Saveti za odabir dadiljeApril 2017

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti. Dadilja je uvek tu za vaše dete, što omogućava održavanje rutine u poznatom okruženju i olakšava vama, jer ne morate da vozite i odvozite bebu kad krenete na posao, ali veoma je teško pronaći pravu osobu! Poslušajte naše savete koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.
 
1. Prvo kontaktirajte sa kandidatima telefonom
Da biste uštedeli vreme, prvu selekciju kandidata obavite telefonom: tako ćete odbaciti one koji žive predaleko, kojima ne odgovara radno vreme ili odmori, one koji traže veću platu od one koju vi možete da date, ili one koji vam se jednostavno ne dopadnu. Napravite uži izbor od makar tri kandidata sa kojima ćete lično porazgovarati da biste mogli da uporedite. 
 
2. Pripremite se za razgovore 
Sastavite spisak pitanja pre nego što vam kandidati dođu. Zabeležite sve praktične svari o kojima treba da razgovarate (radno vreme, praznici, plata…) kao i sve stvari u vezi sa odgojem deteta koje su vama važne: kako očekujete da dadilja reaguje kada dete plače, ili kada starije dete ne želi da posluša ono što mu se kaže, ili kada ne želi da jede. Da li dadilja stavlja dete da spava kada mu se spava ili uspavljuje bebu u određeno vreme?
Razmislite i o potencijalnim problemima, i razjasnite ih u startu, kao što je npr. da li kandidat puši? Ili da li im je dozvoljeno da voze vaše dete? Da li je u mogućnosti da povremeno ostane duže, ako imate sastanak? Da li će pripremati hranu za dete ili vi treba da ostavite pripremljene obroke? Razmislite o svemu što vam je važno! 
 
3. Pitajte za reference
Za razliku od vrtića u kojima decu čuvaju vaspitači koji za to imaju određene kvalifikacije, posao dadilje ne zahteva posebne kvalifikacije. Zato je važno da pitate kandidate o njihovom iskustvu i obukama, i veoma je važno da ih pitate za kontakt porodica kod kojih su ranije radili. Obavezno ih pozovite da biste čuli kakvi su njihovi utisci o dadilji. 
 
4. Otvoreno porazgovarajte o tome šta je sve dadilja spremna da radi
Dok je beba budna, dadilja će sve vreme brinuti o njoj. Šta se dešava dok beba spava, što kod beba mogu da budu dugi periodi? Neke dadilje prihvataju da urade neke manje poslove po kući, kao što je peglanje, kuvanje, pranje sudova, sređivanje… druge naplaćuju manje po satu kada dete spava. Da biste sprečili potencijalno nezadovoljstvo, svoje ili dadiljino, o svemu ovome porazgovarajte na vreme!
 
5. Porazgovarajte o dnevnoj rutini
Tokom nedelje, vaša beba će verovatno više budnih sati provesti sa dadiljom nego sa vama. Zato je veoma važno da dadilja na pravi način provodi vreme sa bebom. Pitajte je kako zamišlja uobičajen dan sa bebom, kakve aktivnosti bi radila sa detetom, kada i gde bi vodila dete napolje, da li bi vodila dete na mesta gde može da se druži sa drugom decom, itd. 
 
6. Upoznajte kandidate sa detetom
Da li se dadilja direktno obraća detetu ili samo razgovara sa vama? Da li je smirena kada se obraća detetu, da li je topla i nežna u obraćanju? Da li se detetu dopada ili odbija da joj priđe? Ovo su neki od pouzdanih indikatora! 
 
7. Papiri, molim!
Jedan detalj koji može biti ključan u slučaju problema: obavezno zatražite od dadilje fotokopiju lične karte. Ukoliko ste se dogovorili da dadilja može da vozi vaše dete, proverite i njenu vozačku dozvolu. 
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.