Klimatski uslovi

Atopična koža: uticaj klimatskih uslova i godišnjih doba na akutne faze ekcema

Klimatski uslovi i godišnja doba: Da li utiču na atopičnu kožu?
 
Klimatski uslovi mogu imati uticaj na pojavu atopične kože i javljanje akutnih faza upale. 
 
Postoji jedna veoma jednostavna činjenica: atopična koža voli sve što isušuje kožu, utiče na znojenje ili je dovodi u kontakt sa alergenima (videti deo o atopičnoj koži). Vetar može da doprinese atopičnoj koži jer isušuje, ali ni vlažna ni umerena klima ne utiče baš najbolje, iako vlažna klima omogućava koži da zadrži hidriranost, a umerena klima ne izaziva veliku vrućinu.

 

Sprečite upale atopične kože u svako godišnje doba

 

Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane.
 
- Prednost proleća jeste temperatura vazduha. Nije prevruće, nije hladno, već baš kako treba. Nažalost, to je i sezona polena i vreme kada se uređuje bašta i kosi trava. Miris pokošene trave je divan, ali može da iritira kožu. Vodite računa da: 
- Smanjite aktivnosti ili skratite vreme provedeno napolju da biste izbegli kontakt sa polenom ukoliko je vaše dete osetljivo na to.
- upravo zbog polena treba da izbegavate i sušenje dečjeg veša napolju.
- Treba da birate pantalone ili majice dugih rukava da biste zaštitili ruke i noge vašeg deteta od mogućih uzročnika iritacije.
 
Tokom leta pojavljuje se sunce se! Odlične vesti za kožu! Sunce ima koristi za atopičnu kožu, koje potiču iz principa fototerapije: otkriveno je da je pojava atopične kože ređa u regionima sa većim UV indeksom. Ipak, čuvajte se sunčanice i opekotina. Vodite računa da:
- Uvek zaštitite kožu deteta losionom sa visokim UV indeksom, koji odgovara atopičnoj koži. Ne razmišljamo o tome, ali i tokom šetnje gradom ruke, lice i noge izloženi su suncu. U skladu sa tim:
- Ograničite vreme provedeno napolju kada je sunce jako;
-  Odaberite aktivnosti koje ne izazivaju znojenje (1);
- Nanosite emolijentne kreme što češće.
 
Onda dolazi jesen. Nema velikih vrućina, a nije ni previše hladno, a nema ni polena. Nema posebnih upozorenja za jesen, samo uživajte!
 
Dolazi zima. Čak i kad je hladno, ovo je prilično mirno godišnje doba. A ipak:
- Hladan vazduh: kada je oštar, ima isti efekat isušivanja kao vrućina. 
- Pored toga, kada je napolju hladno, oblačimo se toplo, što dovodi do znojenja, koje izaziva osećaj svraba.
Dete mora da nosi jaknu ili kaput, ali, trebalo bi da ga oblačite slojevito, da bi se lakše prilagodilo promenama temperature kada spolja uđe u vrtić (videti Šta treba da nose osobe sa atopičnom kožom)
- Suv vazduh doprinosi suvoći kože, i napolju i unutra, kada je grejanje jako.
 
Zima nije neprijatelj, ali je period koji zahteva najviše pažnje. Ipak, emolijentna nega će i tokom ovog godišnjeg doba biti vaš najveći saveznik
Konačno, treba uzeti u obzir i geografski položaj. Leto nije isto na jugu i na severu. 
 
 
 

 

Dajte komentar

Pošalji