Aktivnosti

Bazen, sport, igra: Koje aktivnosti su pogodne sa dete sa atopičnom kožom?

Da li vaše dete može da se bavi svim aktivnostima ukoliko ima atopični kožu? U principu, da. Dete treba da uživa u svom detinjstvu. Ipak, treba preduzeti mere kako bi se izbegao uticaj štetnih faktora na kožu, koji bi pokrenuli reakciju imunog sistema (videti tekst o atopičnoj koži). 
 
U vodi
 
Da li vaše dete voli plivanje u bazenima ili moru? Hlor u bazenu i so u moru mogu da nadraže kožu. Pre ulaska u vodu obavezno nanesite emolijentnu kremu koju inače koristite (videti članak o emolijentnoj nezi). Ukoliko se dete kupa napolju, zaštitite ga losionom sa visokom UV zaštitom posebno namenjenim bebama i deci, koji odgovara deci sa atopičnom kožom. Sada može da skače po talasima.
 
S vremena na vreme, možete da proverite da li se pojavljuje crvenilo. Ukoliko primetite pečate, istuširajte dete čistom vodom kada završi sa igranjem u vodi.
 
Kad dođete kući, okupajte dete Stelatopia sindet kremom za tuširanje, šamponom i namažite emolijentnim balzamom, ovoga puta obilnije i u mirnoj atmosferi. Ukoliko je crvenilo i dalje prisutno, možete da primenite terapiju koju je propisao lekar (videti lečenje atopične kože). Sada je vaše dete čisto i zaštićeno. 
 
I dalje se pitate da li dete treba da se kupa u moru ili na bazenu. U slučaju upale to pitanje nećete ni postaviti, jer će kontakt sa jodom ili hlorom biti bolan za dete, i neće želeti da ide u vodu.  U mirnim periodima, plivanje je pogodna aktivnost, jer ne izaziva znojenje.
 
U bašti i na drugom mestu
 
Ono što treba uzeti u obzir je znojenje tokom igre ili aktivnosti. Idealno bi bilo odabrati mirne aktivnosti koje su zanimljive i odgovarajuće za uzrast: klikeri, kuglanje, žmurke, potraga za blagom, u krug, u krug, mnogo je ideja. 
 
Koje sportove treba odabrati da biste izbegli upale?
 
Košarka, fudbal, odbojka, ples, atletika: sve ove aktivnosti zahtevaju puno energije i izazivaju  znojenje, pa čak i toplotni udar. Ne zaboravite  intenzivne aktivnosti napolju sa drugarima: trkanje, jurke, premet, itd. Da biste održali temperaturu detetovog tela stabilnom, možete da uradite sledeće:
- Pripremite neku laganu pamučnu odeću (1);
- Ako je moguće, obucite detetu pantalone i majice dugih rukava. Ukoliko bude želelo da se valja po travi ili pesku, koža će mu biti zaštićena.
- Tokom leta, predložite da se utakmice igraju na kraju dana, kada nije vruće.
- Koristite raspršivač vode da osvežite dete, pa ga onda obrišite papirnim ubrusima.
- Posle svake aktivnosti, kratko istuširajte dete i nanesite mu emolijentnu  kremu.
- Emolijens možete nanositi i pre aktivnosti.
 
Ukoliko se javi upala, treba prekinuti sa svim aktivnostima ma nekoliko dana, do povlačenja simptoma. U tom periodu možete da se igrate unutra, crtate, itd.
 
(1) Pročitajte Šta treba da nose osobe sa atopičnom kožom?
Dajte komentar

Pošalji