Emolijentna nega

Preventivne mere kod atopične kože: koristi primene emolijenasa

Emolijentna nega u poređenju sa uobičajenim proizvodima za negu

 

Bez obzira na to da li je dete u periodu bez upale ili u akutnoj fazi, proizvodi za emolijentnu negu posebno formulisani za atopičnu kožu pružaju sve osnovne sastojke za prevenciju, obnavljanje i ublažavanje simptoma. Poznato je da, ukoliko postoji nasledni faktor ili ukoliko se pojavi crvenilo, nanošenje emolijentne nege od rođenja može da smanji rizik od razvoja simptoma atopičnog dermatitsa za 33% do 50% (1). Ukoliko volite da mazite i golicate dete, ne ustručavajte se, već iskoristite taj trenutak i namažite emolijentnu kremu. (videti: Atopični dermatitis: kako sprečiti njegovu pojavu?)
 
Glavna funkcija emolijentne nege jeste da obnavlja kožnu barijeru. To znači da emolijensi hidriraju kožu, ali je i obogaćuju u hrane, jer sadrže masnoće u sastavu koje pomažu koži da razvije zaštitni sloj (hidrolipidni film), koji je tanji kod novorođenčadi nego kod odraslih osoba. Sa korišćenjem se vraća nepropustljivost kože: postaje teže da alergeni prođu kroz kožu i pokrenu reakciju imunog sistema. Neka se čuvaju nezvani gosti! (videti atopična koža: saveti u vezi sa životnim prostorom).
 
U slučaju upala, emolijensi mogu momentalno da smanje svrab, osećaj zatezanja ili iritacije. U periodima krize, prilikom primene terapije lekovima, emolijentna nega je važan saveznik. 
 
Donesite pravu odluku  
 
Važno je da odaberete proizvode za negu koji su namenjeni bebama/deci, kao što je Stelatopia emolijentni balzam ili emolijentna krema.  Do treće godine, dečja koža je posebno osetljiva na štetne uticaje: njena pH vrednost (oko 7) skoro je neutralna, stratum corneumje osetljiviji i dermis je tri puta tanji. (2)
 
Kako sazreva, koži je potrebna veća nega – specifični, prirodni ili patentirani sastojci za bebe/decu, hipoalergeni, bez konzervanasa, itd. Sve ove karakteristike garantuju dobrobit deteta, a vi ste sigurni da pružate detetu negu koja se lako nanosi i čini kožu mekom i nežnom. 
 
I konačno, proizvodi za emolijentnu negu pružaju vam podršku na svakom koraku tokom čišćenja bebe, i pružaju hidrataciju tokom kupanja (pročitajte naše savete o kupanju bebe: saveti za atopičnu kožu).  Možete početi korišćenjem sindet kreme za tuširanje ili uljem za kupanje, a završiti hidratantnim emolijentnim balzamom, koji su namenjeni atopičnoj osetljivoj koži beba. Uvedite ove male rituale mazanja sa maženjem i poljupcima i golicanjem, u kojima ćete uživati. 

 

(1) Source: Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014.
(2) Read the article, Specific nature of babies’ skin 
Dajte komentar

Pošalji