KOJE AKTIVNOSTI SU POGODNE ZA DETE SA ATOPIČNOM KOŽOM?

Atopicna koza
Da li vaše dete može da se bavi svim aktivnostima ukoliko ima atopični kožu? U principu, da. Dete treba da uživa u svom detinjstvu.

Da li vaše dete može da se bavi svim aktivnostima ukoliko ima atopični kožu? U principu, da. Dete treba da uživa u svom detinjstvu. Ipak, treba preduzeti mere kako bi se izbegao uticaj štetnih faktora na kožu, koji bi pokrenuli reakciju imunog sistema (videti tekst o atopičnoj koži). 

U vodi

Da li vaše dete voli plivanje u bazenima ili moru? Hlor u bazenu i so u moru mogu da nadraže kožu. Pre ulaska u vodu obavezno nanesite emolijentnu kremu koju inače koristite (videti članak o emolijentnoj nezi). Ukoliko se dete kupa napolju, zaštitite ga losionom sa visokom UV zaštitom posebno namenjenim bebama i deci, koji odgovara deci sa atopičnom kožom. Sada može da skače po talasima.S vremena na vreme, možete da proverite da li se pojavljuje crvenilo. Ukoliko primetite pečate, istuširajte dete čistom vodom kada završi sa igranjem u vodi.Kad dođete kući, okupajte dete Stelatopia sindet kremom za tuširanje, šamponom i namažite emolijentnim balzamom, ovoga puta obilnije i u mirnoj atmosferi. Ukoliko je crvenilo i dalje prisutno, možete da primenite terapiju koju je propisao lekar (videti lečenje atopične kože). Sada je vaše dete čisto i zaštićeno. I dalje se pitate da li dete treba da se kupa u moru ili na bazenu. U slučaju upale to pitanje nećete ni postaviti, jer će kontakt sa jodom ili hlorom biti bolan za dete, i neće želeti da ide u vodu.  U mirnim periodima, plivanje je pogodna aktivnost, jer ne izaziva znojenje.

U bašti i na drugom mestu

Ono što treba uzeti u obzir je znojenje tokom igre ili aktivnosti. Idealno bi bilo odabrati mirne aktivnosti koje su zanimljive i odgovarajuće za uzrast: klikeri, kuglanje, žmurke, potraga za blagom, u krug, u krug, mnogo je ideja. 

Koje sportove treba odabrati da biste izbegli upale?

Košarka, fudbal, odbojka, ples, atletika: sve ove aktivnosti zahtevaju puno energije i izazivaju  znojenje, pa čak i toplotni udar. Ne zaboravite  intenzivne aktivnosti napolju sa drugarima: trkanje, jurke, premet, itd. Da biste održali temperaturu detetovog tela stabilnom, možete da uradite sledeće:

- Pripremite neku laganu pamučnu odeću (1);

- Ako je moguće, obucite detetu pantalone i majice dugih rukava. Ukoliko bude želelo da se valja po travi ili pesku, koža će mu biti zaštićena.

- Tokom leta, predložite da se utakmice igraju na kraju dana, kada nije vruće.

- Koristite raspršivač vode da osvežite dete, pa ga onda obrišite papirnim ubrusima.

- Posle svake aktivnosti, kratko istuširajte dete i nanesite mu emolijentnu  kremu.

- Emolijens možete nanositi i pre aktivnosti.

 Ukoliko se javi upala, treba prekinuti sa svim aktivnostima ma nekoliko dana, do povlačenja simptoma. U tom periodu možete da se igrate unutra, crtate, itd.