Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom. Nastupa period kada će beba uživati u isprobavanju novih ukusa. Evo nekoliko saveta. Usmerite i naučite vašeg malenog budućeg kritičara hrane kako da uživa u novim ukusima!

RAZNOVRSNA ISHRANA ZA VAŠU BEBU

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom. Nastupa period kada će beba uživati u isprobavanju novih ukusa. Evo nekoliko saveta. Usmerite i naučite vašeg malenog budućeg kritičara hrane kako da uživa u novim ukusima!
 
Pravi uzrast
Tokom prvih šest meseci bebinog života, majčino mleko ili formula za odojčad zadovoljavaju sve nutritivne potrebe i pružaju najbolju zaštitu od alergija na hranu. Od šestog meseca pa nadalje, probavni sistem vaše bebe sazreva dovoljno da može da vari i drugu hranu. Ponekad pedijatri mogu da vas posavetuju da počnete sa uvođenjem druge hrane i ranije – oko četvrtog meseca. Poslušajte njihov savet. U svakom slučaju, prelaz treba da bude postepen, a mleko treba da ostane osnova ishrane mališana još neko vreme. 
 
Odakle početi?
Već nekoliko meseci, vaša beba vas verovatno znatiželjno i pomalo ljubomorno posmatra dok jedete. Bebin prvi čvrsti obrok predstavljaće radost i za vas i za bebu! Pred bebom se sad otvara čitav novi svet čulnih iskustava.
Započnite sa nekoliko kašičica pirea od jedne vrste povrća (šargarepe, graška ili belih delova praziluka obarenih na pari i blendiranih bez soli) da biste videli kako će beba reagovati na njih. Na taj način ćete, ako beba bude imala reakciju na koži na neku od namirnica, znati koja je namirnica u pitanju! Posle nekoliko dana, možete da pređete na drugo povrće, pa tek kada uvedete svaku od namirnica, možete da pravite kašice sa više različitog povrća. Dajte bebi kompote od kuvanog voća, bez šećera (jabuke, kruške, breskve, banane), izbegavajte egzotično voće.
Ne brinite ako beba bude imala tvrđu stolicu, prvih nekoliko dana: njen probavni trakt se tek navikava na novi režim ishrane. Prvo počnite sa uvođenjem novih namirnica u vreme ručka, pre dojenja ili formule.  Onda možete da počnete sa davanjem čvrste hrane u popodnevnim satima, dok mleko ostaje glavni obrok ujutru i uveče.
 
Sledeći stadijumi
Nakon nekoliko nedelja, moći ćete da počnete da dodajete male količine mesa u kašice: 10 g junetine, teletine, piletine, šunke, nemasne jagnjetine, fino izblendirane (količina pune supene kašike). Ukoliko u porodici ima alergija, trebalo bi sačekati sa uvođenjem jaja i ribe dok beba ne navrši 12 meseci. 
Porazgovarajte sa pedijatrom o proširivanju jelovnika svoje bebe.   
 
Kupovne ili pravljene kašice?
Sigurno ništa nije ukusnije od domaće kašice napravljene od svežeg povrća, ali i kašice koje se kupuju u prodavnici se prave od visoko kvalitetnih namirnica i zadovoljavaju nutritivne potrebe beba. Slobodno ih koristite kada nemate vremena da sami napravite kašicu. Smrzavanje povrća vam takođe može skratiti vreme pripreme obroka. Možete i da pripremite veće količine pirea od povrća, pa da ih zaledite u malim posudama, što je praktično rešenje kada nemate dovoljno vremena!  
 
Dajte komentar

Pošalji