ATOPIČNA KOŽA: STEREOTIPI

  ATOPIČNA KOŽA: STEREOTIPI
Atopy-prone Skin: Creams and Products for Atopic Skin
Kratak pregled stereotipa o atopjiskom ekcemu

Ekcem, dermatitis, atopična koža, crvenilo, svrab, itd.: stereotipi

Izbegavam da dajem lokalne dermalne kortikosteroide svojoj bebi.

Zbog kortizona koji sadrže, primena kortikosteroida izaziva polemike, mada za to nema konkretnog razloga.  Ono što treba da znate jeste da oni nemaju nikakve neželjene reakcije za razliku od oralno primenjenih kortikosteroida. Budući da se primenjuju na kožu u slučaju upala, jednom dnevno i lokalno na osipe, topikalni steroidi bezbedni su za novorođenčad i decu i tinejdžere (videti atopična koža). Posebno su efikasni za brzo lečenje upalnih stanja. Kod primene lokalnih kortikosteroida uz svakodnevnu emolijentnu negu, vodite računa da pratite savete lekara, kako bi osip i svrab nestao. Onda beba može lepše da spava i neometano funkcioniše preko dana. 

 Mleko koje dajem bebi može da ima uticaj na atopičnu kožu.

 Ukoliko imate nedoumice, posavetujte se sa lekarom. On će vam propisati određene testove kako biste otkrili da li postoje alergije na hranu, da biste znali šta od hrane i pića možete da dajete detetu. Uprkos raširenom verovanju, kravlje mleko, ili konkretnije, proteini iz kravljeg mleka, nisu jedini krivci. U današnje vreme, najbolja terapija koju poznajemo za prevenciju i lečenje atopijskog dermatitsa jeste da se u slučaju upala svakodnevno primenjuju emolijensi i topikalni kortikosteroidi na crvene pečate -  da li ovo mora da bude napisano? (videti kako da sprečite pojavu?) 

 Atopična koža kod mog deteta će se razviti u astmu

 Ova zabluda uslovljena je činjenicom da astma može da se javi sa oko dve godine, otprilike u isto vreme kada atopična koža počinje da se povlači, ali povezanost nije utvrđena. Ukoliko vaša beba ima atopičnu kožu, to je zato što ima atopijsku osetljivost. To znači da njen imuni sistem prekomerno reaguje na alergene. Ovo može da dovede i do konjunktivitisa, polenske kijavice i astme, što su druge moguće manifestacije pored ekcema.  U zavisnosti od osetljivosti vaša beba možda ima jednu ili više manifestacija koje nisu međusobno povezane.

 Ne mogu da vodim dete na more ili na bazen ukoliko ima atopičnu kožu

 Naprotiv. Plivanje je idealna aktivnost  u tim slučajevima, jer smanjuje znojenje i ublažava svrab. Da biste proveli idealno vreme za opuštanje, nanesite bebi Stelatopia emolijentni balzam i sprej za sunčanje sa visokim UV indeksom i pustite dete da uživa na talasima (videti Atopična koža na odmoru).

 Ne vodim dete u obdanište niti u školu kada ima akutnu fazu upale

 Nema razloga za to. Atopična koža nije zarazna, tako da vaše dete ne mora da ostaje kod kuće. Samo treba da obavestite vaspitače koji brinu o vašem detetu (videti kako da objasnim vaspitačima u obdaništu?). Oni mogu da obrate pažnju na dete, da razumeju ako je nervozno, itd. U svakom slučaju, ukoliko smatrate da je tako bolje, možete dete da ostavite kod kuće. 

 Osipi, svrab, osetljivost kože, atopična koža… Da li to znači da ne treba da imamo kućne ljubimce?

 Zašto da ne? Svakako treba da izbegavate kontakt sa alergenima koji podstiču reakciju imunog sistema deteta. Dlake i perje mogu biti ti alergeni. Međutim, ne mora da znače da je alergija uzrok atopične kože. Ukoliko ste već imali mačku, psa ili hrčka, i pre rođenja deteta, rani kontakt deteta sa životinjama može da pomogne u imunizaciji deteta tome da dete postane imuno na alergene. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom i uradite testove. Ukoliko se potvrdi alergija, treba da sprovedete mere predostrožnosti u vezi sa ljubimcima (videti saveti u vezi sa životnim prostorom).  Ukoliko nemate ljubimce, a dete bi to želelo, uvek možete da kupite ribice!    

 Atopična koža je posledica stresa

 Atopična koža primarno je alergijska manifestacija, najčešće nasledna. Međutim, može biti veoma stresna: akutne faze, svrab, zamor, itd. Ne samo za dete, već i za roditelje koji se povremeno osećaju bespomoćno. Stres može da pogorša situaciju. Podrška i objašnjenje za dete mogu da budu olakšavajuća okolnost. Podrška i objašnjenje detetu šta je to što mu se dešava mogu da olakšaju situaciju.