Saveti za odabir dadilje

Saveti za odabir dadilje

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti. Dadilja je uvek tu za vaše dete, što omogućava održavanje rutine u poznatom okruženju i olakšava vama, jer ne morate da vozite i odvozite bebu kad krenete na posao, ali veoma je teško pronaći pravu osobu! Poslušajte naše savete koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.
 
1. Prvo kontaktirajte sa kandidatima telefonom
Da biste uštedeli vreme, prvu selekciju kandidata obavite telefonom: tako ćete odbaciti one koji žive predaleko, kojima ne odgovara radno vreme ili odmori, one koji traže veću platu od one koju vi možete da date, ili one koji vam se jednostavno ne dopadnu. Napravite uži izbor od makar tri kandidata sa kojima ćete lično porazgovarati da biste mogli da uporedite. 
 
2. Pripremite se za razgovore 
Sastavite spisak pitanja pre nego što vam kandidati dođu. Zabeležite sve praktične svari o kojima treba da razgovarate (radno vreme, praznici, plata…) kao i sve stvari u vezi sa odgojem deteta koje su vama važne: kako očekujete da dadilja reaguje kada dete plače, ili kada starije dete ne želi da posluša ono što mu se kaže, ili kada ne želi da jede. Da li dadilja stavlja dete da spava kada mu se spava ili uspavljuje bebu u određeno vreme?
Razmislite i o potencijalnim problemima, i razjasnite ih u startu, kao što je npr. da li kandidat puši? Ili da li im je dozvoljeno da voze vaše dete? Da li je u mogućnosti da povremeno ostane duže, ako imate sastanak? Da li će pripremati hranu za dete ili vi treba da ostavite pripremljene obroke? Razmislite o svemu što vam je važno! 
 
3. Pitajte za reference
Za razliku od vrtića u kojima decu čuvaju vaspitači koji za to imaju određene kvalifikacije, posao dadilje ne zahteva posebne kvalifikacije. Zato je važno da pitate kandidate o njihovom iskustvu i obukama, i veoma je važno da ih pitate za kontakt porodica kod kojih su ranije radili. Obavezno ih pozovite da biste čuli kakvi su njihovi utisci o dadilji. 
 
4. Otvoreno porazgovarajte o tome šta je sve dadilja spremna da radi
Dok je beba budna, dadilja će sve vreme brinuti o njoj. Šta se dešava dok beba spava, što kod beba mogu da budu dugi periodi? Neke dadilje prihvataju da urade neke manje poslove po kući, kao što je peglanje, kuvanje, pranje sudova, sređivanje… druge naplaćuju manje po satu kada dete spava. Da biste sprečili potencijalno nezadovoljstvo, svoje ili dadiljino, o svemu ovome porazgovarajte na vreme!
 
5. Porazgovarajte o dnevnoj rutini
Tokom nedelje, vaša beba će verovatno više budnih sati provesti sa dadiljom nego sa vama. Zato je veoma važno da dadilja na pravi način provodi vreme sa bebom. Pitajte je kako zamišlja uobičajen dan sa bebom, kakve aktivnosti bi radila sa detetom, kada i gde bi vodila dete napolje, da li bi vodila dete na mesta gde može da se druži sa drugom decom, itd. 
 
6. Upoznajte kandidate sa detetom
Da li se dadilja direktno obraća detetu ili samo razgovara sa vama? Da li je smirena kada se obraća detetu, da li je topla i nežna u obraćanju? Da li se detetu dopada ili odbija da joj priđe? Ovo su neki od pouzdanih indikatora! 
 
7. Papiri, molim!
Jedan detalj koji može biti ključan u slučaju problema: obavezno zatražite od dadilje fotokopiju lične karte. Ukoliko ste se dogovorili da dadilja može da vozi vaše dete, proverite i njenu vozačku dozvolu. 
 
Dajte komentar

Pošalji