Dojenje - Savet stručnjaka

Podsticanje laktacije

Prvi dani nakon porođaja odlučujući su za dobar početak dojenja. Zapravo, laktacija pre svega zavisi od potražnje vaše bebe: sisanje pokreće izlučivanje dva glavna hormona dojenja, prolaktina i oksitocina. Što vaša beba više i bolje sisa, vi ćete proizvoditi više mleka.


Staviće vam bebu na stomak odmah nakon rođenja. Tada ćete je videti kako spontano traži dojku puzajući i okrećući glavu levo i desno na vašim grudima, sve dok ne uhvati bradavicu. U ovoj potrazi vodi ga iscedak iz vaših grudi koji ima isti miris kao plodova voda. Pustite je da slobodno traži, nemojte joj držati glavu ili je prilepiti uz grudi: tada će odstaknuti. Kad nađe dojku, pustite je da sisa kako joj odgovara, koliko dugo ona želi.


Ako je to moguće, ovo dojenje dobrodošlice mora se dogoditi u prva dva sata nakon rođenja: nakon toga se refleks traženja smanjuje. Međutim, ako zbog carskog reza ili neke druge komplikacije, ne možete dati prvi podoj tako rano, ne brinite: možete i kasnije navoditi bebu prema grudima i staviti bradavicu ispred njenih usta da bi sama počela da sisa.


Nakon rođenja i prva 2 do 3 dana, vaše grudi ne proizvode još uvek mleko nego kolostrum: ova gusta žuto-narandžasta tečnost ima izuzetna nutritivna i protivinfekcijska svojstva. Sadrži sve što je bebi potrebno u prvim danima. To je pre svega pravi koncentrat antitiela, koja će štititi bebu od mnoštva mikroba na koje će nailaziti svake sekunde nakon što napusti vašu matericu.


U ovoj početnoj fazi bitno je da stavljate dete na grudi što je češće moguće: nudite mu dojku nakon svakog buđenja i pustite ga da sisa koliko želi. Proverite da li je njegovo sisanje pravilno na način da gledate da redovno guta.


Često sisanje će stimulisati laktaciju i uzrokovati prvi nadolazak mleka, 48 do 72 sati nakon rođenja: dojke bujaju, postaju tvrde i bolnije. Stavite dete na dojku čim nadođe mleko i vrlo često u danima koji slede, da biste oslobodili grudi napetosti i uspostavili laktaciju.


Broj podoja po danu vrlo je različit od deteta do deteta. U proseku novorođenčad traže da sisaju sedam do osam puta u 24 sata, ali neki mogu tražiti do 12 puta, pa i više. Imajte poverenja u svoje dete i njegove potrebe.

 

 

Dajte komentar

Pošalji