao prevencija, omogućava da se izoluje pelenska regija od fecesa i urina, koji su grubi za kožu i na taj način se smanjuje pojava crvenila.
   
 • Stelactiv nega kože iz Mustela Dermo-Pediatrics linije namenjena je eliminaciji postojećeg crvenila pelenske regije, neutrališe enzime odgovorne za ovu pojavu, smanjuje intenzitet crvenila i podstiče njegov nestanak.
 
Ukoliko želite da saznate više o crvenilu u pelenskoj regiji, obratite se našem savetovalištu.
Da, neophodno je. Suva koža sa atopijskim sklonostima loše podnosi proizvode namenjene normalnoj koži. 
 
Sa druge strane, prilagođeni kozmetički proizvodi će pružiti veću prijatnost koži i ograničiti rizike i komplikacije i potrebu za primenom lekova.
 
 • Za svakodnevnu higijenu savetujemo vam da koristite sredstvo za čišćenje bez sapuna ako što je Stelatopia krema za čišćenje. Možete da koristite i  Stelatopia vodu za čišćenje bez ispiranja, koja nežno čisti lice vašeg deteta, kao i telo i pelensku regiju u jednom koraku.
 • Tokom upaljenih faza preporučujemo da koristite Stelatopia Mlečno ulje za kupanje, koje čisti kožu i ne izaziva iritacije.
 
Onda nežno nanesite proizvod za negu kože kao što je Stelatopia Emolijentna krema, koja će ublažiti osećaj iritacije i prirodno pokrenuti sintezu lipida koji nedostaju uz pomoć destilata suncokretovog ulja. 
 
U slučaju pojave infekcije ili intenzivnog svraba, obratite se lekaru, on će vam propisati odgovarajuću terapiju.
Ukoliko želite da saznate više o suvoj koži sa atopijskim sklonostima, obratite se našem savetovalištu.
Pečati ekcema koji mogu da se pojave na koži vašeg deteta najvidljiviji su simptomi atopijskog dermatitisa, ali u stvari, njihova koža je u celosti oslabljena. Zato je neophodno da se neguje celo telo odgovarajućim proizvodima za kožu, kao što je Stelatopia iz linije Mustela Dermo-Pediatrics. Da bi se poboljšao osećaj prijatnosti na koži, ovi proizvodi moraju da se koriste svakog dana čak i kad nestanu pečati. 
 
Ukoliko je potrebno, vaš lekar će vam propisati i lekove, posebno tokom faze upaljene kože. 
Ukoliko želite da saznate više o suvoj koži sa atopijskim sklonostima, obratite se našem savetovalištu.
Atopijski dermatitis je čest poremećaj kože koja se stalno menja.  
Izaziva ga nedostatak lipida u koži  i ispoljava se u obliku izuzetno suve kože sa ekcematoznim crvenim pečatima i intenzivnim svrabom.
Periodi upale i periodi mirne kože smenjuju se jedan nakon drugog. U većini slučajeva uz pomoć terapije, simptomi se smanjuju nakon druge godine i nestaju u periodu od 7. do 11. godine.
 
Ukoliko vaše dete ima atopijski dermatitis, neophodno je svakodnevno korišćenje proizvoda posebno prilagođenih čišćenju i hidrataciji  kao što su  Stelatopia proizvodi za negu kože iz Mustela Dermo-Pediatrics linije, koji su posebno dizajnirani za kožu sa atopijskom tendencijom, ublažavaju svrab, prirodno pokreću sintezu lipida koji nedostaju, zahvaljujući destilatu suncokretovog ulja, i obnavljaju kožu.  
Ukoliko želite da saznate više o suvoj koži sa atopijskim sklonostima, obratite se našem savetovalištu.
Ne, higijena nije faktor u nastanku temenjače. 
 
Ona nastaje usled prekomernog izlučivanja sebuma i znoja i usled razmnožavanja mikroskopskih gljivica na površini kože (simptomi koji se povezuju sa prenosom majčinih hormona na bebu na kraju trudnoće).  
 
Ukoliko vaša beba ima temenjaču, savetujemo vam da perete bebinu kosu posebnim šamponom kao što je  Mustela Bébé penasti šempon za novorođenčad i nanosite odgovarajući proizvod na kožu glave, kao što je Stelaker iz linije Mustela Dermo-Pediatrics. Ovaj proizvod za negu kože podstiče eliminaciju temenjače i sprečava njenu ponovnu pojavu tako što deluje direktno na njen uzrok. 
 
Ukoliko želite da saznate više o temenjači, obratite se našem savetovalištu.
Proizvodi za sunčanje štite kožu od  UVA i UVB zraka uz pomoć filtera i/ili filmova. 
 
 • Hemijski filteri deluju tako što apsorbuju energiju koju prenosi svetlosno zračenje. 
  Oni nisu uvek fotostabilni i budući da mogu da se resorbuju u epidermis, postoji rizik od fototoksičnosti i alergije. 
   
 • Mineralni filmovi reflektuju i rasipaju UV zrake. 
  Oni su inertni, fotostabilni i formiraju film na površini kože koji smanjuje rizik od prodiranja u kožu.
   
 • Organo-mineralni filmovi apsorbuju i reflektuju UV zrake. 
  Oni su fotostabilni i dugo ostaju na površini kože. 
 
Ukoliko želite da saznate više o zaštiti kože od sunca, pogledajte naše stručne radove na tu temu.
Jeste, opekotine od sunca predstavljaju pravu opasnost, posebno kod dece, jer je njihova koža osetljivija. 
 
Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do opekotina na koži, ali i dugoročno do povećanja broja mladeža i rizika od opasnog melanoma, ubrzanog starenja kože i karcinoma kože. 
 
Zato je neophodno koristiti visok indeks zaštite od sunca, posebno kod dece (SPF 50+ indeks) i sprovoditi sledeće mere predostrožnosti:
 
 • Decu mlađu od tri godine ne treba izlagati suncu.
 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu, posebno između 11h i 16h. 
 • Nanesite debeli sloj kreme pre izlaganja suncu i ponovite ga nakon dva sata i posle svakog kupanja.
 • Zaštitite dete šeširom, obucite mu majicu i stavite naočare za sunce.
 • Dajte detetu dovoljno tečnosti, čak i ako ne traži. 
 
Ukoliko želite da saznate više o zaštiti kože od sunca, pogledajte naše stručne radove na tu temu.
Preporučuje se da koristite proizvode sa najvišim indeksom (SPF 50+), koji su prilagođeni dečjoj koži. 
 
Za optimalnu bezbednost, koristite hipoalergene formule koje ne sadrže mirise, boje, alkohol i koji sadrže mineralnu ili organo-mineralnu zaštitu. 
 
Ukoliko želite da saznate više o zaštiti kože od sunca, pogledajte naše stručne radove na tu temu.
Ne, proizvodi za zaštitu od sunca za odrasle ne odgovaraju nezreloj koži beba, često sadrže parfeme ili hemijske filtere, a imaju i nedovoljno veliki indeks zaštite od sunca.
 
Za dečju kožu neophodno je koristiti posebnu zaštitu od sunca, sa veoma velikim zaštitnim faktorom.
 
Mustela Sun Protection proizvodi vode računa o dečjoj koži i garantuju optimalnu zaštitu i bezbednost od štetnog zračenja sunca.  Ovi proizvodi  namenjeni deci, otporni su na vodu i znojenje i vidljivi pri nanošenju.  
 
Ukoliko želite da saznate više o zaštiti kože od sunca, obratite se našem savetovalištu.
UVA i UVB su ultraljubičasti zraci koje emituje sunce. Oni omogućavaju da koža dobije tamniji ten, ali su takođe i veoma štetni.  
Oni se razlikuju po jačini i talasnoj dužini:
 
 • UVB zraci imaju srednju talasnu dužinu i deluju na površinu kože. Oni su odgovorni za opekotine od sunca i gorenje. 
   
 • UVA zraci imaju veću talasnu dužinu i prodiru kroz kožu u dublje slojeve, izazivaju ubrzano starenje kože i smanjuju njenu elastičnost. 
 
Dugoročno UVA i UVB zraci mogu da budu odgovorni za mnogobrojne karcinome kože. 
 
Zato je neophodno koristiti dvostruku zaštitu od sunca (protiv UVA i UVB zraka), posebno kod dece.
Od rođenja i tokom prve tri godine, koža vaše bebe nije zrela, ne poseduje snagu niti kvalitet kože odrasle osobe. U isto vreme, bogata je jedinstvenim matičnim ćelijama, ali i izuzetno ranjiva. Stoga je neophodno korišćenje posebnih higijenskih proizvoda za negu kože i održavanje njene ravnoteže.
 
Bebe, takođe, često imaju probleme na koži. Iritacije, temenjača, pelenski osip, atopijske promene ili preosetljivost karakteristične su za prve godine života. 
 
Za svako od ovih stanja, Mustela ima bezbedan, efikasan i adekvatan proizvod koji se savršeno prilagođava osetljivoj koži vaše bebe.  

Da bi razvili najbezbednije i najefikasnije proizvode za vašu bebu, naši istraživači moraju da znaju posebne karakteristike i potrebe kože vaše bebe. Rekonstituisanjem epidermisa bebe i malog deteta u laboratoriji, naš tim je stekao detaljno znanje o koži, njenim ćelijama i genima i bolje analizirao njenu fiziologiju i razvoj. To je prvi patentirani epidermis na svetu ove vrste i samo istraživači iz Laboratoires Expanscience mogu da izvode ove eksperimente. Takođe, koristimo i rekonstituisani epidermis da bismo testirali efikasnost i podnošljivost naših proizvoda sa velikom preciznošću i pouzdanošću.

U svakoj fazi razvoja proizvoda, počevši od izdvajanja sirovina iz biljaka, dizajna proizvoda i njegovog razvoja, proizvodnje, marketinga i kraja životnog ciklusa proizvoda, mi činimo sve što je moguće da smanjimo uticaj na životnu sredinu. Godinama primenjujemo ovu strategiju, koja predstavlja deo našeg konstantnog procesa unapređenja. Npr. sve Mustela boce se recikliraju, naše kartonske kutije su napravljene o papira koji je poreklom iz održivih šuma, i  Mustela Bébé penaste formulacije su biorazgradive. 
 
Ukoliko biste želeli da saznate više o našoj posvećenosti održivom razvoju, pročitajte Mustela cilkus proizvoda

Mustela Bébé proizvodi mogu se koristiti od rođenja (čak i kod prevremeno rođenih beba). Njihova bezbednost i efikasnost potvrđene su pre plasiranja na tržište od strane nezavisnog eksperta iz oblasti toksikologije. Ove proizvode odlikuje efikasnost, bezbednost i jedinstvena nežnost primene, oni su posebno dizajnirani da odgovore na svakodnevne potrebe kože novorođenčadi, beba i dece koja je izuzetno nežna. 

 • Mustela Bébé Penasti šampon za novorođenčad posebno je dizajniran da spreči pojavu temenjače i podstakne eliminaciju tako što će ograničiti razmnožavanje bakterija, koje su glavni uzročnik temenjače.   
  Ukoliko se na bebinoj glavi pojave te male bele i žućkaste kraste, preporučujemo primenu ovog proizvoda. 
   
 • S druge strane, ukoliko je koža glave zdrava, treba koristiti Mustela Bébé šampon za bebe, obogaćen ekstraktima kamilice i derivatima kokosovog ulja, on nežno čisti kosu i sprečava mršenje kose.
 
Ukoliko želite da saznate nešto više o temenjači, obratite se našem savetovalištu.
 • Mustela Bébé Vitamin Barrier krema koristi se kao prevencija: omogućava da se izoluje pelenska regija od fecesa i urina, koji su grubi za kožu i na taj način se smanjuje pojava crvenila.

 

 • Stelactiv nega kože iz Mustela Dermo-Pediatrics linije je namenjena eliminaciji postojećeg crvenila pelenske regije: neutrališe enzime odgovorne za ovu pojavu, smanjuje intenzitet crvenila i podstiče njegov nestanak.
 
Ukoliko želite da saznate više o crvenilu u pelenskoj regiji, obratite se našem savetovalištu.
Mustela Bébé linija je namenjena nezi novorođenčadi, beba i dece sa normalnom ili suvom kožom, bez nekog posebnog problema.  
 
Mustela Dermo-pediatrics linija nudi specifičnu negu za problematičnu kožu – kožu sa atopijskim sklonostima, preosetljivu i netolerantnu kožu, iritirane delove kože, temenjaču ili pelenski osip izazvan pelenama.
Svaki naš proizvod je namenjen za poseban tip kože ili posebnu situaciju (trudnoća, dojenje, problemi sa kožom, itd.). Zbog toga mi nemamo običaj da šaljemo našim korisnicim uzorke, jer možda ne odgovaraju njihovim potrebama. 
 
Ukoliko želite da probate naše proizvode, možete otići u apoteku ili prodavnicu koja prodaje Mustela proizvode, oni će vam dati savet, a možda i neke uzorke. Mnoga porodilišta, neki pedijatri i dermatolozi, takođe, mogu da vam daju uzorke naših proizvoda.

Ukoliko je pakovanje ili omot Mustela proizvoda oštećen, predlažemo vam da se obratite našem korisničkom servisu: (link za stranu sa kontakima u istom prozoru).

Svrha ovog sajta jeste da vam omogući da otkrijete Mustela proizvode i informacije o brendu, ali vam ne omogućava da naručujete proizvode za negu kože on line. 
 
Ukoliko želite da kupite naš proizvod, predlažemo vam da odete u neku apoteku ili prodavnicu koja prodaje Mustela proizvode, gde možete da dobijete  savet u vezi sa odgovarajućim proizvodima za vaš tip kože ili tip kože vaše bebe. 
Ove originalne ćelije igraju tako značajnu ulogu zato što obnavljaju kožu i održavaju njenu celokupnu ravnotežu tokom života.  Ovo bogatstvo originalnih ćelija na vrhuncu je prilikom rođenja, ali te ćelije su izuzetno osetljive tokom prvih nekoliko godina života. Tokom ovog kritičnog perioda, barijera kože se još uvek razvija i izuzetno je osetljiva na spoljašnje faktore. Zato je toliko važno zaštititi i ojačati kožu kako bi se sačuvalo to bogatstvo matičnih ćelija.  
Ukoliko želite da saznate više, pročitajte O novim proizvodima Mustela Bébé.
Naša istraživanja otkrila su da koža bebe poseduje dragoceno bogatstvo originalnih ćelija na rođenju. Jedinstvene za svaku osobu, ove ćelije traju ceo život. Veoma je važno da se zaštiti „integritet” ovih originalnih ćelija, jer igraju važnu ulogu u održavanju zdrave kože tokom celog života. One potpomažu lakše obnavljanje kože, održavanje sveukupne ravnoteže i zaštitu od svakodnevnih faktora spoljašnje sredine. 
Ukoliko želite da saznate više, pročitajte O novim proizvodima Mustela Bébé.

 

Bebina koža je tanja i osetljivija u odnosu na kožu odraslih. Pre nego što sazri, koža nema potpunu zaštitnu barijeru od spoljašnjih faktora. Ona je na rođenju dehidrirana i ne može da održi optimalan nivo hidratacije u prvim mesecima života.  
Naša istraživanja su otkrila da koža bebe poseduje dragoceno bogatstvo matičnih ćelija koje su individualno jedinstvene i vredne i traju ceo život. Ove ćelije su na vrhuncu na rođenju, ali ostaju izuzetno osetljive tokom prvih nekoliko godina života. Ove originalne ćelije igraju važnu ulogu u održavanju zdrave kože tokom celog života. One potpomažu lakše obnavljanje kože, održavanje sveukupne ravnoteže i zaštitu od svakodnevnih faktora spoljašnje sredine.
Da bi se ove dragocene ćelije sačuvale i podstakao njihov razvoj, bebina koža treba da se jača i štiti svakog dana uz pomoć posebno formulisanih proizvoda. 
Ukoliko želite da saznate više o posebnim karakteristikama kože vaše bebe, pogledajte našu stranu sa savetima. 
Mi koristimo samo pažljivo odabrane supstance za naše proizvode, da bismo mogli da garantujemo najbezbednije sastojke za vas i vašu bebu, istovremeno vodeći računa o zaštiti životne sredine. Nijedan naš proizvod ne sadrži alkohol, esencijalna ulja, parabene, fenoksietanol, ekstrakte GMO biljaka, aluminijum hlorohidrat, sastojke životinjskog porekla (osim pčelinjih proizvoda, prečišćenog lanolina i mlečnih proizvoda), terpene (kamfor, mentol i eukaliptus) i triklosan.
 
Ukoliko želite da saznate više, posetite stranicu Mustela i prirodni proizvodi ili preuzmite definiciju prirodnih proizvoda koji se koriste u dermo-kozmetičkim proizvodima iz Laboratoires Expanscience.
Oduvek smo prioritet davali sastojcima prirodnog porekla i većinu naših aktivnih principa i sastojaka iskoristili smo iz biljnog sveta. Mustela Bébé proizvodi sada sadrže u proseku 92% sastojaka prirodnog porekla, a čak i do 99% kod nekih proizvoda.
Međutim, neki sastojci su ključni za stabilnost i kvalitet proizvoda, i za to nema alternative. Neki sastojci prirodnog porekla nisu kompatibilni sa našim visokim standardima bezbednosti i efikasnosti ili nisu prijatni za primenu. U tom slučaju koristimo sintetičke sastojke koje procenjuju ključne institucije iz oblasti zdravstva i odobravaju regulatorne ustanove, što se pokazalo bezbednim i efikasnim za najosetljiviju kožu. 
Dermatološki testirani pod kontrolom pedijatra, svi naši proizvodi imaju visoku podnošljivost i garantovano su hipoalergijski*. 
 
*Formulisano da smanji rizik od alergija.
Ovi proizvodi su dizajnirani za dve različite namene. 
 
 • Stretch Marks Double Action (dvostruko dejstvo protiv strija) jeste krema namenjena da spreči pojavu strija i da smanji pojavljivanje strija. 
  Možete da je koristite već od početka trudnoće na svim osetljivim mestima na telu (stomak, grudi, kukovi, butine, itd.).  
 
 • Stretch Marks Intensive Action (intenzivna krema protiv strija) formulisana je tako da smanjuje strije koje su se već formirale u trudnoći.   
  Ovu ciljanu kremu treba primeniti lokalno na postojeće strije.
Ovi proizvodi su dizajnirani za dve različite namene. 
 
 • Stretch Marks Double Action (dvostruko dejstvo protiv strija) jeste krema namenjena da spreči pojavu strija i da smanji pojavljivanje strija. 
Možete da je koristite već od početka trudnoće na svim osetljivim mestima na telu (stomak, grudi, kukovi, butine, itd.).  
 • Stretch Marks Intensive Action (intenzivna krema protiv strija) formulisana je tako da smanjuje strije koje su se već formirale u trudnoći. Ovu kremu treba primeniti lokalno na postojeće strije.
Tokom dojenja nežna koža bradavica je izložena velikom pritisku. Može da se javi bol i iritacija, a može da dođe i do pucanja kože, posebno u prvim danima nakon porođaja. 
 
Ovi problemi obično nastaju zato što je beba u nepravilnom položaju tokom podoja ili nepravilno hvata bradavicu, stvarajući veliko trenje. 
Ukoliko želite da saznate više o dojenju i pravim položajima za dojenje bebe, obratite se našem savetovalištu za dojenje.
 
Ukoliko se ovi poremećaji jave, savetujemo vam da koristite Mustela 9 meseci umirujući bazam za dojenje. Nanesite ovaj umirujući balzam za negu bradavica posle svakog podoja i svaki put kada osetite potrebu. 
 
To će zaštititi vaše bradavice, ublažiti osećaj bolne iritacije i pomoći da se obnovi oštećena koža. 

Svi proizvodi linije Mustela 9 meseci su posebno dizajnirani za trudnice i porodilje, kao i dojilje. Oni su višestruko testirani da bi se otklonili rizici za fetus tokom trudnoće i za odojče tokom dojenja.  Stoga ih možete bezbedno koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Preporučujemo vam da proizvod Mustela 9 meseci Gel za zatezanje tela nakon porođaja koristite najmanje mesec dana nakon porođaja.
Primenite ga svakodnevno laganom masažom na problematičnim mestima (stomak, kukovi, butine, itd.) i pomoći će vam da povratite čvrstinu kože i povratite figuru.
Da, jer što ranije i redovnije primenjujete ove proizvode, veća je i njihova efikasnost. 
 
Zato vam preporučujemo da primenjujete preventivno proizvode kao što je Mustela 9 meseci dvostruko dejstvo protiv strija od prvog meseca trudnoće.
Ovaj proizvod će ojačati elastičnost i mekoću kože i pomoći će joj da podnese intenzivnije rastezanje. 
 
Ukoliko vas još nešto interesuje u vezi sa ovom temom, obratite se našem stručnjaku za strije.
Ne, nije neophodno: Mustela 9 meseci umirujući bazam je posebno dizajniran da ne zahteva ispiranje*. 
 
Međutim, treba da vodite računa o higijeni, što znači svakodnevno tuširanje.
 
*Ovaj proizvod je posebno testiran od strane nezavisnih stručnjaka. Pravila higijene treba da se primenjuju pre dojenja: nanositi na čistu bradavicu.
DA: formulisan je bez alkohola i bez kofeina,  baziran na prirodnim aktivnim sastojcima. Pravila u vezi sa higijenom i načinom nanošenja kreme Mustela 9 meseci Nega bradavica ista su kao i pravila koja se odnose na dojenje, u oba slučaja bradavica treba da bude čista.
 
Međutim, treba voditi računa o higijeni, kao što je svakodnevno tuširanje.      
Strije mogu da se formiraju tokom trudnoće, ali takođe mogu da nastanu i nakon porođaja usled hormonskih promena koje se dešavaju u tom periodu.
 
Da bi se sprečio nastanak strija, preporučuje se da nastavite sa primenom kreme protiv strija mesec dana nakon porođaja.
 
Ukoliko vas još nešto interesuje u vezi sa ovom temom, obratite se našem stručnjaku za strije.
Tokom trudnoće često se dešava da osećate umor i težinu u nogama.  U proseku, jedna od tri žene pati od ovoga. 
 
Ovaj fenomen posebno je učestao pri kraju trudnoće i tokom veoma toplog vremena. 
Izaziva ga usporena cirkulacija krvi i povišeni krvni pritisak u venama nogu.
 
Da biste ublažili ovaj problem, savetujemo vam da masirate noge proizvodom Mustela 9 meseci Gel za umorne i teške noge, odmah ćete povratiti osećaj svežine i osetićete trajno olakšanje zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji elastoregulatora i prirodnih aktivnih sastojaka.                                        
Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi, obratite se našim stručnjacima za umorne i teške noge.