Rano buđenje osećaja za muzikuApril 2017

Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
Deca i muzika, tu postoji divna veza... I pre nego što se rode, bebe su osetljive na zvuke iz okoline. Od najranijeg uzrasta i tokom odrastanja, muzika predstavlja izvor zadovoljstva i buđenja čula. Saznajte kako svet muzike može da doprinese razvoju vašeg mališana! 
 
Razvoj čula sluha u materici
Beba postaje svesna zvukova i muzike još u stomaku i čulo sluha je najrazvijenije čulo nerođenog deteta.  Od 16. nedelje trudnoće, bebe mogu da reaguju na zvuke koji do njih dopiru, a od 30. nedelje njihove uši su potpuno formirane. Prijaju im zvuci nižih frekvencija kao što je kucanje vašeg srca, tatin glas ili zvuk talasa na plaži. Stavite ruku na stomak i osetićete kako se beba polako pomera, kao da se ljulja u ritmu ovih umirujućih zvukova. S druge strane, visoki i pištavi glasovi i iznenadni zvuci mogu da  izazovu nagle pokrete bebe.
Muzika takođe utiče na bebu. Kada slušate muziku i bebin puls se menja i ona počinje da se pokreće. Bebe vole nežne melodije, a posebno zvuk klavira. Probajte da joj pustite Šopenov Nokturno ili Bahov Preludijum.
 
Muzičko uho novorođenčeta
Beba je od rođenja osetljiva na muziku. Ukoliko ste redovno slušali neku muziku tokom trudnoće, pustite je ponovo bebi. Beba će lako da prepozna muziku i videćete kako pokazuje interesovanje. Ove pesme mogu da vam pomognu i kad beba ne može da zaspi ili kada neprestano plače: umirujući efekat poznate muzike je primećen kod mnogih beba, jer ih podseća na pozitivne emocije pre rođenja, i pruža im osećaj sigurnosti i smirenosti.
Od najranijeg uzrasta, bebe vole da im pevate, čak i ako ne pevate najbolje, vaš glas najviše prija bebinim ušima. Dečje pesme i uspavanke stimulišu bebu da sluša, da se koncentriše na zvuk, da razvija osećaj za umetnost i uči jezik. Tako muzika podstiče učenje i emotivno povezuje vas i vašu bebu.
 
Kad vaša beba postane muzičar
Kako beba raste, raste i njeno interesovanje za muziku. Od četvrtog do šestog meseca, možete da joj date zvečku da uči da zvecka. Kasnije će uživati u zvucima igračaka i knjiga sa zvucima i naučiće da pritiska tastere da bi se čuli različiti zvuci. 
Čim beba bude mogla da sedi samostalno, moći ćete da joj dajete muzičke instrumente, koji će biti sve složeniji sa uzrastom. Počnite od bubnjeva, zvečki ili klavijatura, koje se lako koriste. Kasnije možete da probate harmoniku, gitaru ili ksilofon. U svakom slučaju, bebe vole igre zvucima i sviđa im se da prave razne zvukove. Ovi instrumenti predstavljaju priliku za unapređenje njihovih motornih funkcija, sluha i muzikalnosti.
Ukoliko vaša beba uživa u muzičkim igrama, možete da je upišete na časove muzike za mališane. Postoje radionice za najmlađe od godinu dana pa nadalje i nude veliki broj muzičkih aktivnosti, kao što je pevanje, igranje, glasovne igre, prepoznavanje instrumenata i eksperimentisanje, ritmičke vežbe itd. Idealno za buduće muzičare!
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.