Otkrijte rekreaciju za bebeApril 2017

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine.

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine. Tamo mogu da puze, prevrću se, skaču, trče, jednom rečju – da se zabavljaju! A za vas je ovo odlična prilika da se igrate i uživate sa vašim mališanom!  
 
Bebe su pune energije i ne mogu da sede na jednom mestu! One vole da istražuju svet oko sebe, ispituju sopstvene mogućnosti i igraju se sa drugom decom. 
Vežbe i sportove za bebe i decu vode stručnjaci za psihomotorni razvoj i osobe koje su prošle odgovarajuće obuke, i program je osmišljen sa ciljem da se kod dece razvijaju motoričke veštine i koordinacija pokreta i unapredi ravnoteža i fizička svest, što su sve važne faze razvoja. Odlazak na vežbe predstavlja odličan način da se deca priviknu na društvo druge dece, posebno ukoliko ne idu u vrtić. 
 
Bezbedno okruženje za igru
Vežbaonice su mesta na kojima je sve podređeno bezbednosti dece, podovi su od penaste podloge, prostor je ispunjen loptama, mekanim tunelima i preprekama, i predstavljaju idealno mesto za dečiju zabavu i igru, bez bojazni od povrede. 
Roditelji, bake, deke ili dadilje moraju da budu sa bebom da bi je stimulisali i da bi se osećala sigurno. Čak i ako je dete starije, preporučujemo vam da ne propustite priliku da provedete vreme u igri sa vašim detetom. 
 
Stimulacija i raznovrsne aktivnosti
U vežbaonice možete da vodite bebe od pet ili šest meseci, ili bebe koje uče da hodaju, pa sve do šeste godine. Deca vežbaju u malim grupama, po uzrastu, i vežbice najčešće traju između 45 minuta ili sat, da ne bi bilo predugo za malu decu. 
Aktivnosti se razlikuju u zavisnosti od uzrasta i praćene su muzikom. Na početku se deca upoznaju sa trenerima i drugom decom, a onda najmlađi (uzrasta oko 18 meseci) rade motoričke vežbe (prenošenje predmeta sa mesta na mesto, hvatanje predmeta stopalima, pljeskanje rukama, itd.) u ležećem ili sedećem položaju. Nakon toga rade vežbe hodanja, trčanja, skakanja, prevrtanja, premetanja i igre sa loptom. 
Starija deca mogu da prelaze lakše poligone sa preprekama, rade određene pokrete u serijama, vežbaju ravnotežu kroz igru ili se penju na manje penjalice. Ovo im pomaže da kontrolišu i razvijaju motoričke sposobnosti.
U vežbaonicama deca ne rade isključivo fizičke aktivnosti. Oni pevaju pesmice, plešu u krugu i igraju se u grupama. Neki klubovi u ponudi imaju i masažu za mališane.  Časovi se obično završavaju mirnim aktivnostima i nežnom, opuštajućom muzikom.
 
Praktični saveti
Spremni ste za vežbaonicu? Da bi i vama i vašem detetu bilo zabavno, poslušajte sledeće savete…
  • Obucite detetu komotnu, udobnu odeću (majicu i donji deo trenerke ili helanke) da bi im bilo lako da se kreću. Da bi vežbali ravnotežu u direktnom kontaktu sa podlogom, izujte im cipelice. 
  • Idite na vežbice u periodu dana kada je dete budno i puno energije. Nemojte da idete u vreme kada vaše dete inače odmara ili odmah posle jela, jer im tada neće prijati skakanje!
  • Ukoliko dete ne želi da učestvuje u aktivnostima, pustite ga da razgleda prostor. Ne forsirajte ga da se uključi. Samo ostanite i gledajte drugu decu. Ili idite kući i dođite sledeći put. Vežbaonice treba da budu izvor zabave za mališane. 
  • Ponesite vodu i nešto za grickanje. Posle vežbica deca mogu da ožedne i ogladne!
  • Konačno, po povratku kući, osmislite neku mirniju aktivnost, jer će deca biti umorna nakon ove zabave.
  •  
Dajte komentar

Pošalji

Pročitajte još:

4

Praznici se približavaju i ovaj period godine je posebno interesantan mališanima! 

5

Uskršnja jaja, kokoške, zvončići i zeke čine Uskrs izvorom radosti i zabave za decu. 

3.25

Skidanje pelena je veoma važan korak u razvoju kod dece: postepeno učenje kontrole fizioloških potreba predstavlja korak napred u odrastanju. 

1.857145

Ukoliko vaša beba ima prve zubiće, odmah treba da počnete da vodite brigu o njima! Kada je u pitanju zdravlje zuba, najvažnije je rano steći pravilne navike da bi se izbeglo kvarenje zuba.

4

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom.

0
Kada dođe vreme da se za bebu kupuju prve cipele, kako da znate koje da odaberete od mnoštva modela u prodavnicama? Ne treba da birate najlepši par, već treba da obratite pažnju na neke važne stvari!
 
2.666665
Deca i muzika, tu postoji divna veza... 
4.5

Dok su koristi osteopatije kod odraslih dobro poznate, većina ljudi nije upoznata sa njenim koristima kod beba.

0

Kako se približavaju odmori, pakovanje kofera za putovanje sa bebom može delovati kao selidba!

3.809525

Vaša trudnoća je počela pre tačno godinu dana... sa navršena tri meseca novorođenče postaje beba koja se otvara prema svetu oko sebe.

4

Prošlo je već pola godine od kad je vaš mali paketić radosti došao na svet. Za samo šest meseci, vaše nežno novorođenče se pretvorilo u veselu i brbljivu bebu koja je zainteresovana sa svet oko sebe. 

0

Približavaju se odmori. Ukoliko ste, pre nego što ste dobili dete, naprečac odlučivali o odlasku na odmor, takva navika će se sigurno promeniti.

0

Mnogi roditelji se opredeljuju za vrtiće kao bezbedan i stimulativan način čuvanja dece, ali nije lako ostaviti bebu koju nikada pre niste ostavljali, i ostaviti je sa puno nepoznatih ljudi… 

2.333335

Zima je skoro stigla i verovatno već razmišljate o prvom porodičnom zimovanju? Da li je beba spremna da ide na planinu? 

0

Kada dođe vreme da se vratite na posao, angažovanje dadilje pruža značajne prednosti.

3.75

Oko šestog meseca, vaša beba počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.