OSNOVNE NAVIKE U VEZI SA HIGIJENOM

Baby and Child skincare Products: all Mustela Products
Pored redovnog kupanja, treba da čistite vašu bebu nekoliko puta u toku dana: nakon zamene pelena i obroka.

Nečistoće koje su često nevidljive akumuliraju se na licu vaše bebe tokom celog dana i mogu da oštete njenu kožu, čiji zaštitni sloj još uvek nije zreo. Zato kožu svoje bebe treba da čistite svakodnevno proizvodima koji su posebno formulisani za osetljivu kožu. Da bi se beba lakše navikla na ovaj proces, uvedite ga u svakodnevnu rutinu i potrudite se da ga uvek radite u isto vreme.

 

Pre nego što počnete, stvorite naviku da uvek perete ruke i koristite proizvode posebno namenjene nežnoj koži beba.

 

Lice

 • Oči: Nakvasite tupfere ili sterilnu gazu slanim rastvorom, nežno obrišite i očistite oko od spoljašnjeg ugla prema unutrašnjem uglu oka. Upotrebite drugu vatu ili gazu za drugo oko. 
   

 • Uši: Napravite malu rolnicu od vate i očistite samo spoljni deo uha, da biste sprečili formiranje čepova od cerumena. Izbegavajte korišćenje štapića za uši, koji mogu da iritiraju ili čak oštete uši vaše bebe.
   

 • Nos: Uzmite štapić za uši za odrasle, navlažite ga slanim rastvorom, onda nežno ubacite u nos da biste navlažili sekret, a onda upotrebite suvu stranu štapića da izvadite sekret iz nosića.
   

 • Lice: Umivajte bebino lice što češće u toku dana i ne zaboravite da očistite deo iza ušiju, gde se najčešće skuplja prljavština. Možete da upotrebite micelarnu vodu ili navlažite vatu losionom, a onda isperete vodom.
   

 • Kosa:  Kada pravite bebi frizuru, naprskajte nekoliko kapi toaletne vode na posebnu četku za bebe.

 

Telo

 • Nokti: Sačekajte bar mesec dana pre nego što prvi put isečete bebi nokte. U prvom periodu bebini nokti su previše osetljivi i krti. Nakon mesec dana, počnite redovno da sečete nokte makazicama sa zaobljenim ivicama. Odaberite vreme kada je beba mirna, držite bebinu ruku ili nogu čvrsto i nežno joj se obraćajte kako bi ostala mirna tokom sečenja noktiju. Pazite da ne isečete nokte previše, da ne bi došlo do infekcije na vrhovima.
   

 • Menjanje pelena: Pažljivo očistite bebinu guzu svaki put kad menjate pelene, posebno na prevojima gde može da dođe do iritacije usled vlažnosti. Možete da koristite posebne vlažne maramice za bebe, i sredstvo za čišćenje bez ispiranja ili losion za čišćenje. Nežno osušite bebinu kožu pre nego što stavite pelenu.
   

 • Pupak: Nakon rođenja, treba da vodite računa o bebinom pupčanom patrljku dok ne otpadne sam nakon sedam do deset dana. Da bi se izbegao rizik infekcije, dezinfikujte ga svakodnevno sterilnom gazom na koju ste stavili antiseptik. Onda ga pažljivo osušite čistom gazom.
   

 • Ruke: Uvek sa sobom nosite vlažne maramice za bebu da bi ste mogli da obrišete bebine ruke kad idete u šetnju, tokom užine ili u kolima.
   

 • Takođe možete da poprskate nekoliko kapi posebne toaletne vode za bebe na bebinu kožu i odeću da bi nežno mirisale. Na taj način stimulišete bebino čuo mirisa.