TEMENJAČA

  TEMENJAČA
Baby shampoo: Mild Hair Care Products for your Child
Već u prvim sedmicama života na bebinom vlasištu ili na gornjem delu lica mogu se pojaviti žućkaste ljuspice, na dodir masne. Reč je o temenjači.

Već u prvim sedmicama života na bebinom vlasištu ili na gornjem delu lica mogu se pojaviti žućkaste ljuspice, masne na dodir. Reč je o temenjači: ona nastaje zbog preteranog lučenja sebuma, koji zadržava mrtve ćelije na površini kože i tako formira ljuspice. Temenjača nema nikakve veze sa lošom higijenom.
Taj poremećaj zahvata dve trećine beba i potpuno je bezopasan. Međutim, temenjača ružno izgleda i pogodna je za razvoj bakterija i gljivica: sledite naše savete koji će vam pomoći da bebu rešite tog problema.

Prevencija temenjače

 • Koristite šampon za prevenciju temenjače i nežno masirajte bebino vlasište dok joj perete kosu.
   

 • Svakog dana joj pažljivo četkajte kosu mekanom četkom.
   

 • Ne perite joj kosu često da biste sprečili dodatnu iritaciju: pranje kose šamponom svaka 2 do 3 dana i ispiranje glave vodom svakog dana je dovoljno.

Tretiranje postojeće temenjače

 • Pažljivo operite bebino vlasište odgovarajućim šamponom, a zatim na njega nanesite posebno sredstvo za negu koje istovremeno deluje na posledicu, ali i na uzroke nastanka temenjače.
   

 • Ne pokušavajte da je uklanjate noktima ( mehanički).
   

 • Obratite se lekaru ako se stanje ne poboljša nakon 15 dana, ako se pojave crvene i hrapave mrlje na drugim delovima tela ili ako dođe do upale oko temenjače.