Neke definicije

Rečnik

Atopija
 
Atopija je sklonost organizma da proizvodi previše specifičnih antitela: imunoglobulina E (IgE). U prisustvu alergena, imuni sistem prekomerno reaguje: i nastaje alergija. Atopija može da ima nekoliko oblika. Kožu pogađa preko ekcema, ali mogu da se jave i drugi znaci, kao astma, polenska kijavica, konjunktivitis, itd.
 
Ekcem 
 
Ekcem je nezarazno oboljenje kože, koje najčešće daje jak svrab. Postoje različiti oblici ekcema, kao što je kontaktni ekcem ili atopijski ekcem. Atopijski ekcem se ispoljava u vidu perioda akutne upale i perioda bez upale. Može da se javi kada novorođenče napuni par meseci.
 
Emolijensi
 
Ovaj termin označava proizvod koji ima sposobnost da omekša i opusti upaljenu kožu. Preporučuje se da hrani i neguje atopičnu kožu u periodima bez upale, kao i da leči i umiruje kožu u periodima akutne upale, uz specifične lekove (kortikosteroide za dermalnu upotrebu). Neki emolijensi mogu odmah da ublaže svrab za 95%. Kako ih odabrati? Specifični, prirodni ili patentirani sastojci za bebe/decu, hipoalergeni, bez konzervanasa, itd. Sve ove karakteristike garantuju dobrobit deteta. 
 
Alergen
 
Alergeni su supstance koje izazivaju alergijsku reakciju kod određenih ljudi. Mogu se naći u okolini (polen, grinje, životinjska dlaka) i u hrani.
 
Kortikosteroidi za dermalnu upotrebu
 
Kortikosteroidi za dermalnu upotrebu su lekovi sa kortikosteroidima za lokalnu primenu na kožu, koji leče određene upale. 
 
Upale
 
Nagli osipi na koži.
 
Pruritus
 
Svrab na koži, većeg ili manjeg intenziteta. U nekim slučajevima, neki proizvodi mogu odmah da smanje svrab za 95%.
 
Dermatitis
 
Dermatitis je zapaljenje kože. Atopična koža se ponekad naziva atopijski dermatitis.Šta je sa dermatozama? Dermatoze su svi poremećaji kože. Atopična koža je i dermatoza i dermatitis. 
 
Dajte komentar

Pošalji