Prvi koraci, prve cipeliceApril 2017

Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
Tokom prvih par meseci, vašoj bebi neće biti potrebne cipelice. Direktan kontakt sa podom, kada bebe hodaju bosonoge ili u čarapama ili u mekanim kožnim čizmicama pomaže da im se razviju mišići na nožicama, i razvija njihov osećaj za ravnotežu. Kada počnu da ustaju i prave prve korake (između 9. i 18. meseca, u zavisnosti od deteta), doći će vreme da im se kupi prvi par pravih cipelica! Važno je da pravilno odaberete cipelice, tako da bebi budu udobne i da pomognu razvoju njenih stopala.  
 
Prve cipele: tvrde ili mekane?
Kada vaša beba počne da pravi prve korake, nožice će imati blagi O-položaj, a stopala će im biti još uvek prirodno ravna. Dugo se verovalo da cipele treba da imaju čvrste pete i izražene lukove na svodovima. Većina modela cipela u prodaji i dalje izgledaju tako. 
U poslednjih nekoliko godina, istraživanja razvoja stopala pokazala su da se stopala kod beba najbolje razvijaju kada su bosa. U skladu sa tim, idealna cipela pruža bebi direktan kontakt sa podlogom, pružajući samo bolju ravnotežu i podršku stopalima i lukovima da se prirodno razvijaju. 
Naravno, dete ne treba da ide napolje bosonogo. Mnoge kompanije sada nude veliki izbor mekanih kožnih ili platnenih cipela koje omogućavaju koži da diše i imaju lagane i mekane đonove, i koje štite dečje stopalo, a ujedno su udobne i ne klizaju se. Kad god možete, kupujte cipele sa čičak trakom. Tako će se cipele najbolje prilagoditi dečijem stopalu i dete će ih lako obuvati i izuvati.
 
Prava veličina
Ponekad ćete poželeti da kupite cipele koje su veće da bi ih dete duže nosilo.  Velika greška! Osim što će biti neudobne, velike cipele će takođe da ometaju ravnotežu deteta koje je još uvek nestabilno. Specijalisti za dečju obuću će vam pomoći da tačno izmerite dečje stopalo. 
 
Kupovina sledećeg broja
Bebe imaju debeljuškasta stopala koja nisu previše osetljiva. Vaše dete verovatno neće ni primetiti kada mu cipele okračaju. Na vama je da redovno proveravate cipele pritiskom na prednji deo cipele dok dete stoji: treba da postoji prostor od oko jednog centimetra između vrha cipele i detetovog prsta. Deci noga obično raste tim tempom da su im nove cipele potrebne na svaka četiri meseca dok ne napune tri godine, tako da ćete imati poveliku kolekciju cipela do tad! 
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.