Kod kuće

Atopična koža: saveti u vezi sa životnim prostorom

Da biste sprečili atopiju: čišćenje i održavanje kuće

 

Generalno sređivanje kuće može da bude rešenje za prevenciju čestih problema sa atopičnom kožom, ali to nije jedino rešenje. Evo nekih navika koje možete primeniti kod kuće:
 
- Vodite računa o grinjama. Nevidljive golim okom, grinje se nastanjuju u svim prostorima. Njihove izlučevine i ostaci najčešće su odgovorni za alergije. Da biste izbegli pojavu grinja, treba da:
- Usisavate, posebno ukoliko vaš usisivač ima HEPA filter, koji odlično uklanja veliki deo ostataka grinja. U današnje vreme, najveći broj usisivača ima ovaj filter.
- Koristite antialergijske dušeke i pokrivače. Oni su posebno tretirani protiv grinja i ponekad ne sadrže hemikalije.  Dušeci obično imaju garanciju nekoliko godina. Pokrivači za dušeke pružaju dodatnu zaštitu od kontakta sa kožom, i efikasni su i nakon pranja. Najbolji su oni koji pokrivaju ceo dušek, a ne samo gornju površinu.
- Odaberite drvene podove, pločice ili linoleum, a izbegavajte tepihe ili prostirke, ako je moguće. Tvrde površine se lakše čiste, i ostavljaju manje mesta za grinje.
- Redovno perite, pokrivače, zavese, plišane igračke! Grinje su paraziti koji mogu da se sakriju bilo gde!
 
Ograničite kontakt sa alergenima: ventilacija, temperatura i suv vazduh  
 
Na ovaj način eliminišete druge alergene kao što je prašina ili životinjska dlaka (videti atopična koža).
 
• Provetravanje je odlično, ali ne i suv vazduh! Suv vazduh povećava suvoću kože. Obavezno provetravajte sobe, posebno dečju sobu, svakodnevno, i leti i zimi, makar samo na nekoliko minuta! Pred toga, tokom zime vazduh u prostorijama je obično suv. Glavni razlog za to je grejanje. Idealna temperatura prostorije je 19° do 21° C.  Tokom noći možete je smanjite na 18° C  u detetovoj sobi. 
Ukoliko želite, možete da proveravate vlažnost vazduha posebnim uređajima. Predlažemo vam da vlažnost vazduha održavate na oko 30%. Ukoliko je niža, možete da postavite ovlaživače vazduha, ili primenite neki od sledećih trikova:
- Stavite čašu vode na radijator.
- Ostavite vrata od kupatila otvorena posle tuširanja ili kupanja. 
- Okačite vlažan peškir u detetovoj sobi.
- Ubacite biljke u sobu. Osim što eliminišu zagađenje, neke od biljaka odaju vodu.  
 
Atopična koža, alergije kod beba i reakcije na koži: mere predostrožnosti u vezi da kućnim ljubimcima?
 
• Da li imate pufnastog ljubimca? Ukoliko je vaše dete u kontaktu sa njim tokom ranog detinjstva, moguće je da je došlo do imunizacije i neće doći do alergijske reakcije. Najbolje bi bilo da uradite testove da biste znali. Ukoliko se utvrdi alergija na životinjsku dlaku, ograničite kontakt sa ljubimcem. 
Za kućnog ljubimca ovo znači: 
- Da ne sme da se igra u dečjoj sobi. Ne bi trebalo uopšte da ulazi u dečiju sobu.
- Nema spavanja na krevetima, posebno ukoliko dete voli da leži na njima.   
- Redovno kupanje. Ovo nije lako sa mačkom ili hrčkom, ali za njih postoje druge higijenske navike. Posavetujte se sa veterinarom i održavajte higijenu u zavisnosti od vrste životinje.
- Usisavajte kuću više puta nedeljno. Životinjska delaka i pljuvačka koje se nalaze na podu su najčešći izazivači alergija. Morate da ih uklanjate što češće! 
 
Postoje i drugi faktori koji utiču na atopičnu kožu. Ukoliko ste pušač, morate često da provetravate prostorije u kojima se puši. 
 
Postoje mnogo jednostavnija rešenja koja mogu da doprinesu dobrobiti vašeg deteta. 

 

Dajte komentar

Pošalji