Spavanje

Moja beba ima problem sa spavanjem zbog atopične kože. Šta da radim?

Problemi sa spavanjem i atopična koža

 

Problemi sa spavanjem su ključni simptom atopične kože. Kada se postavi dijagnoza, osećaj svraba može da objasni probleme sa spavanjem.
 
Ukoliko se svrab još nije pojavio, ali očekujete da se pojavi, pružite bebi nežnost i umirite je i primenite emolijentne proizvode za negu da biste sprečili njihovu pojavu.
 
Atopične upale i crvenilo: kako poboljšati san svoje bebe
 
Da li se pojavilo crvenilo? Ako jeste, emolijentna nega može da pruži trenutni osećaj olakšanja svraba. Slobodno više puta nanesite emolijens, čak i ako ste prethodno hidrirali kožu deteta, samo izbegavajte delove koji cure; koristite lekove koje propiše doktor.   
 
Da biste pomogli detetu da zaspi, izmasirajte ga. Ukoliko je dete dovoljno veliko, možete da mu objasnite šta se dešava, da ga ohrabrite i da mu kažete da će svrab nestati. Možete i da ispričate detetu priču. To će mu skrenuti misli na nešto drugo da bi zaboravilo na neprijatnost nakratko.  Smanjite grejanje ukoliko je pretoplo u sobi. Idealna temperatura tokom noći je 18° C da bi se izbeglo sušenje vazduha (videti atopična koža: saveti u vezi sa životnim prostorom).
 
Neki delovi tela su manje ili više zahvaćeni, u zavisnosti od uzrasta (videti Lečenje atopijskog dermatitisa: može li da se popravi stanje ili da nestane?). Ako dete ne može da vam kaže gde ga tačno svrbi, ukoliko puno plače ili ukoliko još ne govori, treba da proverite da li ima crvene pečate na koži i tretirate ih, da biste umirili dete: 
- Ako je dete mlađe od godinu dana, obratite posebnu pažnju na obraze, čelo, ruke i stomak.  
- Nakon godinu dana, atopijski dermatitis seli se u prevoje na koži: laktove, noge ili iza ušiju. 
- Sa tri ili četiri godine, pa sve do pete ili šeste godine, crvenilo se smeta na lice i šake, oko usta i na kapke. se pojavljuje na licu, šakama, oko usta i na kapcima.
 
Kada nanesete emolijens, svrab se ublažava za 95% zahvaljujući posebnim formulama emolijentnog balzama ili emolijentne kreme. Trebalo bi da masaža i emolijens opuste dete i da nastavi da spava. 
 

 

Dajte komentar

Pošalji