NOVI ŽIVOT VAŠE PORODICE

  NOVI ŽIVOT VAŠE PORODICE
We stand by parents – all around the world!
Nakon devet meseci čekanja, vaša beba se konačno rodila: postali ste otac! Rođenje deteta je neverovatan izvor radosti koji u potpunosti menja vaš život.

Od para do porodice

Dolazak bebe na svet je nešto neverovatno i može da bude izvor velikog uzbuđenja. Odnos koji ste gajili sa vašom suprugom može biti ugrožen: sada niste više samo par već porodica i svi treba da redefinišete svoje uloge u njoj. Dajte sebi malo vremena da pronađete novu ravnotežu u novoj situaciji. 

Nove uloge

 • Dobar partnerski odnos je najvažniji za hvatanje u koštac sa novim roditeljskim obavezama: zajedno ste stvorili dete i zajedno treba da ga odgajate. Tokom prvih nekoliko meseci, vaša supruga će morati da se oporavlja od porođaja. Završavajte što više obaveza i koristite svaku priliku da provodite vreme sa bebom. 
   

 • U okviru ove nove uloge treba i da prihvatite da će vaša supruga imati manje vremena za vas, što je potpuno normalno, jer će njen odnos sa bebom biti veoma intenzivan prvih meseci. To će se promeniti vremenom. Vi pronađite svoju ulogu u nezi deteta i provodite što više vremena sa njim. 
   

 • Tokom vremena će vaš odnos sve više ići u tri smera. Odnos između vas i vaše supruge je veoma važan za vašu porodicu i u očima vašeg deteta učvršćuje vašu ulogu oca.  
   

 • Ukoliko već imate dece, verovatno će vam biti lakše da se prilagodite ovim promenama. Vodite računa na reakcije starijeg deteta na bebu. O tome možete više pročitati na našoj strani sa savetima. (link „Pripremite starije dete za dolazak bebe”).

 

Vaš privatni život

Dolazak bebe vas je ispunio kao roditelje, ali vi ste i dalje muškarac i žena. Uz samo malo organizacije, potpuno je izvodljivo da se napravi ravnoteža između vašeg porodičnog života, života kao para i vašeg privatnog života. 

 

 • Ukoliko osetite da vam je potrebno malo vremena za vas, porazgovarajte sa suprugom i pronađite rešenje zajedno. I njoj će prijati malo vremena van kuće. Na taj način možete oboje da radite stvari u kojima uživate i da budete dobri roditelji. 
   

 • Važno je da održavate vaš partnerski odnos. Iskoristite večernje sate ili periode kada beba spava da uživate u zajedničkim trenucima. Ako možete, zamolite bake i deke da povremeno pričuvaju dete da biste mogli da izađete. 
   

 • Vašoj supruzi će nakon porođaja biti potrebno neko vreme da bi se ponovo osetila kao žena: recite joj da je volite i dajte joj kompliment. Kupite joj poklon, budite nežni… Ovi mali znaci pažnje će joj pomoći da se oseća kao žena i još više će uživati u obema ulogama. 
   

 • Nakon porođaja, seksualna želja vaše supruge verovatno neće biti na istom nivou kao vaša. Biće joj potrebno neko vreme da se opet dobro oseća u svom telu. Budite zavodljivi i pokažite joj svoje namere. Posmatrajte njene reakcije: ako je imala epiziotomiju, penetracija može da bude bolna jer ožiljno tkivo nema istu elastičnost. Budite nežni i vodite ljubav u položajima koji joj odgovaraju. Nemojte da vas iznenadi ako vaša supruga ne bude osećala isti nivo zadovoljstva kao ranije; perineum je izgubio tonus i osećaj može biti malo slabiji. Zbog toga i vaše zadovoljstvo može biti manje. Budite strpljivi, kako se tonus perineuma bude vraćao, vratiće se i osećaj kao i ranije, možda i bolji.  

 

Uspostavljanje dobrog odnosa unutar porodice

 

 • Vodite računa da dete bude u kontaktu sa porodicom: bakama, dekama, rođacima, tetkama, ujacima. Kontakt sa osobama različitih uzrasta je važan za vašu bebu. Tako će lakše formirati odnose sa ljudima, a i vama može pomoći da popravite neke odnose u porodici. 
   

 • Istovremeno, jasno uspostavite odnose sa ostatkom porodice. Bake i deke su često tu i mogu da utiču na vaš svakodnevni život sa bebom. Ukoliko vam to smeta, porazgovarajte sa njima i objasnite im koji su vaši izbori i način odgajanja deteta.