Pripreme za Božić sa vašom bebomApril 2017

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! Dajemo vam deset sjajnih ideja kako da deci približite čaroliju novogodišnjih i božićnih praznika i da im pružite prve čarobne uspomene.
 
1. Od rođenja: Otisak stopala
Originalan novogodišnji poklon može da bude otisak stopala ili šake vaše bebe. Možete da kupite set za pravljenje otisaka ili da napravite sami testo za otisak tako što ćete pomešate dva tipa brašna, malo soli i vode. Lagano pritisnite bebinu šaku ili stopalo na testo, a onda testo koje ste dobili otiskom pecite na 120°C dva sata. Ovo je divna uspomena iz detinjstva, i za vas i za bake i deke!
 
2. Od rođenja: Novogodišnje igre
Napravite odabir prazničnih pesama, uzmite bebu i lagano plešite. Odaberite brzinu i ritam muzike na osnovu reakcija vaše bebe; brzo ćete shvatiti kakva muzika joj se sviđa. Možete da probate da plešete kada vam je beba uznemirena i nervozna. Dodir i njihanje će brzo umiriti bebu i najverovatnije će vam zaspati u naručju.
 
3. Od trećeg meseca: Učenje o različitim teksturama
Sa navršena tri meseca, vaša beba još uvek ne ume da podigne predmete, ali ume da pravi razliku između različitih materijala. Odaberite novogodišnje ukrase od različitih materijala, kao što su mekani venčići, loptice punjene perjem ili polistirenom, šišarke i male plišane životinje, a onda ih dajte bebi da ih dodirne. Na taj način ćete zabaviti bebu i ujedno stimulisati njeno čulo dodira.  
 
4. Od šestog meseca: Sjaj novogodišnjih svetiljki
Tokom sezone praznika, vaša beba će biti oduševljena ukrašenim ulicama i Novogodišnjim svetiljkama. Utoplite bebu i ponesite je u rukama ili u nosiljci i krenite zajedno da istražujete kako je okićen i osvetljen vaš komšiluk. Ukoliko živite u gradu, raznobojni izlozi prodavnica sigurno će biti interesantni vašoj bebi.
 
5. Od šestog meseca: Mirisi praznika
Od najranijeg uzrasta, bebe imaju visoko razvijeno čulo mirisa. Postavite bebu na udobno mesto, a onda joj predstavite različite mirise Božića da biste stimulisali njeno čulo mirisa, kao što su: kolač sa cimetom, grančica jelke, parče torte, ili kora mandarine. Svaki put jasno izgovorite ime predmeta koji pokazujete bebi. 
 
6. Nakon prvog rođendana: Moja prva novogodišnja jelka
Šta je veći simbol praznika od novogodišnje jelke? Ukoliko je vaša beba još uvek mala da sama kiti jelku, biće joj zabavno da to radi sa vama. Dajte bebi vremena da razgleda kutiju sa ukrasima (pre toga izvadite lomljive predmete), a onda podignite bebu i stavite ukras na jelku zajedno. Možete da kupite venčić sa treperavim lampicama koji će očarati vašu bebu!
 
7. Od 18 meseci: Šumsko bogatstvo
Tokom zime, šuma nudi mnoštvo izazova za mališane. To je divno vreme za porodične šetnje po šumama, u kojima vaše dete može da sakuplja lišće, mahovinu, kestenje, žireve i kamenčiće među drvećem. Vaša beba će se zabavljati prikupljajući sve što joj izgleda interesantno. Kada dođete kući, iskoristite sve te stvarčice da napravite potpuno prirodnu prazničnu dekoraciju. 
 
8. Od 18 meseci: Dekorativni kolači 
Napravite kolače tako što ćete pomešati tri jaja, 500 g brašna, 200 g rastopljenog brašna i 200 g šećera u prahu. Ukoliko želite, dodajte cimet, vanilu ili koru pomorandže ili limuna. Istanjite testo, a onda pokažite detetu kako da iseče kolače uz pomoć modli u obliku zvezde, jelke, meseca, srca, itd. Biće im, naravno, potrebna vaša pomoć, u zavisnosti od uzrasta! Zatim možete da dekorišete kolače suvim grožđem, čokoladnim mrvicama  ili šećerom, a onda ih pecite na 150°C 15 minuta.
 
9. Od dve godine pa nadalje: Ukrašavanje kuće
Predložite detetu da napravi ukrase za jelku od testa koristeći modle za kolače u raznim oblicima. Koristite slamku ili čačkalicu da probušite rupicu na svakom obliku, da biste mogli da okačite ukras na jelku. Ispecite ukrase i dajte detetu da ih oboji, zalepi šljokice ili perje na njih, itd. Nakon što provučete ukrasne trake kroz rupice koje ste napravili, možete da okačite ukrase na jelku. Onda možete kupiti obične kartonske ili plastične kugle za jelku u prodavnicama materijala i predložiti detetu da ih ukrasi.
 
10. Od dve godine pa na dalje: Moj prvi kalendar
Kupite kalendar za odbrojavanje do nove godine ili ga napravite sami. Popunite svaki datum nekim malim iznenađenjem za vaše dete, kao što je sjajna slika, kockica čokolade, igračkica ili ukras za jelku. Dete će brzo shvatiti o čemu se radi i željno će iščekivati da otvori novi džep svakog jutra! 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.666665

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.913045

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4.333335

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.