DA LI POSTOJI POSEBAN REŽIM ISHRANE KOD KOŽE SKLONE EKCEMU?

Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Ekcem ne mora da bude izazvan alergijom na hranu. Koja hrana i režim ishrane odgovaraju bebama?

Koža sklona ekcemu i alergije: koji režim ishrani koja hrana odgovara bebama?

Ekcem ne mora da bude izazvan alergijom na hranu. Ukoliko se javi ekcem, konkretno kada je koža u kontaktu sa alergenom, ne mora da znači da postoji povezanost sa hranom (videti koža sklona ekcemu). Međutim, može da se desi da hrana izazove iritaciju u kontaktu sa kožom. Pri gutanju hrane, kontaktu sa ustima ili usnama, posebno u periodu kada beba počinje da jede čvrstu hranu, dolazi do aktiviranja imunog sistema i javlja se upala.

Osnovno što je potrebno jeste da se utvrdi da li je taj ekcem direktno povezan sa intolerancijom na hranu ili sa alergijom na određenu vrstu hrane, tj. da li će alergija na šargarepu kod vašeg deteta izazvati reakciju ukoliko pojede nekoliko šargarepa. U vezi sa ovim pitanjem postoji mnogo različitih mišljenja, ovo je ono što trenutno znamo:

- ukoliko je koža bebe sklona ekcemima, to je posledica tendencije ka atopiji. To znači da imuni sistem prekomerno odgovara reaguje na alergene. Atopija može da se ispolji i kao konjunktivitis, alergijska kijavica ili astma.

U zavisnosti od stepena atopijske osetljivosti, jedna osoba može da ima više alergijskih manifestacija, koje nisu povezane. Dete može da bude alergično na šargarepe, ali da se to ne manifestuje pojavom ekcema, već nekim drugim reakcijama (povraćanje, dijareja). 

- Kada je ekcem prilično ozbiljan, može da bude povezan sa alergijom na hranu.

Ekcem, reakcija na koži i crvenilo: budite obazrivi sa većinom alergena

Ukoliko imate nedoumice, obratite se lekaru za pomoć, a lekar će vas uputiti na dermatologa ili alergologa. Kada dobijete rezultate, lekar će vam reći da li treba da izbacujete određene namirnice iz ishrane. Najčešći alergeni su:

- kikiriki

- mleko 

- orašasti plodovi i semenke

- kukuruz

- belanca

- riba, morski plodovi, školjke

- čokolada

Na osnovu starosti bebe i hrane koju unosi, lekar će vam reći kojim namirnicama možete da zamenite navedene namirnice, a da pritom održite hranljivu vrednost i da možete da ponudite detetu ukusne obroke.