Na putu do čistog i suvog detetaApril 2017

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. U najvećem broju slučajeva, ovo je potpuno prirodan proces: osmoro od desetoro dece prestane da koristi pelene samo od sebe. Pročitajte naše savete kako biste što bolje podržali razvoj vašeg deteta!
 
U proseku, deca prestanu da koriste pelene sa dve i po godine tokom dana, a sa oko tri godine i preko noći. Postoje značajne razlike između dece, ali je najvažnije da pustite dete da se razvija svojim tempom. Kako da znate da je došlo vreme za skidanje pelena? Prosto, posmatranjem vašeg deteta.
 
Nedvosmisleni znaci
Oko 18. meseca, druge godine ili kasnije, vreme je da detetu ponudite nošu kada oni pokažu želju da skinu pelene: pokušaće da ih skinu, plakaće kada ih presvlačite, ili će se žaliti kada im je puna pelena. Pratite njihove znake: često deca koja su spremna da skinu pelenu to pokažu na neki način (nekim gestom, položajem ili rečima) pre nego što se upiške ili ukake. Tada nastupate vi, tako što ćete brzo da ih stavite na nošu. Ukoliko je dete zadovoljno što sedi na noši, i ukoliko „obavi posao”, onda ste na pravom putu! 
Međutim, ukoliko plače kad sedne na nošu, ili redovno sedi na noši, a ništa ne uradi, to znači da je još uvek rano i da treba da probate ponovo za nekoliko nedelja. 
 
Ni prerano ni prekasno
Potpuno je uzaludno očekivati da će dete da skine pelenu ukoliko je previse malo; dok ne bude sposobno da kontroliše sfinkter, dete ne može voljno da obavlja fiziološke potrebe. S druge strane, ukoliko dete traži da skine pelenu, ne treba ga ostavljati u pelenama zato što vam je tako lakše, čak i ako se povremeno upiški ili ukaki: ukoliko ih ometate u njihovoj želji da odrastu, vratiće se unazad i uljuljkaće se u svoju ulogu bebe u pelenama. Onda će i samo skidanje pelena biti teže. 
 
Postepeni proces
Iako neka deca izađu iz pelena brzo, većina njih se navikava postepeno. Kada vaše dete skine pelene, budite fini i pozitivni ako im se desi da se upiške ili ukake: veoma je važno da se ne ljutite na njih, niti da vršite pritisak koji bi mogao da ih uznemiri.
Leto je idealno vreme za skidanje pelena: tada dete možete da obučete lagano i lakše je da ga očistite kada se ukaki ili upiški. 
 
Skidanje pelena tokom dana... a noću?
Generalno, skidanje pelena tokom noći dolazi malo kasnije nego preko dana. Čim dete počne da kontroliše fiziološke potrebe tokom dana, možete ih staviti u krevetić bez pelene za vreme dnevnog spavanja: verovatno će moći da izdrže. Što se tiče noćnog skidanja, treba da posmatrate bebu ujutru: ukoliko joj je pelena ujutru suva, vreme je da se i tokom noći skinu pelene.
Treba da znate da će vašoj bebi verovatno biti potrebna pelena tokom noći još izvesno vreme: tek nakon pete godine se mokrenje u krevet posmatra kao enureza.  U tom slučaju, treba da se konsultujete sa pedijatrom. 
 
Krajnji rok do polaska u vrtić
Šta ako vaše dete treba da krene u školu, a još uvek nije ovladalo kontrolom fizioloških potreba? Pokušajte da ne budete nestrpljivi: često deca slede primere svojih vršnjaka, i usled želje da se uklope, mogu da savladaju ovaj problem čim krenu u vrtić. 
Takođe je potpuno normalno da se detetu desi nekoliko nezgoda u toku prvih nekoliko nedelja škole: vaspitač će vas verovatno zamoliti da spakujete detetu rezervnu odeću, za svaki slučaj. Šta god da se desi, potrudite se da ne grdite dete, jer to može samo da zakomplikuje situaciju. Tolerancija i poverenje u vaše dete su najbolji način da mu pomognete da odraste srećno.
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.