Pripremite stariju decu na dolazak nove bebe u porodični dom

Po povratku kući

 • Prihvatite sve osećaje svoje dece bez ukoravanja, čak i ako pokazuju nezadovoljstvo: povezanost između braće i sestara ne može se stvoriti pod pritiskom i kritikom ćete u njima stvoriti osećaj krivice. Naprotiv, slušajte ih, ohrabrujte ih da se poveravaju i stalno ih uveravajte u svoju bezuslovnu ljubav prema njima.
   
 • Međutim, ne tolerišite nikakvo fizičko ili verbalno nasilje prema bebi: vaša deca nisu obavezna da se raduju prisutnosti mlađeg brata ili sestre niti ih moraju voleti, ali ne smeju ih ni u kojem slučaju povrediti. Umirićete ih kad im pokažete i postavite granice i da štitite bebu, kao što ste i njih štitili kad su bili tek rođeni. Podsećajte ih da je beba sasvim mala i nežna, kao što su i oni sami bili.
   
 • Pazite da ih ne ignorišete kada primetite da su agresivni: samo ćete nežnošću uspeti da otklonite tu agresivnost koja se može još i pojačati ako se osećaju odbačenima.
   
 • Budite pažljivi da zaštitite navike starije dece i ne remetite im svakodnevicu: jaslice, dadilja ili škola, vreme obroka ili spavanja, igre i rituali... Vašoj je deci potrebno da sačuvaju čvrste navike u tom razdoblju velikih promena, posebno ako su još mala.
   
 • Potrudite se da provodite posebne trenutke sa svakim detetom. Da biste to uspeli, neka vas zameni tata ili druge bliske osobe.
   
 • Pazite da ne pričate samo o novorođenčetu, čak i ako zahteva veliki deo vašeg vremena. Obratite pažnju na događaje u životu vaše druge dece: spomenite svaki njihov napredak i iskoristite svaku priliku da ih okarakterišite « odraslim ».

 

 

Dajte komentar

Pošalji