Pranje bebinih zuba po prvi put

Pranje bebinih zuba po prvi put

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.
 
Kada treba početi?
Bebini prvi zubi obično počnu da se pojavljuju oko šestog meseca. Najbolje bi bilo da se odmah počne sa pranjem, jer i mlečni zubići mogu da se pokvare. Samo pređite kompresom natopljenom mlakom vodom preko desni ujutru i uveče, da biste očistili vrhove njihovih zubića.
Takođe je dobro prati zube pred detetom: ukoliko im pokažete kako vi perete zube, i oni će želeti da vas imitiraju. Od 18. meseca možete da date svom detetu četkicu za zube i da počnete zajedno da je koristite. Kada dete napuni dve godine, možete da počnete da dodajete pastu za zube u količini veličine zrna graška. Naravno, deca neće shvatiti odmah šta treba da rade, i verovatno će samo želeti da žvaću četkicu, a ne da je koriste. Pustite ih da se igraju, a onda vi preuzmite i operite im zubiće, ukoliko vam dozvole. Pravite male kružne pokrete četkicom i koncentrišite se i na zubiće koji izbijaju. Ukoliko vam ne dozvoljavaju da im perete zube, ne insistirajte da ne biste stvorili otpor kod njih. Pokušajte ponovo narednog dana.
Verovatno ćete morati da im pomažete pri pranju zuba dok ne napune pet ili šest godina, a onda će moći to da rade samostalno. Naučite ih da peru zube bar dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska u krevet: kada ih formiraju, dobre navike će zadržati i kasnije u životu.
 
Važno je odabrati pravu četkicu
Desni i zubi vaše bebe su veoma osetljivi. Da ih ne biste iritirali, odaberite malu četkicu sa mekim dlačicama, posebno namenjenu deci mlađoj od tri godine. Ima puno različitih modela i vrsta četkica sa njihovim omiljenim likovima i junacima, što je još jedan od načina da ih podstaknete da peru zubiće. Vodite računa da menjate četkicu na tri meseca ili češće ukoliko se dlačice istroše. 
Što se tiče pasti za zube, treba da kupujete paste shodno uzrastu deteta: paste su posebno formulisane za decu i sadrže manje fluora od pasti za odrasle. Izbegavajte ukuse mentola, jer su oni prejaki za decu. Probajte sa voćnim ukusima, kao što su jagoda ili malina: ove ukuse deca vole, i možda će čak želeti i da progutaju paste sa tim ukusima. Ukoliko vaše dete proguta pastu, ne brinite, paste za decu su potpuno bezbedne.  
 
Dobre navike za zdrave zube
Mlečni zubi imaju tanji sloj gleđi na površini od stalnih zuba. To ih čini osetljivijim na kvarenje. Ako se zub pokvari, potrebno je brzo reagovati, jer se kvar brzo širi. Da bi zubi ostali zdravi, potrebno je redovno pranje, ali to je samo pola posla. Najvažnije je da dete razvije zdrave navike u ishrani, ograničavanjem količine šećera koje dete konzumira, a posebno slatkih pića. Pokušajte da odviknete dete od navike da pije mleko ili sok iz flašice pre spavanja jer je to loše za zube. Nakon pranja zuba uveče, dete može da pije samo vodu i ništa više.
 
Dajte komentar

Pošalji