Selo ili grad

Selo, grad ili planina: kakav je uticaj na atopičnu kožu?

Ukoliko usvojite neke dobre navike za negu kože, biće vam dobro gde god da odete.
 
U gradu: Koje zdravstvene navike treba usvojiti kod beba sa atopičnom kožom?
 
Istina je da su gradovi zagađeniji, imaju više prašine, prljavštine, izduvnih gasova. Zagađenje dovodi kožu u kontakt sa alergenima (videti atopična koža). Takođe čini i uticaj polena jačim. U tom slučaju, možete da nosite sa sobom raspršivač vode i emolijens u torbi, ukoliko mislite da bi dete moglo da dođe u kontakt sa polenom. U normalnim uslovima, tuširanje uveče će otkloniti ove alergene i pripremiti dete za spavanje. Treba primenjivati emolijentne proizvode za negu kože (koristi emolijentne  nege).
 
Ne brinite, jedno tuširanje je dovoljno. Da bismo se osećali potpuno čisto u gradovima, imamo običaj da preterujemo sa higijenom. Takvo preterivanje može da dovede do isušivanja kože. Ukoliko je dete ređe izloženo mikrooganizmima, imuni sistem je aktivniji nego što bi trebalo. To ga može učiniti osetljivijim na alergene.
 
Čak i kod beba sa atopičnom kožom, imuni sistem treba stimulisati infekcijama od ranog detinjstva. Treba biti pažljiv sa grinjama i prašinom da bi se izbegla pojava atopične kože, ali i ako ste pažljivi u vezi sa svim stvarima iz okoline, nije sigurno da ćete je izlečiti. Naprotiv, ima više dece sa ekcemom u gradovima, gde su higijenske navike često prekomerne. 
 
Kada govorimo o kupanju, voda sa česme može da igra ulogu u isušivanja kože i iritaciji, zbog sadržaja kamenca, bakterioloških svojstava i mogućih ostataka pesticida. U gradovima, kvalitet vode zavisi od regije i populacije: što je više stanovnika, redovnije su kontrole, i bolji je kvalitet vode. Kao što znate, voda u gradu može biti manje štetna za osetljivu kožu vaše bebe i to je dobra stvar. Da biste sprečili efekat isušivanja, u vodu za kupanje sipajte malo ulja za kupanje.
 
Selo ili planina: Koje higijenske i zdravstvene navike treba primeniti kod beba sa atopičnom kožom?
 
Čist  vazduh na planini i u selu je uvek koristan za decu, bez obzira na to da li imaju atopičnu kožu ili ne. Ukoliko živite u planinskom području, vaše dete nije (skoro uopšte) izloženo grinjama! One vole da borave unutra i na toplom i ne vole velike visine. Na nadmorskoj visini većoj od 1500 m, temperatura je retko viša od 25 stepeni i takvi uslovi im ne pogoduju.
 
Ipak, čist vazduh pogoduje i biljkama i životinjama, a one mogu da utiču na razvoj alergijskih reakcija. U proleće, velika koncentracija polena može da podstakne imuni sistem.
 
Imajte pri ruci raspršivač vode i emolijentnu kremu i obavezno tuširajte dete jednom dnevno, po mogućstvu uveče, da biste na što bolji način zaštitili njegovu kožu.

 

Dajte komentar

Pošalji