Prvi znaci atopije

Da li moja beba ima atopičnu kožu?

Prvi znaci 
 
"Vaša beba se budi iz sna, uplakana i sa crvenim obrazima! Loš san? Pretopla prostorija? Gladna je? Ili je to znak prvih upala, što ukazuje na simptome atopične kože? Kada primetite crvenilo i loše raspoloženje, normalno je da posumnjate.
 

U ovom uzrastu ne možete da pitate bebu kako se oseća, jer se atopična koža obično javlja nakon drugog meseca života. Možete da procenite na osnovu nekih jednostavnih znakova: 
- Da li vi ili vaš partner imate atopičnu kožu?
Nasledni faktori su sigurni znaci (videti atopična koža). Ovo je veoma važna informacija, jer ćete moći da sprovedete preventivnu negu, od rođenja, koja može da smanji mogućnost da vaše dete razvije atopijsku kožu za 33% do 50%. (1)
- Ukoliko je koža vaše bebe veoma suva i ostaje suva i gruba iako je mažete i hidrirate. Na nekim mestima može da počne da se pojavljuje ljuštenje kože. 
- Vaša beba ima problem sa spavanjem: tačno je da mnogo stvari može izazvati problem sa spavanjem, ali ukoliko ima još nekoliko drugih simptoma, to može biti druga indikacija (videti Moja beba ima problema sa spavanjem).
- Crveni pečati počinju da se pojavljuj na bradi, obrazima, rukama i stomaku: ovo su skoro sigurno znaci atopične kože. Ukoliko se pojavi curenje iz nekog od ovih pečata, onda nema sumnje da je to faza upale (videti Kada možemo da se nadamo da će doći do poboljšanja ili nestanka atopijskog dermatitisa?)  "
 
Prve akutne faze
 
"Šta se tačno događa u akutnoj fazi?
Upala uvek nastaje na isti način: na početku se pojavljuje crvenilo od češanja. Ovo crvenilo izaziva blago oticanje kože, što je čini debljom. Mogu da se jave mali, slabo vidljivi plikovi. Kada ti plikovi počnu da cure,  može da se pojavi providna tečnost. Plikovi mogu da formiraju kraste i nestanu sami od sebe. Ne brinite. Bez obzira na to kolika je jačina upale, ona neće ostaviti ožiljke na koži. Treba da sprečite bebu da se češe koliko god je to moguće da biste izbegli neprijatan osećaj i pojavu sekundarne infekcije. Ovo možete sprečiti primenom posebne nege za bebe/decu kao što je emolijentni balzam ili krema i primenom mera koje umiruju bebinu kožu (videti Nega atopične  kože)."
 
Atopična koža, crvenilo, alergije: pitajte doktora za savet
 
Čim posumnjate da vaša beba ima atopičnu kožu, najbolje bi bilo da se obratite pedijatru, da bi potvrdio dijagnozu. Ukoliko se atopija kod vašeg deteta javlja i kao reakcija na hranu, lekar će vas uputiti kod dermatologa ili alergologa. Ovi specijalisti će vam propisati posebnu terapiju za kožu u akutnoj fazi. U intervalima bez upale, možete da usvojite neke navike da biste sprečili upalu (videti Kako sprečiti pojavu atopične kože).
 
 
(1) Source: Eric L. Simpson, 2014, Horimukai 2014.
Dajte komentar

Pošalji