REKREACIJA ZA BEBE

Otkrijte rekreaciju za bebe

Vežbaonice za decu predstavljaju odličan način da bebe od šest meseci do šest godina razvijaju motoričke i socijalne veštine. Tamo mogu da puze, prevrću se, skaču, trče, jednom rečju – da se zabavljaju! A za vas je ovo odlična prilika da se igrate i uživate sa vašim mališanom!  
 
Bebe su pune energije i ne mogu da sede na jednom mestu! One vole da istražuju svet oko sebe, ispituju sopstvene mogućnosti i igraju se sa drugom decom. 
Vežbe i sportove za bebe i decu vode stručnjaci za psihomotorni razvoj i osobe koje su prošle odgovarajuće obuke, i program je osmišljen sa ciljem da se kod dece razvijaju motoričke veštine i koordinacija pokreta i unapredi ravnoteža i fizička svest, što su sve važne faze razvoja. Odlazak na vežbe predstavlja odličan način da se deca priviknu na društvo druge dece, posebno ukoliko ne idu u vrtić. 
 
Bezbedno okruženje za igru
Vežbaonice su mesta na kojima je sve podređeno bezbednosti dece, podovi su od penaste podloge, prostor je ispunjen loptama, mekanim tunelima i preprekama, i predstavljaju idealno mesto za dečiju zabavu i igru, bez bojazni od povrede. 
Roditelji, bake, deke ili dadilje moraju da budu sa bebom da bi je stimulisali i da bi se osećala sigurno. Čak i ako je dete starije, preporučujemo vam da ne propustite priliku da provedete vreme u igri sa vašim detetom. 
 
Stimulacija i raznovrsne aktivnosti
U vežbaonice možete da vodite bebe od pet ili šest meseci, ili bebe koje uče da hodaju, pa sve do šeste godine. Deca vežbaju u malim grupama, po uzrastu, i vežbice najčešće traju između 45 minuta ili sat, da ne bi bilo predugo za malu decu. 
Aktivnosti se razlikuju u zavisnosti od uzrasta i praćene su muzikom. Na početku se deca upoznaju sa trenerima i drugom decom, a onda najmlađi (uzrasta oko 18 meseci) rade motoričke vežbe (prenošenje predmeta sa mesta na mesto, hvatanje predmeta stopalima, pljeskanje rukama, itd.) u ležećem ili sedećem položaju. Nakon toga rade vežbe hodanja, trčanja, skakanja, prevrtanja, premetanja i igre sa loptom. 
Starija deca mogu da prelaze lakše poligone sa preprekama, rade određene pokrete u serijama, vežbaju ravnotežu kroz igru ili se penju na manje penjalice. Ovo im pomaže da kontrolišu i razvijaju motoričke sposobnosti.
U vežbaonicama deca ne rade isključivo fizičke aktivnosti. Oni pevaju pesmice, plešu u krugu i igraju se u grupama. Neki klubovi u ponudi imaju i masažu za mališane.  Časovi se obično završavaju mirnim aktivnostima i nežnom, opuštajućom muzikom.
 
Praktični saveti
Spremni ste za vežbaonicu? Da bi i vama i vašem detetu bilo zabavno, poslušajte sledeće savete…
  • Obucite detetu komotnu, udobnu odeću (majicu i donji deo trenerke ili helanke) da bi im bilo lako da se kreću. Da bi vežbali ravnotežu u direktnom kontaktu sa podlogom, izujte im cipelice. 
  • Idite na vežbice u periodu dana kada je dete budno i puno energije. Nemojte da idete u vreme kada vaše dete inače odmara ili odmah posle jela, jer im tada neće prijati skakanje!
  • Ukoliko dete ne želi da učestvuje u aktivnostima, pustite ga da razgleda prostor. Ne forsirajte ga da se uključi. Samo ostanite i gledajte drugu decu. Ili idite kući i dođite sledeći put. Vežbaonice treba da budu izvor zabave za mališane. 
  • Ponesite vodu i nešto za grickanje. Posle vežbica deca mogu da ožedne i ogladne!
  • Konačno, po povratku kući, osmislite neku mirniju aktivnost, jer će deca biti umorna nakon ove zabave.
 
Dajte komentar

Pošalji