PRVI PORODIČNI ODMORApril 2017

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti. Od odabira destinacije do pakovanja kofera – evo nekoliko saveta za uspešan odmor sa novorođenom bebom!
 
Idealna destinacija
Sa bebom ne treba da idete na mesta na kojima je temperatura preko 30°C, kao ni u zemlje za koje vam je potrebna posebna vakcinacija ili koje imaju loše higijenske uslove. Sačekajte nekoliko godina pre nego što krenete u Afriku, Amazoniju ili na Himalaje.
Možete da idete na planinu, ali ne višu od 1500 m nadmorske visine. Na višim planinama beba će imati problema sa bubnim opnama zbog niskog pritiska. Možete da idete i na plažu, ali vodite računa o UV zračenju: bebu nikada ne treba izlagati direktnom suncu! 
Selo je idealna destinacija za bebu. Mirno je, klima je umerena i ima puno hladovine, a to je sve što vam je potrebno za miran porodični odmor.
 
Kolima, vozom ili avionom!
Sa bebom možete putovati bilo kojim prevoznim sredstvom, ukoliko preduzmete mere predostrožnosti. Ukoliko idete kolima, beba treba da bude u auto-sedištu koje odgovara važećim standardima u zemlji, i koje je odgovarajuće za uzrast deteta. Sedište treba da bude nagnuto i beba treba da sedi okrenuta prema sedištu u prvih nekoliko meseci. Nikada ne vozite bebu u kolevci, čak i ako spava tokom vožnje. Tokom putovanja gledajte da su vam sve potrebne stvari na dohvat ruke: pelene, vlažne maramice, flašice (ako ne dojite), rezervna odeća i keksići, ukoliko je dete starije od devet meseci. Obavezno pravite pauze na dva sata, da bi se vozač odmorio i da bi bebi bilo zanimljivije!
Kada beba napuni mesec dana, možete da putujete i avionom: samo zapamtite da bebi dajete da pije (na flašicu ili  da doji) tokom poletanja i sletanja, da je ne bi bolele uši i vodite računa o klimi, koja može da isuši i ohladi vazduh. Pokrijte bebu i dajte joj dovoljno tečnosti.  
 
Stvari koje treba da ponesete sa sobom
Veoma često, odlazak na odmor sa bebom može izgledati kao selidba. Proverite da li u smeštaju u kome odsedate imaju mašinu za veš. To je važno, jer onda nećete morati da nosite svu bebinu garderobu na put. Nemojte da  nosite nepotrebne stvari, a odaberite one stvari koje mogu da vam uštede prostor, npr. nosite maramu za nošenje ili kengur nosiljku umesto kolica. Ponesite kadicu na naduvavanje za kupanje bebe, za spavanje koristite kolevku ili prenosivi krevetac, itd. 
Proizvode za higijenu i kupanje ponesite sa sobom, ali u manjim pakovanjima. I ne zaboravite vlažne maramice, koje su veoma praktične za putovanja. Obavezno ponesite proizvode za sunčanje sa  visokim stepenom zaštite tokom letnjih meseci, koji su posebno formulisani za bebe i nemojte da zaboravite kapu ili šešir i naočare. 
 
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
1

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.