Let avionom sa vašom bebom

Let avionom sa vašom bebom

Možda ćete ovog leta prvi put leteti avionom sa vašom bebom. Putovanje avionom sa malim detetom je lakše nego što pretpostavljate, posebno ukoliko ste dobro organizovani! Evo nekoliko saveta koji će olakšati putovanje avionom sa vašim mališanom. 
 
Da li postoji starosna granica?
Bebe mogu da lete avionom od najranijeg uzrasta. Ukoliko je beba zdrava i nije prevremeno rođena, većina avio-kompanija dozvoljava let avionom sa navršenih nedelju dana za kraće letove, ili sa navršene tri nedelje za duže letove.
Ipak, ukoliko možete da odložite putovanje, najbolje bi bilo da sačekate da beba primi prve vakcine, jer se virusi brže šire u zatvorenim prostorima. Vaša beba je premala da bi dobila vakcine protiv određenih bolesti (malarija, žuta groznica, itd.) tako da je najbolje da ne putujete u zemlje u kojima su zastupljene ove bolesti. Ukoliko je vaša beba prevremeno rođena ili ima zdravstvenih problema, uvek se posavetujte sa lekarom pre putovanja.
 
Pripremite se za putovanje
Za vašu bebu važe ista pravila kao i za vas. Proverite šta vam tačno treba, da biste izbegli neprijatnosti na aerodromu. Potreban vam je pasoš za bebu (i viza, ukoliko je potrebna). Pripremite sva dokumenta na vreme, potrebno je neko vreme da se dobije pasoš. 
Pri rezervaciji karte obavestite avio-kompaniju da putujete sa bebom. Dobićete prostranije mesto, kolevku ili čak i krevetac za bebu, zavisno od avio-kompanije. Najveći broj avio-kompanija prihvata korpu za bebu ili auto-sedište. Ukoliko vam je potrebno posebno mesto za bebu, potrebno je to da naglasite. U suprotnom, sve bebe mlađe od dve godine putuju u krilu roditelja. Tako je jeftinije, ali ne mnogo udobno.  
Sklopiva kolica ponekad mogu da se unesu u avion, dok se velika kolica predaju na aerodromu. Raspitajte se unapred. Zgodno je poneti nosiljku koja će vam biti korisna i nakon čekiranja. 
 
Saveti za mirno putovanje
Iskoristite maksimalno i svoj i bebin ručni prtljag i ponesite rezervne pelene, maramice i odeću – za vas i bebu! Ukoliko obori čašu ili povrati na vaše rame, ne želite da provedete ceo let razmišljajući o tome da je trebalo da spakujete rezervnu odeću.
Iako odraslima nije dozvoljeno da unose tečnost u avion, ovo pravilo ne važi za bebe. Formulu za bebe možete uneti u avion, kao i vodu i male činije za hranjenje bebe. Osoblje obezbeđenja može da traži od vas da probate malu količinu formule, pre nego što je unesete u avion – upozorili smo vas! Da bi vam bilo lakše, spakujte hranu i vodu za bebe u posude koje mogu ponovo da se zatvore. Ostalu tečnost, vodu za čišćenje, kremu ili fiziološki serum, možete da ponesete u količini od po 100 ml, pa odvojte takva pakovanja za put.
Pri poletanju i sletanju, beba može da oseti bol u ušima, usled promene pritiska. Jedini način da se reguliše pritisak u ušima jeste da im date da piju na flašicu, da sisaju cuclu ili da podojite svoju bebu. Ukoliko je bebin nos zapušen, očistite ga pre letanja i čim počne sletanje.
Avioni su klimatizovani i u njima može da bude pomalo hladno, pa se setite da pokrijete bebu i ponesite ćebe i kapicu uz rezervnu odeću, da se beba ne bi prehladila. 
 
Zabavite svoju bebu
Iako će novorođenče najviše voleti da spava u vašem naručju tokom celog putovanja, starija deca neće želeti sede mirna tokom leta. Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu. 
Za duža putovanja, najbolje bi bilo da letite noću: onda ćete i vi i vaša beba spavati tokom leta. Ponesite neku bebinu igračku u avion – samo proverite da ne pravi veliku buku, da ne biste uznemiravali ostale putnike! Najbolje bi bilo da ponesete knjige, ćebence, automobilčiće, pribor za crtanje i druge stvari kojima beba može da se igra u tišini, u zavisnosti od uzrasta, naravno. 
Skrenite bebi pažnju na stvari oko nje, kao što su ljudi koji se kreću kroz prolaz, stjuardese, ili nebo i oblake. To je odličan način da beba otkriva svet oko sebe! Crtani filmovi su obično dostupni u avionu, i to je dobar način da se bebi skrene pažnja nakratko. Ukoliko je beba uznemirena ili joj je dosadno, prošetajte je po avionu, uz dopuštenje osoblja, naravno! Svaka promena će im prijati.
 
Dajte komentar

Pošalji