PRVI PORODIČNI ODMOR

  PRVI PORODIČNI ODMOR
Mustela Foundation
Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti. Od odabira destinacije do pakovanja kofera – evo nekoliko saveta za uspešan odmor sa novorođenom bebom!

Idealna destinacija

Sa bebom ne treba da idete na mesta na kojima je temperatura preko 30°C, kao ni u zemlje za koje vam je potrebna posebna vakcinacija ili koje imaju loše higijenske uslove. Sačekajte nekoliko godina pre nego što krenete u Afriku, Amazoniju ili na Himalaje.

Možete da idete na planinu, ali ne višu od 1500 m nadmorske visine. Na višim planinama beba će imati problema sa bubnim opnama zbog niskog pritiska. Možete da idete i na plažu, ali vodite računa o UV zračenju: bebu nikada ne treba izlagati direktnom suncu! 

Selo je idealna destinacija za bebu. Mirno je, klima je umerena i ima puno hladovine, a to je sve što vam je potrebno za miran porodični odmor.

Kolima, vozom ili avionom!

Sa bebom možete putovati bilo kojim prevoznim sredstvom, ukoliko preduzmete mere predostrožnosti. Ukoliko idete kolima, beba treba da bude u auto-sedištu koje odgovara važećim standardima u zemlji, i koje je odgovarajuće za uzrast deteta. Sedište treba da bude nagnuto i beba treba da sedi okrenuta prema sedištu u prvih nekoliko meseci. Nikada ne vozite bebu u kolevci, čak i ako spava tokom vožnje. Tokom putovanja gledajte da su vam sve potrebne stvari na dohvat ruke: pelene, vlažne maramice, flašice (ako ne dojite), rezervna odeća i keksići, ukoliko je dete starije od devet meseci. Obavezno pravite pauze na dva sata, da bi se vozač odmorio i da bi bebi bilo zanimljivije!

Kada beba napuni mesec dana, možete da putujete i avionom: samo zapamtite da bebi dajete da pije (na flašicu ili  da doji) tokom poletanja i sletanja, da je ne bi bolele uši i vodite računa o klimi, koja može da isuši i ohladi vazduh. Pokrijte bebu i dajte joj dovoljno tečnosti.  

Stvari koje treba da ponesete sa sobom

Veoma često, odlazak na odmor sa bebom može izgledati kao selidba. Proverite da li u smeštaju u kome odsedate imaju mašinu za veš. To je važno, jer onda nećete morati da nosite svu bebinu garderobu na put. Nemojte da  nosite nepotrebne stvari, a odaberite one stvari koje mogu da vam uštede prostor, npr. nosite maramu za nošenje ili kengur nosiljku umesto kolica. Ponesite kadicu na naduvavanje za kupanje bebe, za spavanje koristite kolevku ili prenosivi krevetac, itd. 

Proizvode za higijenu i kupanje ponesite sa sobom, ali u manjim pakovanjima. I ne zaboravite vlažne maramice, koje su veoma praktične za putovanja. Obavezno ponesite proizvode za sunčanje sa  visokim stepenom zaštite